Leidse kleuters gaan uit eten met Smulpaapje



Een van de redenen dat ik ooit met Smulpaapje begon was dat ik de wereld van uit eten met kinderen een beetje beter (én lekkerder) wilde maken, door te zorgen dat er meer keuze is dan alleen het standaard kindermenu.

Wat mij betreft begint smaakontwikkeling zo vroeg mogelijk. En wat is er dan leuker dan met een hele kleuterklas “uit eten” te gaan?! Dat deden wij dan ook vandaag. Met bijna 30 kleuters togen wij naar een van de Smulpaapje restaurants in Leiden. Om te ervaren hoe het is om uit eten te gaan, maar vooral ook om te proeven.

Aandacht voor voeding op school

Vóór de daadwerkelijke excursie was er in de klas al aandacht besteed aan (uit) eten. Iedereen mocht zijn favoriete gerecht vertellen en met de klas werd een kookboek samengesteld met al die recepten. Ik word daar zo blij van en ik zou het zo tof vinden als meer scholen dit zouden doen. Voeding is zo’n belangrijk onderdeel van ons leven en van de opvoeding van kinderen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Kidslunch

In lijn met de eerder georganiseerde Kidslunch was het idee achter dit uitje om op een leuke manier jonge kinderen kennis te laten maken met enerzijds uit eten gaan, en anderzijds met gerechten die ze misschien niet 1,2,3 kennen of eerder hadden geproefd. Daarnaast werd – voorafgaand aan het uitje – op school ook aandacht gegeven aan eten en uit eten, iets wat Smulpaapje alleen maar kan toejuichen!

La Diva Leiden

Met enorm grote dank aan Frank Hakkenberg van restaurant La Diva in Leiden (Smulpaapje proof! en een van mijn persoonlijke favorieten in Leiden) waren wij dus met de hele klas te gast. Nadat Frank had verteld hoe het nou is om in een restaurant te werken was het tijd om aan tafel te gaan en te proeven.


foto: Rinze Vegelien

Smulpaapje kindermenu

En het waren hapjes waar menig volwassene accuut trek van zou krijgen. Dit is wat de kleuters mochten proeven: witlofbootjes met Hollandse garnaaltjes en appel * een gepocheerd kwarteleitje met truffelmayonaise en tot slot een ijsje van Granny Smith appel.

En hoewel er natuurlijk ook kinderen waren voor wie het allemaal te spannend was werd er vooral volop geproefd en er waren gelukkig ook héél veel lege bordjes te bespeuren. Zó gaaf om te zien! Een heel geslaagd uitje en hopelijk inspireert het andere scholen, ouders en/of restaurants om iets dergelijks ook te organiseren. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op!

Gepubliceerd op 2 maart 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.