Paddenstoelenburger van de BBQ

Dat je op een BBQ meer kunt dan vlees mag hopelijk geen geheim meer zijn. Deze paddenstoelenburger bijvoorbeeld. Zo gemaakt. Zó lekker!
Want die paddenstoelen bak je op je barbecue bijna net alsof het vlees is. Door de stevige structuur van portobello paddenstoelen heeft je burger ook echt bite. Zeker als je dan ook nog eens goede barbecuesaus gebruikt om alles smaak te geven.
Ik maakte deze paddenstoelenburger tegelijkertijd met de gepofte zoete ui van de barbecue. Waardoor je in een keer een heerlijke vegetarische barbecue maaltijd maakt. Ik vertel je hoe je deze vegetarische burger heel eenvoudig maakt en wat je nodig hebt.
Voor 2 personen
4 portobello’s
2 briochebollen (ik koop die via Crisp)
3 el Smokey BBQ Saus (ik gebruik die van Stonewall of maak mijn kersen/sriracha bbq saus zelf)
handje sla, naar keuze
Verder nodig: barbecue bestendige pan – kamado bbq op 175 C (direct)
Paddenstoelenburger van de BBQ
Voor de paddenstoelenburger gebruik ik portobello paddenstoelen, omdat die zo lekker stevig zijn. Je zou eventueel ook oesterzwammen kunnen gebruiken. Die kun je direct gebruiken. Voor deze portobello burgers schraap je eerst de sporen uit het hoedje van de paddenstoel. Dat gaat heel eenvoudig met een theelepel.
Gebakken paddenstoelen
Omdat er best wat vocht in paddenstoelen zit heb ik de portobello’s een kwartiertje tot een half uur (afhankelijk van hoe groot ze zijn) op een indirecte barbecue gelegd om wat vocht kwijt te raken. Dat deed ik tegelijkertijd met het poffen van de zoete ui. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dan kan het dus zijn dat je gebakken paddenstoelen iets vochtiger worden.
Zet de pan nu op het rooster, direct op het vuur en laat goed warm worden. Snijd de portobello’s dan in dikke repen. Bak die nu op de hete pan tot ze bijna gaar zijn. Dan de barbecuesaus toevoegen en nog een paar minuutjes meebakken.
Vega burger van de barbecue
Snijd de briochebollen open, leg er wat sla op en daar bovenop de gebakken paddenstoelen en je vega paddenstoelen burger van de barbecue is klaar!
Gepubliceerd op 26 mei 2021