No bake cheesecake met sinaasappelcurd
Een cheesecake die niet gebakken hoeft te worden, dat is deze no bake cheesecake. Ook wel een kwarktaart genoemd. En deze heeft een topping van fris-zoete sinaasappelcurd. Yum!
Voor de typische New York cheesecake heb je een oven nodig. Maar deze cheesecake met sinaasappelcurd maak je zonder ‘m te bakken in de oven. Er komt ook geen gelatine aan te passen. De no bake cheesecake stijft gewoon op in de koelkast. Ideale taart dus om voor te bereiden.
Net als bij een gebakken cheesecake gebruik ik voor deze no bake cheesecake naturel roomkaas. Belangrijk is wel dat je volvette roomkaas gebruikt. Niet dat magere of halfvette spul. Je bakt een taart. Geen dieetbroodje 😉
Neem de tijd voor het laten opstijven van de no bake cheesecake, dat maakt voor het resultaat echt verschil.
Om de bodem én de vulling op smaak te brengen gebruikte ik wat puur gembersap. Dat geeft een lekker contrast met het zoete van de vulling en de sinaasappelcurd. Uiteraard is dat optioneel en is de cheesecake net zo lekker zonder.
Voor de kwarktaart heb je nodig
200 gram volkorenkoekjes (ik gebruikte Digestive van Verkade)
95 gram gesmolten boter
300 gram naturel roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
rasp van 1 sinaasappel (schoongeboend)
1el sinaasappelsap (vers)
1tl vanille extract
1 – 2 tl vers gembersap (ik gebruikte G’inger)
60g poedersuiker
250ml slagroom
voor de topping – 3 el sinaasappelcurd
Verder nodig: ingevette springvorm van 20 cm doorsnede – oven voorverwarmen op 180C
No bake cheesecake
Voor je no bake cheesecake begin je met de bodem. Hiervoor verkruimel je alle koekjes. Dit is heel leuk om met/door je kind(eren) te laten doen.
Doe de koekjes in een plastic zak (lucht er goed uit gelaten voor je ‘m afsluit). Leg die in een theedoek en met een deegroller laat je de koekjes tot kruim slaan. (ook lekker als je zelf wat stress af te reageren hebt…)
Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en bedek er de bodem van de springvorm mee. Ik deed ook hier nog een eetlepel gembersap doorheen, waardoor je bodem ook een hint van gembersmaak krijgt.
Druk de koekbodem nog even goed aan, zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Dat werkt super handig met een platte aardappelstamper of gebruik je handen. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna afkoelen.
Vulling no bake cheesecake
Terwijl de bodem afkoelt mix je de vulling van je no bake cheesecake. Hiervoor gaat in een kom de roomkaas, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, vanille en poedersuiker goed door elkaar. Voeg, als je dat gebruikt, naar smaak gembersap toe. Begin met 1-2 theelepels. Meer kan altijd nog.
In een aparte kom klop je de slagroom stijf. Spatel die door het roomkaasmengsel. Giet dit roomkaas/slagroommengsel nu over de afgekoelde koekbodem. Strijk de bovenkant glad en zet de taartvorm in de koelkast om op te stijven. Dat heeft minimaal 4 uur nodig, langer mag altijd.
No bake cheese cake met sinaasappel curd
Als je no bake cheesecake goed is opgesteven is het tijd voor de topping van sinaasappelcurd. Dit is een heerlijke spread die lijkt om een mix tussen vla en jam.
Maak je sinaasappelcurd met dit recept voordat je aan de cheesecake begint, zodat ook die al goed is afgekoeld. Met een klein paletmes of de achterkant van een lepel verdeel je de sinaasappelcurd gelijkmatig over de bovenkant van je no bake cheesecake. Decoreer nog met een paar schijfjes verse sinaasappel en je no bake cheesecake met sinaasappelcurd is klaar om aangesneden te worden!
Gepubliceerd op 5 oktober 2021