Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam



Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik begin dit jaar (zie ook dit artikel) de lekkerste geklopte boter ooit. Zij serveerden het toen in echt een schaal waar ik wel in had willen zwemmen. Zó lekker. De sleutel voor de lekkerste geklopte boter is trouwens super simpel; tijd. Oh en een goede mixer, dat helpt ook.

Je kunt geklopte boter zó eten, met slechts een beetje zeezout erover heen gesprenkeld. Maar de geklopte boter van Felix Amsterdam heeft een geheim ingrediënt  dat hem zo onweerstaanbaar lekker maakt. Ik leg je uit hoe je ‘m maakt.

Geklopte boter met Vikingzout

250 gram goede kwaliteit roomboter, op kamertemperatuur
1 – 2 tl gerookt vikingzout
Kitchenaid of handmixer

Het enig dat je hoeft te doen is minimaal 10 minuten de boter mixen. Je wil dat ‘ie wittig en luchtig wordt. Door het lange mixen krijg je dat voor elkaar.
Verdeel de boter over twee bakjes en sprenkel het Vikingzout erover heen. Dat is het geheime ingrediënt van Felix Amsterdam. De mix van kruiden in het zout maakt het namelijk écht af!

Je kunt de borrelboter prima tot gebruik in de koelkast bewaren. Haal ‘m er wel tijdig uit, want deze geklopte boter wil je natuurlijk wel op kamertemperatuur serveren.

geklopte boter

Wat is Vikingzout?

Het is een van oorsprong Scandinavisch gerookt zout. Het zout wordt volgens Viking traditie gerookt (vandaar ook Viking zout) Het gerookte zout wordt daarna gemengd met kruiden en specerijen. De uiteindelijke smaak wordt bepaald door de houtsoorten die worden gebruikt om het te roken.

Vikingzout is online te bestellen (o.a. bij Vanilla Venture (zakelijk) of hier) waarbij je wel moet opletten dat je de fijne maling bestelt, en niet de grove. Je kunt het, naast op geklopte boter, bijvoorbeeld ook gebruiken om je vis mee te kruiden.

Gepubliceerd op 2 augustus 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus