Leidse kleuters gaan uit eten met Smulpaapje



Een van de redenen dat ik ooit met Smulpaapje begon was dat ik de wereld van uit eten met kinderen een beetje beter (én lekkerder) wilde maken, door te zorgen dat er meer keuze is dan alleen het standaard kindermenu.

Wat mij betreft begint smaakontwikkeling zo vroeg mogelijk. En wat is er dan leuker dan met een hele kleuterklas “uit eten” te gaan?! Dat deden wij dan ook vandaag. Met bijna 30 kleuters togen wij naar een van de Smulpaapje restaurants in Leiden. Om te ervaren hoe het is om uit eten te gaan, maar vooral ook om te proeven.

Aandacht voor voeding op school

Vóór de daadwerkelijke excursie was er in de klas al aandacht besteed aan (uit) eten. Iedereen mocht zijn favoriete gerecht vertellen en met de klas werd een kookboek samengesteld met al die recepten. Ik word daar zo blij van en ik zou het zo tof vinden als meer scholen dit zouden doen. Voeding is zo’n belangrijk onderdeel van ons leven en van de opvoeding van kinderen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Kidslunch

In lijn met de eerder georganiseerde Kidslunch was het idee achter dit uitje om op een leuke manier jonge kinderen kennis te laten maken met enerzijds uit eten gaan, en anderzijds met gerechten die ze misschien niet 1,2,3 kennen of eerder hadden geproefd. Daarnaast werd – voorafgaand aan het uitje – op school ook aandacht gegeven aan eten en uit eten, iets wat Smulpaapje alleen maar kan toejuichen!

La Diva Leiden

Met enorm grote dank aan Frank Hakkenberg van restaurant La Diva in Leiden (Smulpaapje proof! en een van mijn persoonlijke favorieten in Leiden) waren wij dus met de hele klas te gast. Nadat Frank had verteld hoe het nou is om in een restaurant te werken was het tijd om aan tafel te gaan en te proeven.


foto: Rinze Vegelien

Smulpaapje kindermenu

En het waren hapjes waar menig volwassene accuut trek van zou krijgen. Dit is wat de kleuters mochten proeven: witlofbootjes met Hollandse garnaaltjes en appel * een gepocheerd kwarteleitje met truffelmayonaise en tot slot een ijsje van Granny Smith appel.

En hoewel er natuurlijk ook kinderen waren voor wie het allemaal te spannend was werd er vooral volop geproefd en er waren gelukkig ook héél veel lege bordjes te bespeuren. Zó gaaf om te zien! Een heel geslaagd uitje en hopelijk inspireert het andere scholen, ouders en/of restaurants om iets dergelijks ook te organiseren. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op!

Gepubliceerd op 2 maart 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.