Lemoncurd & kaneel scones



Na mijn interview met Yvette van Boven dook ik haar boeken in, gewoon omdat ik zin had om weer wat te bakken. Ik maakte haar sinaasappelmarmelade scones en dat was het begin van het einde. Want scones zijn zó lekker en zo makkelijk om te maken. Ik ging zelf aan de slag en kwam uiteindelijk op deze lemon curd scones uit. Man, man, man, wat lekker. Let goed om mijn tips en ze kunnen niet misgaan.

Lemon curd kun je natuurlijk zelf maken, maar ik heb eigenlijk altijd een pot goede lemon curd in huis. Uit Engeland neem ik die van Tip Tree mee, maar ook in Nederland koop je steeds betere lemon curd. Scones zijn vers trouwens het állerlekkerst. Kun je ook nog aan clotted cream komen, dan maken die het helemaal af.

Voor ongeveer 12 lemon curd scones
500g zelfrijzend bakmeel
60g lichte basterdsuiker
1tl kaneel
40g koude boter, in blokjes
250ml halfvolle melk
snuf zout
3el lemon curd (+ extra voor op de scones)

Verder nodig: foodprocessor – bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmd op 240C (boven/onderwarmte)

scones

Scones met lemon curd

Zeef het bakmeel, suiker en kaneel in je foodprocessor (of gewone kom, als je het handmatig kneedt). Doe daar de blokjes boter, zout, lemoncurd en melk bij. Blitz nu snel en kort voor een deeg, maar niet te lang. Geen foodprocessor, dan kneed je de boter door de droge ingrediënten en meng je daarna de rest van de ingrediënten er – zo snel mogelijk – doorheen.

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een plak van 2cm dik en steek hier – met een speciale scone uitsteker (o.a. bij Dille & Kamille te koop) of met een glas rondjes uit, die je op de bakplaat legt. Restjes deeg voeg je samen – niet kneden! – tot een nieuwe plak, tot je ongeveer 10-12 scones hebt. Laat deze even een kwartiertje staan. In die tijd verwarm je je oven voor.

Bak de scones in de goed hete oven, ongeveer 15 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Idealiter besmeer je de scones met clotted cream, maar die is in Nederland niet heel goed te koop. Ik gebruik dus altijd een goede lik gezouten boter en doe daar een schepje extra lemon curd op. Vers zijn deze scones het allerlekkerst!

Het geheim van de perfecte scone

  • Zeef je ingrediënten
  • Niet te lang kneden, dat haalt de luchtigheid eruit. Hoe korter, hoe beter
  • Laat het deeg, voor je het bakt, even een kwartiertje rusten
  • Je deeg moet echt minimaal 2 cm dik zijn
  • Bebloem je steker (of glas) per keer dat je een scone eruit steekt.
  • Leg de scones lekker dicht tegen elkaar aan op de bakplaat, dan blijven de zijkanten recht en komen ze gelijkmatig omhoog

Gepubliceerd op 10 januari 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.