Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam



Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik begin dit jaar (zie ook dit artikel) de lekkerste geklopte boter ooit. Zij serveerden het toen in echt een schaal waar ik wel in had willen zwemmen. Zó lekker. De sleutel voor de lekkerste geklopte boter is trouwens super simpel; tijd. Oh en een goede mixer, dat helpt ook.

Je kunt geklopte boter zó eten, met slechts een beetje zeezout erover heen gesprenkeld. Maar de geklopte boter van Felix Amsterdam heeft een geheim ingrediënt  dat hem zo onweerstaanbaar lekker maakt. Ik leg je uit hoe je ‘m maakt.

Geklopte boter met Vikingzout

250 gram goede kwaliteit roomboter, op kamertemperatuur
1 – 2 tl gerookt vikingzout
Kitchenaid of handmixer

Het enig dat je hoeft te doen is minimaal 10 minuten de boter mixen. Je wil dat ‘ie wittig en luchtig wordt. Door het lange mixen krijg je dat voor elkaar.
Verdeel de boter over twee bakjes en sprenkel het Vikingzout erover heen. Dat is het geheime ingrediënt van Felix Amsterdam. De mix van kruiden in het zout maakt het namelijk écht af!

Je kunt de borrelboter prima tot gebruik in de koelkast bewaren. Haal ‘m er wel tijdig uit, want deze geklopte boter wil je natuurlijk wel op kamertemperatuur serveren.

geklopte boter

Wat is Vikingzout?

Het is een van oorsprong Scandinavisch gerookt zout. Het zout wordt volgens Viking traditie gerookt (vandaar ook Viking zout) Het gerookte zout wordt daarna gemengd met kruiden en specerijen. De uiteindelijke smaak wordt bepaald door de houtsoorten die worden gebruikt om het te roken.

Vikingzout is online te bestellen (o.a. bij Vanilla Venture (zakelijk) of hier) waarbij je wel moet opletten dat je de fijne maling bestelt, en niet de grove. Je kunt het, naast op geklopte boter, bijvoorbeeld ook gebruiken om je vis mee te kruiden.

Gepubliceerd op 2 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.