Leidse kleuters gaan uit eten met Smulpaapje



Een van de redenen dat ik ooit met Smulpaapje begon was dat ik de wereld van uit eten met kinderen een beetje beter (én lekkerder) wilde maken, door te zorgen dat er meer keuze is dan alleen het standaard kindermenu.

Wat mij betreft begint smaakontwikkeling zo vroeg mogelijk. En wat is er dan leuker dan met een hele kleuterklas “uit eten” te gaan?! Dat deden wij dan ook vandaag. Met bijna 30 kleuters togen wij naar een van de Smulpaapje restaurants in Leiden. Om te ervaren hoe het is om uit eten te gaan, maar vooral ook om te proeven.

Aandacht voor voeding op school

Vóór de daadwerkelijke excursie was er in de klas al aandacht besteed aan (uit) eten. Iedereen mocht zijn favoriete gerecht vertellen en met de klas werd een kookboek samengesteld met al die recepten. Ik word daar zo blij van en ik zou het zo tof vinden als meer scholen dit zouden doen. Voeding is zo’n belangrijk onderdeel van ons leven en van de opvoeding van kinderen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Kidslunch

In lijn met de eerder georganiseerde Kidslunch was het idee achter dit uitje om op een leuke manier jonge kinderen kennis te laten maken met enerzijds uit eten gaan, en anderzijds met gerechten die ze misschien niet 1,2,3 kennen of eerder hadden geproefd. Daarnaast werd – voorafgaand aan het uitje – op school ook aandacht gegeven aan eten en uit eten, iets wat Smulpaapje alleen maar kan toejuichen!

La Diva Leiden

Met enorm grote dank aan Frank Hakkenberg van restaurant La Diva in Leiden (Smulpaapje proof! en een van mijn persoonlijke favorieten in Leiden) waren wij dus met de hele klas te gast. Nadat Frank had verteld hoe het nou is om in een restaurant te werken was het tijd om aan tafel te gaan en te proeven.


foto: Rinze Vegelien

Smulpaapje kindermenu

En het waren hapjes waar menig volwassene accuut trek van zou krijgen. Dit is wat de kleuters mochten proeven: witlofbootjes met Hollandse garnaaltjes en appel * een gepocheerd kwarteleitje met truffelmayonaise en tot slot een ijsje van Granny Smith appel.

En hoewel er natuurlijk ook kinderen waren voor wie het allemaal te spannend was werd er vooral volop geproefd en er waren gelukkig ook héél veel lege bordjes te bespeuren. Zó gaaf om te zien! Een heel geslaagd uitje en hopelijk inspireert het andere scholen, ouders en/of restaurants om iets dergelijks ook te organiseren. Wil je meer weten, neem dan gerust contact op!

Gepubliceerd op 2 maart 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.