Jamie Oliver’s Foodrevolution day 2016



Honger versus overgewicht

Als je kijkt naar de cijfers, dan is het bijna niet voor te stellen dat er méér mensen met overgewicht zijn dan er mensen honger lijden*). Hoe is dat mogelijk?

Maar anders gezegd, hoe gaan we dat tegen? Wetende dat bijna een derde van al het eten dat wereldwijd geproduceerd wordt nooit op een bord komt, maar wordt verspild.*)

FoodRevolution-WorldHunger.jpg

Goed eten kun je leren!

Net als Jamie Oliver is Smulpaapje er ook van overtuigd dat kinderen de sleutel zijn. Als we kinderen van kleins af aan leren om goed te eten resoneert dat nog jarenlang daarna. Eigenlijk begint goed eten dus bij de ouders. Jij dus!

Ouders zouden meer en meer het goede voorbeeld moeten geven. Vers koken, lekker veel groente, fruit en af en toe vlees en/of vis. Eigenlijk is het best makkelijk.

Wat eten we vandaag?

Omdat gedrag niet altijd even makkelijk te veranderen is – eetpatronen sluipen er door de jaren heen makkelijker in, dan er weer uit – probeer ik op Smulpaapje zoveel mogelijk te laten zien dat goed eten met en voor kinderen niet heel ingewikkeld of duur hoeft te zijn.

Meer dan 500 recepten, voor klein én groot vind je online. In mijn boek – Wat eten we vandaag? – staan er ook nog eens meer dan 100.

En regelmatig probeer ik, alleen of samen met anderen, te laten zien dat eten met kinderen leuk is. Zoals de keer dat ik een hele kleuterklas met uit eten nam, of samen met Francesca Kookt, de sterrenkidslunch organiseerde.

Het is aan jou!

Maar het is wat mij betreft dus vooral aan jou als ouder, om de beste keuze mogelijk te maken. Lees etiketten, koop (betaalbare!) seizoensgroente, kook zo veel mogelijk vers en met het seizoen mee. En ben het goede voorbeeld voor je kind(eren) door lekker aan tafel samen, hetzelfde, te eten.

Jamie Oliver Foodrevolution day

Eén keer per jaar dus vraagt Jamie Oliver via Foodrevolutionday extra aandacht voor dit onderwerp. Ik blijf dit, ook in de toekomst, dagelijks doen via Smulpaapje. Want alle beetjes helpen.

Wil jij ook je eigen Foodrevolution day actie opzetten, kijk dan vooral op de site van Jamie Oliver  Want samen maken we de wereld gewoon nét een beetje mooier en lekkerder!

*) cijfers door Foodrevolutionday.org

Meer lezen over Smulpaapje en Jamie Oliver?

Klik dan hier en hier

Gepubliceerd op 18 mei 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!