No bake cheesecake met sinaasappelcurd



Een cheesecake die niet gebakken hoeft te worden, dat is deze no bake cheesecake. Ook wel een kwarktaart genoemd. En deze heeft een topping van fris-zoete sinaasappelcurd. Yum!

Voor de typische New York cheesecake heb je een oven nodig. Maar deze cheesecake met sinaasappelcurd maak je zonder ‘m te bakken in de oven. Er komt ook geen gelatine aan te passen. De no bake cheesecake stijft gewoon op in de koelkast. Ideale taart dus om voor te bereiden.

Net als bij een gebakken cheesecake gebruik ik voor deze no bake cheesecake naturel roomkaas. Belangrijk is wel dat je volvette roomkaas gebruikt. Niet dat magere of halfvette spul. Je bakt een taart. Geen dieetbroodje 😉

Neem de tijd voor het laten opstijven van de no bake cheesecake, dat maakt voor het resultaat echt verschil.

Om de bodem én de vulling op smaak te brengen gebruikte ik wat puur gembersap. Dat geeft een lekker contrast met het zoete van de vulling en de sinaasappelcurd. Uiteraard is dat optioneel en is de cheesecake net zo lekker zonder.

Voor de kwarktaart heb je nodig

200 gram volkorenkoekjes (ik gebruikte Digestive van Verkade)
95 gram gesmolten boter
300 gram naturel roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
rasp van 1 sinaasappel (schoongeboend)
1el sinaasappelsap (vers)
1tl vanille extract
1 – 2 tl vers gembersap (ik gebruikte G’inger)
60g poedersuiker
250ml slagroom

voor de topping – 3 el sinaasappelcurd

Verder nodig: ingevette springvorm van 20 cm doorsnede – oven voorverwarmen op 180C

lekkerste kwarktaart zonder bakken

No bake cheesecake

Voor je no bake cheesecake begin je met de bodem. Hiervoor verkruimel je alle koekjes. Dit is heel leuk om met/door je kind(eren) te laten doen.

Doe de koekjes in een plastic zak (lucht er goed uit gelaten voor je ‘m afsluit). Leg die in een theedoek en met een deegroller laat je de koekjes tot kruim slaan. (ook lekker als je zelf wat stress af te reageren hebt…)

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en bedek er de bodem van de springvorm mee. Ik deed ook hier nog een eetlepel gembersap doorheen, waardoor je bodem ook een hint van gembersmaak krijgt.

Druk de koekbodem nog even goed aan, zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Dat werkt super handig met een platte aardappelstamper of gebruik je handen. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna afkoelen.

Vulling no bake cheesecake

Terwijl de bodem afkoelt mix je de vulling van je no bake cheesecake. Hiervoor gaat in een kom de roomkaas, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, vanille en poedersuiker goed door elkaar. Voeg, als je dat gebruikt, naar smaak gembersap toe. Begin met 1-2 theelepels. Meer kan altijd nog.

In een aparte kom klop je de slagroom stijf. Spatel die door het roomkaasmengsel. Giet dit roomkaas/slagroommengsel nu over de afgekoelde koekbodem. Strijk de bovenkant glad en zet de taartvorm in de koelkast om op te stijven. Dat heeft minimaal 4 uur nodig, langer mag altijd.

recept sinaasappelcur

No bake cheese cake met sinaasappel curd

Als je no bake cheesecake goed is opgesteven is het tijd voor de topping van sinaasappelcurd. Dit is een heerlijke spread die lijkt om een mix tussen vla en jam.

Maak je sinaasappelcurd met dit recept voordat je aan de cheesecake begint, zodat ook die al goed is afgekoeld. Met een klein paletmes of de achterkant van een lepel verdeel je de sinaasappelcurd gelijkmatig over de bovenkant van je no bake cheesecake. Decoreer nog met een paar schijfjes verse sinaasappel en je no bake cheesecake met sinaasappelcurd is klaar om aangesneden te worden!

 

Gepubliceerd op 5 oktober 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.