Taco bowl (vegan)



Een bowl met alles wat je normaliter in een taco stopt, maar dan nét even wat gezonder. Maar daarnaast gelukkig vooral heel erg lekker. En snel klaar!

Ik heb de geraspte bloemkool ontdekt, zoals je hebt gemerkt. Vorige week maakte ik er deze tabouleh mee. Het is ook zo’n heerlijke manier om wat extra groente binnen te krijgen. Bovendien laat bloemkoolrijst zich heerlijk kruiden met welke smaken je ook maar wilt. Zoals dit keer met taco kruiden, voor deze taco bowl. Er zitten natuurlijk wel koolhydraten in deze bowl, maar door het gebruik van bloemkool is het al weer koolhydraatarmer dan wanneer je 100% granen zou gebruiken.

Vegan maaltijd

Ik maakte deze taco bowl vegan. Niet bewust. Maar vooral om dat deze bowl eigenlijk niet meer nodig heeft dan heel veel groente, wat bonen en granen. Voel je vrij om ‘m aan te vullen als je dat wilt of door de bloemkoolrijst te vervangen door gehakt. Maar ik zou deze taco bowl gewoon lekker op mijn manier proberen.

Wij aten de bowl lauwwarm, doordat we meteen aten nadat ik de bloemkoolrijst had gebakken en de quinoa had gekookt.

taco bowl vegan

Thuiswerklunch

Maar je kunt alle onderdelen ook voorbereiden en op een later moment op kamertemperatuur eten. Dan wordt het meteen een ideale thuiswerklunch. Dat zelfde geldt voor eventuele restjes. Bewaar die in de koelkast, beleg er een wrap tortilla mee en je lunch is in een paar tellen klaar!

Voor 4 ruime porties

  • 250 gram bloemkoolrijst (ongeveer een halve bloemkool geraspt)
  • 200 gram quinoa, gekookt volgens gebruiksaanwijzing
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 blikje mais (à 300 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el taco kruiden (maak ze zelf of gebruik die van Euroma)
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uipoeder
  • zout & peper
  • 2 avocado’s, geprakt met sap van halve limoen
  • 1 zakje gemengde sla (100 gram), naar keuze
  • 1 zak nacho’s naar smaak

Optioneel
1 blikje refried beans (Morena)
1 potje rode salsa (Morena)
verse koriander

mexicaanse bowl

Taco bowl met bloemkoolrijst

Voor de tacobowl rasp je eerst de bloemkool en doe die in een kom. Raspen kan op een ouderwetse staande rasp of met een aparte plaat in je keukenmachine. Kant en klaar kopen kan natuurlijk ook. Kook ondertussen, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, de quinoa. Deze kun je eventueel ook vervangen door zilvervliesrijst. Net wat je lekker vindt.

Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak hierin 3 minuten de paprikablokjes aan. Voeg dan de bloemkoolrijst toe en de kruiden en schep dit 3 minuten om, tot beetgaar. Dan mag de mais erbij, die hoeft alleen maar even mee te warmen.

Makkelijke vegan maaltijd

Daarna is het een kwestie van samenstellen. Drie eetlepels quinoa. Vier opscheplepels bloemkoolrijst. Een goeie hand gemengde sla, met daarop een schep bonenpuree en een schep geprakte avocado. Garneer met nacho’s en verse koriander en serveer met de salsa apart, zodat iedereen die naar believen kan nemen.

Gepubliceerd op 2 februari 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 maart 2021
Bloemkool tandoori
 
Bloemkool Tandoori uit de oven

In een half uurtje heb je een heerlijke, milde Indiase bloemkool Tandoori op tafel staan. En die bloemkool rooster je super simpel in de oven.
1 maart 2021
kokosrijst
 
Gele en kruidige kokosrijst

Een geurige en kruidige kokosrijst waar iedereen van smult! Deze kokosrijst maak je heel eenvoudig zelf. Heerlijk voor bij je curry.
26 februari 2021
pancakes met kiwi
 
Weekmenu 2021 – week 9

Een weekmenu geeft houvast op dagen dat je druk bent met andere dingen. Je weet dat je dan sowieso vers en gezond eet. Kies waar je zin in hebt.
26 februari 2021
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Zo maak je de lekkerste gebakken makreel!
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.