Sinaasappel curd



Dit recept voor sinaasappel curd is super makkelijk te maken en een heerlijke topping voor je taart of zo op een broodje.

Iedereen kent lemon curd wel, maar deze sinaasappelvariant is minstens zo lekker. Een fris-zoet smeersel dat het midden houdt tussen vla en jam.

Een ideale topping voor een no bake cheesecake of voor op je scones. Maar zelfs gewoon op een geroosterde boterham of door een bakje yoghurt is het super lekker.

Met dit sinaasappelcurd recept maak je genoeg voor twee potjes vol. Leuk ook om als culi cadeau te geven. Weer eens wat anders dan een fles wijn!

Neem voor dit recept wel even de tijd, dat is eigenlijk het enige dat je écht nodig hebt. Voor de rest is het een no fail recept voor de lekkerste sinaasappel curd!

Voor twee potjes vol heb je nodig

100 gram ongezouten boter
200 gram fijne kristalsuiker
3 eieren + 1 eidooier
3 sinaasappels (rasp + 300-350ml sap)

recept sinaasappelcur

Zelfgemaakte sinaasappel curd

Sinaasappel curd is het sinaasappelzusje van de bekendere lemon curd. Die kun je kant en klaar kopen. Maar je kunt beiden ook heel goed zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar vraagt een beetje tijd. Om je sinaasappel curd zelf te maken gaat in een pannetje de boter, suiker, sinaasappelrasp en – sap. Dat alles verwarm je zodat de boter kan smelten.

In een schaaltje klop je de eieren los. Zodra de boter is gesmolten gaan de eieren in het pannetje erbij en met een garde roer je alles nu stevig door elkaar. Om te voorkomen dat je sinaasappelcurd schift zorg je de inhoud van je pannetje niet té warm is. Je blijft nu net zo lang roeren tot het mengsel dikker wordt, ga uit van de dikte van vla als ideaal. Bij mij duurt dit meestal tussen de 15-20 minuten maar dat is slechts een richtlijn.

Hoe voorkom je dat je sinaasappel curd schift

Blijf met grote regelmaat roeren en je sinaasappel curd in de gaten houden. Lijkt het er op dat de curd toch gaat schiften, haal de pan dan meteen van het vuur en klop extra hard. Hierdoor koelt de sinaasappel curd af en gaat je curd uit de schift.

Maar als je je sinaasappel curd verwarmt op medium vuur (dus zonder dat aan de kook komt) zul je zonder probleem prachtige ‘orange curd’ krijgen.

Giet je zelfgemaakte sinaasappel curd nu in schone, gesteriliseerde potjes en laat afkoelen. Je hebt genoeg voor twee jampotjes vol.

lekkerste kwarktaart zonder bakken

Waarvoor gebruik je (restjes) sinaasappel curd?

Ik maak de sinaasappel curd veel al voor de no bake cheesecake met sinaasappel. Maar zelfgemaakte sinaasappel curd is ook heel lekker op scones. Of gewoon op een geroosterde boterham en dan belegd met wat aardbeien. Zelfs een schepje door je bakje yoghurt met muesli is heerlijk. Kortom, sinaasappel curd is super veelzijdig te gebruiken.

Gepubliceerd op 5 oktober 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker