Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru



Ontstaan in de Nikkei keuken is dit gerecht een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader!

Want hoewel het bereiden van pulpo zeer ingewikkeld lijkt – ik wil het al járen maar durfde het niet aan – is het bijna net zo simpel als een ei koken. Ik maakte deze pulpo met olijvensaus samen met Katinka Lansink Dodero, de auteur van Mi Casa Peru.

Twee dagen daarna maakte ik ‘m nóg een keer (want zó lekker) en toen in m’n eentje. Het lijkt dus een intimiderend gerecht, maar dat is het totaal niet!

Zorg dat je bij de visboer verse pulpo haalt. Wil je dat liever niet zelf koken dan is op sommige plekken (zelfs bij de Albert Heijn begreep ik van Katinka) ook voorgegaarde pulpo te koop die je voor dit gerecht kunt gebruiken. De bereiding daarvan vind je in het boek van Katinka. Ik leg je nu uit hoe je de verse pulpo maakt.

Voor vier personen heb je nodig

1 pulpo met tentakels van ongeveer 1,5 kg

Voor de olijvensaus (1 pot vol)

100 gram pitloze Kalamata olijven
1 teen verse knoflook
100 ml neutrale olie, zoals zonnebloem of arachide
1 el limoensap
75 gram volvette Griekse yoghurt
4 el slagroom
1 el Dijonmosterd
4 el koffiemelk (ik verving die door extra slagroom)

Verder nodig: een staafmixer

Zo kook je verse octopus

Als je octopus vers maakt moet je ‘m eerst koken. Spoel de verse pulpo af, terwijl je een grote pan met gezouten water aan de kook brengt. Als het water kookt dompel je de octopus twee keer 20 seconden onder.

Daarna leg je ‘m in de pan. Hij moet nét onder water staan. Stoof de octupus nu in ongeveer 45 minuten gaar (met de deksel op de pan). Hij moet niet té gaar zijn, dan wordt ‘ie taai. Check na 40 minuten met een prikker in een dikke tentakel of het vlees mals is. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten staan. Snijd de tentakes los en verwijder eventuele huid.

Olijvensaus uit Mi Casa Peru

Voor de olijvensaus die bij de pulpo gaat meng je alle ingrediënten in een maatbeker. Met een staafmixer maak je er een gladde saus van die qua dikte lijkt op mayonaise. Doe de saus in een schoon potje en bewaar tot gebruik in de koelkast. Je kunt ‘m op die manier een week bewaren. Als er saus overblijft is die ook geweldig lekker om bij de borrel met stokbrood te serveren!

Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Ik heb de tentakels de tweede keer op saté prikkers geregen en nog even kort op de barbecue gelegd (zie foto linksboven). Dan krijgen ze een extra rooksmaak en worden ze iets knapperig aan de buitenkant. Dat hoeft overigens niet, maar was wel echt héél lekker!

Om te serveren leg je de pulpo op een bord en doe je wat van die heerlijke olijvensaus over de tentakels. Wat extra saus erbij natuurlijk, voor wie dat wil. Geniet van je zelfgemaakte pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru.

 

 

Gepubliceerd op 23 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.