Lemoncurd & kaneel scones



Na mijn interview met Yvette van Boven dook ik haar boeken in, gewoon omdat ik zin had om weer wat te bakken. Ik maakte haar sinaasappelmarmelade scones en dat was het begin van het einde. Want scones zijn zó lekker en zo makkelijk om te maken. Ik ging zelf aan de slag en kwam uiteindelijk op deze lemon curd scones uit. Man, man, man, wat lekker. Let goed om mijn tips en ze kunnen niet misgaan.

Lemon curd kun je natuurlijk zelf maken, maar ik heb eigenlijk altijd een pot goede lemon curd in huis. Uit Engeland neem ik die van Tip Tree mee, maar ook in Nederland koop je steeds betere lemon curd. Scones zijn vers trouwens het állerlekkerst. Kun je ook nog aan clotted cream komen, dan maken die het helemaal af.

Voor ongeveer 12 lemon curd scones
500g zelfrijzend bakmeel
60g lichte basterdsuiker
1tl kaneel
40g koude boter, in blokjes
250ml halfvolle melk
snuf zout
3el lemon curd (+ extra voor op de scones)

Verder nodig: foodprocessor – bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmd op 240C (boven/onderwarmte)

scones

Scones met lemon curd

Zeef het bakmeel, suiker en kaneel in je foodprocessor (of gewone kom, als je het handmatig kneedt). Doe daar de blokjes boter, zout, lemoncurd en melk bij. Blitz nu snel en kort voor een deeg, maar niet te lang. Geen foodprocessor, dan kneed je de boter door de droge ingrediënten en meng je daarna de rest van de ingrediënten er – zo snel mogelijk – doorheen.

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een plak van 2cm dik en steek hier – met een speciale scone uitsteker (o.a. bij Dille & Kamille te koop) of met een glas rondjes uit, die je op de bakplaat legt. Restjes deeg voeg je samen – niet kneden! – tot een nieuwe plak, tot je ongeveer 10-12 scones hebt. Laat deze even een kwartiertje staan. In die tijd verwarm je je oven voor.

Bak de scones in de goed hete oven, ongeveer 15 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Idealiter besmeer je de scones met clotted cream, maar die is in Nederland niet heel goed te koop. Ik gebruik dus altijd een goede lik gezouten boter en doe daar een schepje extra lemon curd op. Vers zijn deze scones het allerlekkerst!

Het geheim van de perfecte scone

  • Zeef je ingrediënten
  • Niet te lang kneden, dat haalt de luchtigheid eruit. Hoe korter, hoe beter
  • Laat het deeg, voor je het bakt, even een kwartiertje rusten
  • Je deeg moet echt minimaal 2 cm dik zijn
  • Bebloem je steker (of glas) per keer dat je een scone eruit steekt.
  • Leg de scones lekker dicht tegen elkaar aan op de bakplaat, dan blijven de zijkanten recht en komen ze gelijkmatig omhoog

Gepubliceerd op 10 januari 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.