Bloemkool tabouleh



Wie let op koolhydraatarm, wordt van deze tabouleh met bloemkool blij. Maar ook als je op zoek bent naar een lekkere maaltijdsalade is deze voor jou.

Want er zijn heel veel verschillende manieren om bloemkool te eten. Ik ben dol op bloemkool roosteren, of er een bloemkoolsoep mee maken. Maar de laatste tijd ontdek ik steeds vaker hoe lekker het is als je bloemkool rauw raspt.

Dat kan heel makkelijk met je keukenmachine, maar ook gewoon ouderwets met een staande rasp. Voor dit recept heb je een bloemkool van iets meer dan een halve kilo nodig. Of koop een grote bloemkool en maak, net als ik, van de andere helft soep. Twee maaltijden uit één bloemkool. Het kan!

Goed, deze maaltijdsalade met bloemkool dus. Het is een versie van tabouleh, wat je normaliter maakt met granen zoals bulgur. Dit keer vervangt de geraspte bloemkool de granen en eet je dus koolhydraatarm. Ik voegde nog een aantal lekkere smaakmakers toe, waardoor het een goedgevulde maaltijdsalade werd. Wij aten ‘m als thuiswerklunch, met wat verse hummus en geroosterde pitta.

De inspiratie kwam trouwens uit Simpel, van Ottolenghi. Hij maakt een versie met citroensap en andere kruiden. Dit is mijn variant daarop.

Voor een grote schaal vol – 3- 4 personen

  • 500 gram geraspte bloemkool
  • 100 ml bloedsinaasappelsap (ongeveer 2 bloedsinaasappels)
  • 1 tl fijn keukenzout
  • 10 gram verse kervel, grof gehakt
  • 25 gram verse dille, grof gehakt
  • 5 bosuitjes, in dunne ringen
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes, in reepjes
  • 75 gram kalamata olijven, gehalveerd
  • 75 gram granaatappel
  • 1 x halloumikaas (Dodoni), in plakken gesneden

Voor erbij: geroosterde verse pitta of Turks brood en hummus (recept voor de lekkerste)

tabouleh Simpel

Bloemkool tabouleh maaltijdsalade

Meng voor de maaltijdsalade de geraspte bloemkool met het sap en zout en laat een kwartiertje staan. In die tijd snijd je de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de halloumi. Bak die plakken 5 minuten in een hete koekenpan, tot ze aan weerszijde goudbruin zijn.

Tabouleh met kruiden

Om de tabouleh af te maken voeg je de kruiden, tomaatjes, olijven en granaatappelpitjes toe aan de bloemkool en hussel alles goed door. Dit kun je ook prima de avond ervoor al voorbereiden en de salade in de koelkast zetten tot gebruik. Serveer de tabouleh op een grote schaal, gegarneerd met wat extra kruiden en granaatappelpitjes. De gegrilde halloumi leg je er boven op. Enjoy!

Gepubliceerd op 25 januari 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!