De lekkerste Hollandse vega borrelplank



Ik hoef niet meer uit te leggen dat wij van borrelen houden hé? Met regelmaat is die borrelplank vegetarisch. En er ligt nu zelfs een vega borrelworstje op!

Dat klinkt wellicht wat onverwacht, een vegetarisch borrelworstje. Maar ik maak het nóg mooier. Er zijn er zelfs twee! Huls introduceert namelijk als eerste een vega borrelworst; de Vega Sticks, in een Mediterraanse smaak en met chorizo smaak.

Vega sticks van Huls

Beide worstjes van Huls zijn volledig plantaardig, gemaakt op basis van soja eiwit, en dus ook geschikt als je vegan eet. Daarnaast zitten ze ook nog eens bomvol vezels. Ze zijn dan ook wat zachter dan je wellicht gewend bent. Ik vond de chorizo het lekkerst, niet zo pittig als normaal dus voor iedereen toegankelijk.

Plus supermarkt is de eerste die ze in Nederland zal verkopen. En voor de prijs hoef je het niet te laten, want de worstjes zijn slecht € 2,49 per verpakking. Geen tijd om te borrelen, maar wel hartige trek, dan neem je de sticks mee voor onderweg, ideaal!

Hollandse vega borrelplank

Maar wij hebben álle tijd, dus deze vega worstjes zijn een perfecte reden om eens een vega borrelplank samen te stellen. Dat gaat gemakkelijker dan je denkt. De sticks hoef je namelijk alleen uit de verpakking te halen 😉 Je kunt daar nog een dipje bij maken of ze op een prikkertje doen met een zilveruitje. Maar naast een lekker worstje hoort op een Hollandse borrelplank natuurlijk nog wel iets meer.

vega borrelplank

Dus maakte ik een bladerdeeghapje met kaas. Het recept vind je in Borreltijd, maar zal ik hieronder ook nog met je delen. Wil je er een vegan borrelhapje van maken, dan vervang je de kaas door een plantaardige variant en check je dat jouw rol bladerdeeg geen dierlijke ingrediënten bevat.

Borrelboter

En borrelboter, natúúrlijk gaat er borrelboter op deze vega borrelplank. Je kunt uit verschillende opties kiezen. Bijvoorbeeld deze Felix boter uit Wereldwijd Borreltijd. Of misschien ga je wel voor de tahin borrelboter uit Borreltijd. Wil je er een vegan borrelboter van maken, dan hoef je alleen maar de roomboter te vervangen door een plantaardige variant

Gevulde eitjes

Als je dan toch een Hollandse borrelplank maakt dan kan een gevuld eitje natuurlijk niet ontbreken. Daar heb je vast zelf al een lekker recept voor, maar in mijn boeken staan ook meerdere opties. Old skool, maar zó lekker.

vega borrelworst

De lekkerste Hollandse vega borrelplank

Dan heb je nu eigenlijk al de belangrijkste componenten voor de lekkerste vega borrelplank. Een heerlijk gekruid worstje, een hapje met kaas en smeuïge borrelboter. Dat vul je aan met wat druifjes voor een zoet component, natúúrlijk wat stokbrood voor bij je boter en wat nootjes om zo te knabbelen en klaar ben je!

Ga je deze borrelplank en de sticks ook proberen, laat je me dan weten welke smaak jouw favoriet is!? Want zo simpel kan lekker borrelen dus zijn. Heel veel borrelplezier!

Huls x Susan Aretz
Deze borrelplank stelde ik op verzoek van en in samenwerking met Huls samen, ter introductie van hun vegetarische sticks.

Bladerdeeg kaashapjes (2 bakplaten)

100 gr zachte roomboter
¼ tl uienpoeder
¼ tl cayennepoeder
¼ tl mosterdpoeder
¼ tl zout
¼ tl witte peper
200 gr geraspte kaas (belegen/oud)
1 rol vers bladerdeeg (40 x 24 cm)

Bladerdeeg kaashapjes

Mix voor de bladerdeeg kaashapjes de zachte boter met de kruiden en geraspte kaas tot je een crèmige massa krijgt. Dit kan in een standmixer, foodprocessor of met de hand. Belangrijk is vooral dat de boter echt goed zacht is! Haal pas dan de bladerdeeg uit de koelkast, zodat die stevig genoeg blijft om straks te rollen. Rol de plak bladerdeeg met een deegroller nog iets dunner uit en smeer de kaascrème hier gelijkmatig over uit met een groot (palet)mes.

Snijd dit nu in vier gelijke delen en rol deze in de breedte zo strak mogelijk op. Het helpt om het papier onder het bladerdeeg te gebruiken als startpunt. Wikkel iedere rol in plasticfolie en laat minimaal een uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven nu voor op 200 C hetelucht en voorzie je bakplaat van bakpapier. Snijd de rollen deeg in plakjes van een halve centimeter, duw iets plat en leg de kaashapjes op het bakpapier. Laat genoeg afstand tussen de kaashapjes, want ze lopen tijdens het bakken nog iets uit. Bak ze 13 – 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaaskoekjes een diepe goudbruinkleur hebben. Haal de bakplaat uit de oven, leg de kaaskoekjes op een rekje en laat ze daar afkoelen en krokant worden. Herhaal met de resterende kaaskoekjes als je ze niet tegelijk in de oven kunt bakken.

Gepubliceerd op 13 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.