Sinaasappel curd



Dit recept voor sinaasappel curd is super makkelijk te maken en een heerlijke topping voor je taart of zo op een broodje.

Iedereen kent lemon curd wel, maar deze sinaasappelvariant is minstens zo lekker. Een fris-zoet smeersel dat het midden houdt tussen vla en jam.

Een ideale topping voor een no bake cheesecake of voor op je scones. Maar zelfs gewoon op een geroosterde boterham of door een bakje yoghurt is het super lekker.

Met dit sinaasappelcurd recept maak je genoeg voor twee potjes vol. Leuk ook om als culi cadeau te geven. Weer eens wat anders dan een fles wijn!

Neem voor dit recept wel even de tijd, dat is eigenlijk het enige dat je écht nodig hebt. Voor de rest is het een no fail recept voor de lekkerste sinaasappel curd!

Voor twee potjes vol heb je nodig

100 gram ongezouten boter
200 gram fijne kristalsuiker
3 eieren + 1 eidooier
3 sinaasappels (rasp + 300-350ml sap)

recept sinaasappelcur

Zelfgemaakte sinaasappel curd

Sinaasappel curd is het sinaasappelzusje van de bekendere lemon curd. Die kun je kant en klaar kopen. Maar je kunt beiden ook heel goed zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar vraagt een beetje tijd. Om je sinaasappel curd zelf te maken gaat in een pannetje de boter, suiker, sinaasappelrasp en – sap. Dat alles verwarm je zodat de boter kan smelten.

In een schaaltje klop je de eieren los. Zodra de boter is gesmolten gaan de eieren in het pannetje erbij en met een garde roer je alles nu stevig door elkaar. Om te voorkomen dat je sinaasappelcurd schift zorg je de inhoud van je pannetje niet té warm is. Je blijft nu net zo lang roeren tot het mengsel dikker wordt, ga uit van de dikte van vla als ideaal. Bij mij duurt dit meestal tussen de 15-20 minuten maar dat is slechts een richtlijn.

Hoe voorkom je dat je sinaasappel curd schift

Blijf met grote regelmaat roeren en je sinaasappel curd in de gaten houden. Lijkt het er op dat de curd toch gaat schiften, haal de pan dan meteen van het vuur en klop extra hard. Hierdoor koelt de sinaasappel curd af en gaat je curd uit de schift.

Maar als je je sinaasappel curd verwarmt op medium vuur (dus zonder dat aan de kook komt) zul je zonder probleem prachtige ‘orange curd’ krijgen.

Giet je zelfgemaakte sinaasappel curd nu in schone, gesteriliseerde potjes en laat afkoelen. Je hebt genoeg voor twee jampotjes vol.

lekkerste kwarktaart zonder bakken

Waarvoor gebruik je (restjes) sinaasappel curd?

Ik maak de sinaasappel curd veel al voor de no bake cheesecake met sinaasappel. Maar zelfgemaakte sinaasappel curd is ook heel lekker op scones. Of gewoon op een geroosterde boterham en dan belegd met wat aardbeien. Zelfs een schepje door je bakje yoghurt met muesli is heerlijk. Kortom, sinaasappel curd is super veelzijdig te gebruiken.

Gepubliceerd op 5 oktober 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.