Gnocchi met salieboter

Het ultieme recept voor zelfgemaakte gnocchi met salieboter is dit Italiaanse familierecept. Je wilt je gnocchi nooit meer anders eten.
Want het voordeel van het hebben van Italiaanse vrienden is dat je bij hen mag komen eten en dan meteen familierecepten kunt ontfutselen. Zoals het ultieme recept voor deze zelfgemaakte gnocchi, waarbij het recept komt van ‘di mamma’.
Maar die kun jij dus nu ook maken, en geloof me dat wil je. Want eens zelfgemaakt gegeten – ondanks dat het even een werkje is – grijp je nooit meer naar de supermarkt variant. Een ideaal weekend gerecht waar je zeker van gaat smullen!
Voor 6 personen
1 kilo kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
1 ei
300g bloem
zout en peper
verder nodig: stoompan + aardappelknijper
Voor de salieboter
50g roomboter
3 -6 blaadjes verse salie
Het geheim van luchtige gnocchi
De sleutel voor luchtige gnocchi zit in het stomen van de aardappels, zodat de aardappel zo droog mogelijk gaar kookt. Zet hiervoor een stoompan op het vuur, met een laag water en breng dat aan de kook. In het stoommandje gaan de aardappels die je in ongeveer een half uur gaar laat stomen. Laat ze daarna helemaal uitdampen, tot ze genoeg zijn afgekoeld.
Zelf gnocchi maken
Nu is het tijd om zelf gnocchi te maken. Met een aardappelknijper knijp je de afgekoelde aardappels fijn. Maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei in, samen met wat zout en peper. Zet een kommetje met bloem klaar en strooi een handje ervan over de aardappels uit. Nu is het een kwestie van alles samenbrengen en kneden. Beetje bij beetje doe je er steeds iets meer bloem bij, terwijl je blijft kneden.
Het resultaat moet een deeg zijn dat, net als pizzadeeg, elastisch is en niet meer kleeft. Reken op ongeveer 10 minuten.
Italiaanse klassieker
Van het deeg snijd je nu stukken, waar je lange slierten van rolt die ongeveer een centimeter dik zijn. Snijd daar stukjes af, een centimeter groot en leg die op een bebloemd bord. Wil je een echt gnocchi inkeping, duw dan voorzichtig je vork erop. Verwerk op deze manier het volledige deeg. Je hebt dan ongeveer 3 grote eetborden vol.
Salieboter maken
Om salieboter te maken smelt je de boter, zonder dat die bruin wordt en doe hier de salieblaadjes in en bak die even aan. Met 3 blaadjes is de smaak subtiel, hoe meer blaadjes hoe sterker de saliesmaak. Kijk waar je van houdt. Zet dan het vuur uit en laat zo staan, terwijl je de gnocchi kookt.
Gnocchi koken
Hierna gaat het super snel, dus zorg dat de tafel gedekt is. Gnocchi hoeft echt maar een minuutje te koken. Zet een grote pan met ruim water op en breng dat aan de kook. Doe de gnocchi erin. Zodra ze komen boven drijven zijn ze klaar. Haal ze met een schuimspaan eruit en doe of in een grote schaal, of in individuele diepe borden. Schenk wat van de salieboter erover en rasp er aan tafel eventueel nog wat Parmezaanse kaas over. Klein beetje zout & peper en je klassieke Italiaanse maaltijd staat op tafel!
Gnocchi met bolognese
Een andere variant die in Italië ook heel veel gegeten wordt is gnocchi met ragú, oftwel een bolognesesaus. Die eet men eerder doordeweeks, terwijl met salieboter vaak tijdens een etentje wordt geserveerd. Of maak mijn spruitjes met gnocchi uit de oven, voor een winters gnocchi recept. Maar kies vooral wat jij het lekkerst vindt!
Gepubliceerd op 27 december 2021