Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru



Ontstaan in de Nikkei keuken is dit gerecht een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader!

Want hoewel het bereiden van pulpo zeer ingewikkeld lijkt – ik wil het al járen maar durfde het niet aan – is het bijna net zo simpel als een ei koken. Ik maakte deze pulpo met olijvensaus samen met Katinka Lansink Dodero, de auteur van Mi Casa Peru.

Twee dagen daarna maakte ik ‘m nóg een keer (want zó lekker) en toen in m’n eentje. Het lijkt dus een intimiderend gerecht, maar dat is het totaal niet!

Zorg dat je bij de visboer verse pulpo haalt. Wil je dat liever niet zelf koken dan is op sommige plekken (zelfs bij de Albert Heijn begreep ik van Katinka) ook voorgegaarde pulpo te koop die je voor dit gerecht kunt gebruiken. De bereiding daarvan vind je in het boek van Katinka. Ik leg je nu uit hoe je de verse pulpo maakt.

Voor vier personen heb je nodig

1 pulpo met tentakels van ongeveer 1,5 kg

Voor de olijvensaus (1 pot vol)

100 gram pitloze Kalamata olijven
1 teen verse knoflook
100 ml neutrale olie, zoals zonnebloem of arachide
1 el limoensap
75 gram volvette Griekse yoghurt
4 el slagroom
1 el Dijonmosterd
4 el koffiemelk (ik verving die door extra slagroom)

Verder nodig: een staafmixer

Zo kook je verse octopus

Als je octopus vers maakt moet je ‘m eerst koken. Spoel de verse pulpo af, terwijl je een grote pan met gezouten water aan de kook brengt. Als het water kookt dompel je de octopus twee keer 20 seconden onder.

Daarna leg je ‘m in de pan. Hij moet nét onder water staan. Stoof de octupus nu in ongeveer 45 minuten gaar (met de deksel op de pan). Hij moet niet té gaar zijn, dan wordt ‘ie taai. Check na 40 minuten met een prikker in een dikke tentakel of het vlees mals is. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten staan. Snijd de tentakes los en verwijder eventuele huid.

Olijvensaus uit Mi Casa Peru

Voor de olijvensaus die bij de pulpo gaat meng je alle ingrediënten in een maatbeker. Met een staafmixer maak je er een gladde saus van die qua dikte lijkt op mayonaise. Doe de saus in een schoon potje en bewaar tot gebruik in de koelkast. Je kunt ‘m op die manier een week bewaren. Als er saus overblijft is die ook geweldig lekker om bij de borrel met stokbrood te serveren!

Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Ik heb de tentakels de tweede keer op saté prikkers geregen en nog even kort op de barbecue gelegd (zie foto linksboven). Dan krijgen ze een extra rooksmaak en worden ze iets knapperig aan de buitenkant. Dat hoeft overigens niet, maar was wel echt héél lekker!

Om te serveren leg je de pulpo op een bord en doe je wat van die heerlijke olijvensaus over de tentakels. Wat extra saus erbij natuurlijk, voor wie dat wil. Geniet van je zelfgemaakte pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru.

 

 

Gepubliceerd op 23 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.