Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam



Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik begin dit jaar (zie ook dit artikel) de lekkerste geklopte boter ooit. Zij serveerden het toen in echt een schaal waar ik wel in had willen zwemmen. Zó lekker. De sleutel voor de lekkerste geklopte boter is trouwens super simpel; tijd. Oh en een goede mixer, dat helpt ook.

Je kunt geklopte boter zó eten, met slechts een beetje zeezout erover heen gesprenkeld. Maar de geklopte boter van Felix Amsterdam heeft een geheim ingrediënt  dat hem zo onweerstaanbaar lekker maakt. Ik leg je uit hoe je ‘m maakt.

Geklopte boter met Vikingzout

250 gram goede kwaliteit roomboter, op kamertemperatuur
1 – 2 tl gerookt vikingzout
Kitchenaid of handmixer

Het enig dat je hoeft te doen is minimaal 10 minuten de boter mixen. Je wil dat ‘ie wittig en luchtig wordt. Door het lange mixen krijg je dat voor elkaar.
Verdeel de boter over twee bakjes en sprenkel het Vikingzout erover heen. Dat is het geheime ingrediënt van Felix Amsterdam. De mix van kruiden in het zout maakt het namelijk écht af!

Je kunt de borrelboter prima tot gebruik in de koelkast bewaren. Haal ‘m er wel tijdig uit, want deze geklopte boter wil je natuurlijk wel op kamertemperatuur serveren.

geklopte boter

Wat is Vikingzout?

Het is een van oorsprong Scandinavisch gerookt zout. Het zout wordt volgens Viking traditie gerookt (vandaar ook Viking zout) Het gerookte zout wordt daarna gemengd met kruiden en specerijen. De uiteindelijke smaak wordt bepaald door de houtsoorten die worden gebruikt om het te roken.

Vikingzout is online te bestellen (o.a. bij Vanilla Venture (zakelijk) of hier) waarbij je wel moet opletten dat je de fijne maling bestelt, en niet de grove. Je kunt het, naast op geklopte boter, bijvoorbeeld ook gebruiken om je vis mee te kruiden.

Gepubliceerd op 2 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.