Bloemkool tabouleh



Wie let op koolhydraatarm, wordt van deze tabouleh met bloemkool blij. Maar ook als je op zoek bent naar een lekkere maaltijdsalade is deze voor jou.

Want er zijn heel veel verschillende manieren om bloemkool te eten. Ik ben dol op bloemkool roosteren, of er een bloemkoolsoep mee maken. Maar de laatste tijd ontdek ik steeds vaker hoe lekker het is als je bloemkool rauw raspt.

Dat kan heel makkelijk met je keukenmachine, maar ook gewoon ouderwets met een staande rasp. Voor dit recept heb je een bloemkool van iets meer dan een halve kilo nodig. Of koop een grote bloemkool en maak, net als ik, van de andere helft soep. Twee maaltijden uit één bloemkool. Het kan!

Goed, deze maaltijdsalade met bloemkool dus. Het is een versie van tabouleh, wat je normaliter maakt met granen zoals bulgur. Dit keer vervangt de geraspte bloemkool de granen en eet je dus koolhydraatarm. Ik voegde nog een aantal lekkere smaakmakers toe, waardoor het een goedgevulde maaltijdsalade werd. Wij aten ‘m als thuiswerklunch, met wat verse hummus en geroosterde pitta.

De inspiratie kwam trouwens uit Simpel, van Ottolenghi. Hij maakt een versie met citroensap en andere kruiden. Dit is mijn variant daarop.

Voor een grote schaal vol – 3- 4 personen

  • 500 gram geraspte bloemkool
  • 100 ml bloedsinaasappelsap (ongeveer 2 bloedsinaasappels)
  • 1 tl fijn keukenzout
  • 10 gram verse kervel, grof gehakt
  • 25 gram verse dille, grof gehakt
  • 5 bosuitjes, in dunne ringen
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes, in reepjes
  • 75 gram kalamata olijven, gehalveerd
  • 75 gram granaatappel
  • 1 x halloumikaas (Dodoni), in plakken gesneden

Voor erbij: geroosterde verse pitta of Turks brood en hummus (recept voor de lekkerste)

tabouleh Simpel

Bloemkool tabouleh maaltijdsalade

Meng voor de maaltijdsalade de geraspte bloemkool met het sap en zout en laat een kwartiertje staan. In die tijd snijd je de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de halloumi. Bak die plakken 5 minuten in een hete koekenpan, tot ze aan weerszijde goudbruin zijn.

Tabouleh met kruiden

Om de tabouleh af te maken voeg je de kruiden, tomaatjes, olijven en granaatappelpitjes toe aan de bloemkool en hussel alles goed door. Dit kun je ook prima de avond ervoor al voorbereiden en de salade in de koelkast zetten tot gebruik. Serveer de tabouleh op een grote schaal, gegarneerd met wat extra kruiden en granaatappelpitjes. De gegrilde halloumi leg je er boven op. Enjoy!

Gepubliceerd op 25 januari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.