Bloemkool tabouleh



Wie let op koolhydraatarm, wordt van deze tabouleh met bloemkool blij. Maar ook als je op zoek bent naar een lekkere maaltijdsalade is deze voor jou.

Want er zijn heel veel verschillende manieren om bloemkool te eten. Ik ben dol op bloemkool roosteren, of er een bloemkoolsoep mee maken. Maar de laatste tijd ontdek ik steeds vaker hoe lekker het is als je bloemkool rauw raspt.

Dat kan heel makkelijk met je keukenmachine, maar ook gewoon ouderwets met een staande rasp. Voor dit recept heb je een bloemkool van iets meer dan een halve kilo nodig. Of koop een grote bloemkool en maak, net als ik, van de andere helft soep. Twee maaltijden uit één bloemkool. Het kan!

Goed, deze maaltijdsalade met bloemkool dus. Het is een versie van tabouleh, wat je normaliter maakt met granen zoals bulgur. Dit keer vervangt de geraspte bloemkool de granen en eet je dus koolhydraatarm. Ik voegde nog een aantal lekkere smaakmakers toe, waardoor het een goedgevulde maaltijdsalade werd. Wij aten ‘m als thuiswerklunch, met wat verse hummus en geroosterde pitta.

De inspiratie kwam trouwens uit Simpel, van Ottolenghi. Hij maakt een versie met citroensap en andere kruiden. Dit is mijn variant daarop.

Voor een grote schaal vol – 3- 4 personen

  • 500 gram geraspte bloemkool
  • 100 ml bloedsinaasappelsap (ongeveer 2 bloedsinaasappels)
  • 1 tl fijn keukenzout
  • 10 gram verse kervel, grof gehakt
  • 25 gram verse dille, grof gehakt
  • 5 bosuitjes, in dunne ringen
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes, in reepjes
  • 75 gram kalamata olijven, gehalveerd
  • 75 gram granaatappel
  • 1 x halloumikaas (Dodoni), in plakken gesneden

Voor erbij: geroosterde verse pitta of Turks brood en hummus (recept voor de lekkerste)

tabouleh Simpel

Bloemkool tabouleh maaltijdsalade

Meng voor de maaltijdsalade de geraspte bloemkool met het sap en zout en laat een kwartiertje staan. In die tijd snijd je de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de halloumi. Bak die plakken 5 minuten in een hete koekenpan, tot ze aan weerszijde goudbruin zijn.

Tabouleh met kruiden

Om de tabouleh af te maken voeg je de kruiden, tomaatjes, olijven en granaatappelpitjes toe aan de bloemkool en hussel alles goed door. Dit kun je ook prima de avond ervoor al voorbereiden en de salade in de koelkast zetten tot gebruik. Serveer de tabouleh op een grote schaal, gegarneerd met wat extra kruiden en granaatappelpitjes. De gegrilde halloumi leg je er boven op. Enjoy!

Gepubliceerd op 25 januari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!