Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru



Ontstaan in de Nikkei keuken is dit gerecht een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader!

Want hoewel het bereiden van pulpo zeer ingewikkeld lijkt – ik wil het al járen maar durfde het niet aan – is het bijna net zo simpel als een ei koken. Ik maakte deze pulpo met olijvensaus samen met Katinka Lansink Dodero, de auteur van Mi Casa Peru.

Twee dagen daarna maakte ik ‘m nóg een keer (want zó lekker) en toen in m’n eentje. Het lijkt dus een intimiderend gerecht, maar dat is het totaal niet!

Zorg dat je bij de visboer verse pulpo haalt. Wil je dat liever niet zelf koken dan is op sommige plekken (zelfs bij de Albert Heijn begreep ik van Katinka) ook voorgegaarde pulpo te koop die je voor dit gerecht kunt gebruiken. De bereiding daarvan vind je in het boek van Katinka. Ik leg je nu uit hoe je de verse pulpo maakt.

Voor vier personen heb je nodig

1 pulpo met tentakels van ongeveer 1,5 kg

Voor de olijvensaus (1 pot vol)

100 gram pitloze Kalamata olijven
1 teen verse knoflook
100 ml neutrale olie, zoals zonnebloem of arachide
1 el limoensap
75 gram volvette Griekse yoghurt
4 el slagroom
1 el Dijonmosterd
4 el koffiemelk (ik verving die door extra slagroom)

Verder nodig: een staafmixer

Zo kook je verse octopus

Als je octopus vers maakt moet je ‘m eerst koken. Spoel de verse pulpo af, terwijl je een grote pan met gezouten water aan de kook brengt. Als het water kookt dompel je de octopus twee keer 20 seconden onder.

Daarna leg je ‘m in de pan. Hij moet nét onder water staan. Stoof de octupus nu in ongeveer 45 minuten gaar (met de deksel op de pan). Hij moet niet té gaar zijn, dan wordt ‘ie taai. Check na 40 minuten met een prikker in een dikke tentakel of het vlees mals is. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten staan. Snijd de tentakes los en verwijder eventuele huid.

Olijvensaus uit Mi Casa Peru

Voor de olijvensaus die bij de pulpo gaat meng je alle ingrediënten in een maatbeker. Met een staafmixer maak je er een gladde saus van die qua dikte lijkt op mayonaise. Doe de saus in een schoon potje en bewaar tot gebruik in de koelkast. Je kunt ‘m op die manier een week bewaren. Als er saus overblijft is die ook geweldig lekker om bij de borrel met stokbrood te serveren!

Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Ik heb de tentakels de tweede keer op saté prikkers geregen en nog even kort op de barbecue gelegd (zie foto linksboven). Dan krijgen ze een extra rooksmaak en worden ze iets knapperig aan de buitenkant. Dat hoeft overigens niet, maar was wel echt héél lekker!

Om te serveren leg je de pulpo op een bord en doe je wat van die heerlijke olijvensaus over de tentakels. Wat extra saus erbij natuurlijk, voor wie dat wil. Geniet van je zelfgemaakte pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru.

 

 

Gepubliceerd op 23 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.