Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam



Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik begin dit jaar (zie ook dit artikel) de lekkerste geklopte boter ooit. Zij serveerden het toen in echt een schaal waar ik wel in had willen zwemmen. Zó lekker. De sleutel voor de lekkerste geklopte boter is trouwens super simpel; tijd. Oh en een goede mixer, dat helpt ook.

Je kunt geklopte boter zó eten, met slechts een beetje zeezout erover heen gesprenkeld. Maar de geklopte boter van Felix Amsterdam heeft een geheim ingrediënt  dat hem zo onweerstaanbaar lekker maakt. Ik leg je uit hoe je ‘m maakt.

Geklopte boter met Vikingzout

250 gram goede kwaliteit roomboter, op kamertemperatuur
1 – 2 tl gerookt vikingzout
Kitchenaid of handmixer

Het enig dat je hoeft te doen is minimaal 10 minuten de boter mixen. Je wil dat ‘ie wittig en luchtig wordt. Door het lange mixen krijg je dat voor elkaar.
Verdeel de boter over twee bakjes en sprenkel het Vikingzout erover heen. Dat is het geheime ingrediënt van Felix Amsterdam. De mix van kruiden in het zout maakt het namelijk écht af!

Je kunt de borrelboter prima tot gebruik in de koelkast bewaren. Haal ‘m er wel tijdig uit, want deze geklopte boter wil je natuurlijk wel op kamertemperatuur serveren.

geklopte boter

Wat is Vikingzout?

Het is een van oorsprong Scandinavisch gerookt zout. Het zout wordt volgens Viking traditie gerookt (vandaar ook Viking zout) Het gerookte zout wordt daarna gemengd met kruiden en specerijen. De uiteindelijke smaak wordt bepaald door de houtsoorten die worden gebruikt om het te roken.

Vikingzout is online te bestellen (o.a. bij Vanilla Venture (zakelijk) of hier) waarbij je wel moet opletten dat je de fijne maling bestelt, en niet de grove. Je kunt het, naast op geklopte boter, bijvoorbeeld ook gebruiken om je vis mee te kruiden.

Gepubliceerd op 2 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.