Sinaasappel curdDit recept voor sinaasappel curd is super makkelijk te maken en een heerlijke topping voor je taart of zo op een broodje.

Iedereen kent lemon curd wel, maar deze sinaasappelvariant is minstens zo lekker. Een fris-zoet smeersel dat het midden houdt tussen vla en jam.

Een ideale topping voor een no bake cheesecake of voor op je scones. Maar zelfs gewoon op een geroosterde boterham of door een bakje yoghurt is het super lekker.

Met dit sinaasappelcurd recept maak je genoeg voor twee potjes vol. Leuk ook om als culi cadeau te geven. Weer eens wat anders dan een fles wijn!

Neem voor dit recept wel even de tijd, dat is eigenlijk het enige dat je écht nodig hebt. Voor de rest is het een no fail recept voor de lekkerste sinaasappel curd!

Voor twee potjes vol heb je nodig

100 gram ongezouten boter
200 gram fijne kristalsuiker
3 eieren + 1 eidooier
3 sinaasappels (rasp + 300-350ml sap)

recept sinaasappelcur

Zelfgemaakte sinaasappel curd

Sinaasappel curd is het sinaasappelzusje van de bekendere lemon curd. Die kun je kant en klaar kopen. Maar je kunt beiden ook heel goed zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar vraagt een beetje tijd. Om je sinaasappel curd zelf te maken gaat in een pannetje de boter, suiker, sinaasappelrasp en – sap. Dat alles verwarm je zodat de boter kan smelten.

In een schaaltje klop je de eieren los. Zodra de boter is gesmolten gaan de eieren in het pannetje erbij en met een garde roer je alles nu stevig door elkaar. Om te voorkomen dat je sinaasappelcurd schift zorg je de inhoud van je pannetje niet té warm is. Je blijft nu net zo lang roeren tot het mengsel dikker wordt, ga uit van de dikte van vla als ideaal. Bij mij duurt dit meestal tussen de 15-20 minuten maar dat is slechts een richtlijn.

Hoe voorkom je dat je sinaasappel curd schift

Blijf met grote regelmaat roeren en je sinaasappel curd in de gaten houden. Lijkt het er op dat de curd toch gaat schiften, haal de pan dan meteen van het vuur en klop extra hard. Hierdoor koelt de sinaasappel curd af en gaat je curd uit de schift.

Maar als je je sinaasappel curd verwarmt op medium vuur (dus zonder dat aan de kook komt) zul je zonder probleem prachtige ‘orange curd’ krijgen.

Giet je zelfgemaakte sinaasappel curd nu in schone, gesteriliseerde potjes en laat afkoelen. Je hebt genoeg voor twee jampotjes vol.

lekkerste kwarktaart zonder bakken

Waarvoor gebruik je (restjes) sinaasappel curd?

Ik maak de sinaasappel curd veel al voor de no bake cheesecake met sinaasappel. Maar zelfgemaakte sinaasappel curd is ook heel lekker op scones. Of gewoon op een geroosterde boterham en dan belegd met wat aardbeien. Zelfs een schepje door je bakje yoghurt met muesli is heerlijk. Kortom, sinaasappel curd is super veelzijdig te gebruiken.

Gepubliceerd op 5 oktober 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.