Waarom je (binnenkort) wilt eten in restaurant Felix AmsterdamWaarom je wilt eten in restaurant Felix Amsterdam

Maar voordat ik je dat vertel een leuke anekdote. In een vorig leven werkte ik voor USG People, in Almere. CEO daar was Alex Mulder, de oprichter van Unique uitzendbureau. Ik werkte mede voor de Raad van Bestuur en om mijn verhuizing naar Almere te vieren (niet lachen) nodigde ik al mijn collega’s uit voor een borrel bij mij thuis (ja, toen ook al). En dus ook de “grote baas”.

Dat hij kwam heeft toen een enorme indruk op me gemaakt en ik denk nog altijd met heel veel plezier terug aan die tijd. Ook toen al was hij bezig met kunst & cultuur.  Dat ik tijdens het persdiner hoor dat hij een van de mensen achter Felix Meritis en ook restaurant Felix Amsterdam, is verbaast me dan ook niks. Maar genoeg trips down memory lane. We gaan uit eten. Bij restaurant Felix Amsterdam dus. Want dat opent eind januari op de Keizersgracht in Amsterdam en we mochten komen voorproeven van wat daar geserveerd gaat worden.

Felix Amsterdam

Eerst even het restaurant zelf. Binnen zie je, in zachte pasteltinten, de zonsondergang in Amsterdam. Op tafel vind je een prachtige selectie aan servies, bestek en glaswerk. Niet normaal zo mooi. In de keuken staat Floris van Straalen met zijn team. Deze jonge chef kookte hiervoor bij Envy en leerde het vak onder meer bij Oud Sluis, Pure C en Vinkeles . En toch is hij pas 26 jaar. Hoe dan?

Ook de rest van het team op de vloer is jong maar wel ervaren. Strak in een zwart uniform, waarbij uniform niet echt het goede woord is. Maar ze zien er allemaal classy en toch funky uit, doordat het zwart wordt gecombineerd met All Stars. Heel tof. Maitre is Sander van Loenen Martinet, die hiervoor o.a. bij het Okura werkte. Ervaren, kundig maar heel toegankelijk en met gevoel voor humor. Ik hou van dit soort bijna geboren gastheren in restaurants.

En dan is daar sommelier Saskia Smeenk. Na ruim 16 jaar te hebben gewerkt in het Okura, net als collega Sander, is ze bij Felix verantwoordelijk voor de wijnkaart en alles wat er in je (mooie) glas komt. En dat doet ze met verve. Haar enthousiasme, haar kennis (die ze niet schroomt te delen), haar nuchterheid en haar fantástische wijnkeuzes zijn de kers op de taart.

Wat eet je bij Felix Amsterdam

Aan tafel nu. We worden verrast met een zevengangendiner dat wordt vooraf gegaan door drie prachtige amuses, die op een wel heel toffe manier worden gepresenteerd. Van Straalen kookt naar eigen zeggen New Dutch Cuisine. Dat zie je onder meer terug in het eerste gerecht; een Zeeuwse platte met sambai en limoen, waarbij de limoen meringue aan tafel met stikstof wordt bereid. Daarna volgt er brood met boter. Nu zul je denken, boeiend. Maar mensen, deze geklopte boter met Vikingzout mag wat mij betreft in emmers van 10 liter worden verkocht. Niet.normaal.zó.lekker. Als het diner hier was opgehouden was dat prima geweest…

Gerechten met en zonder wow

De twee gerechten die volgen, het 62C ei met aardpeer en de interpretatie van Floris op een Caesar Salad, vind ik de minste van de avond. Hoewel ze in potentie wel echt te gek zijn. Maar ze missen net dat beetje wow factor. Dat heeft het volgende gerecht dan weer op alle manieren; snoekbaars met saké en pruimen. Wow, wow, wow! Ik zou ook van die saus graag een emmer thuis willen. Alles klopt aan dit gerecht, tot en met de saké in het glas toe. Had ik al wow gezegd?!

Wijnen meer dan on point

Ook de saus bij de rosbief die volgt is fantástisch. De (Israelische) wijn die erbij geschonken wordt maakt het gerecht nog spannender (had ik al gezegd hoe onwijs goed de sommelier van Felix is?) Het pre-dessert dat volgt is er ook eentje in de categorie Wow! Een combi van koolrabi, mierikswortel en buffelyoghurt jagen je zintuigen volledig op hol. Op de beste manier denkbaar overigens. Het gewone dessert is helaas niet mijn kopje thee, maar ik ben sowieso niet zo van de zoet. Dus dat is een wellicht persoonlijk dingetje.

Felix Amsterdam opent 31 januari

Met een paar weken kun je zelf gaan ervaren wat je van Felix Amsterdam vindt. Die resterende tijd wordt door het hele team benut om de laatste puntjes op de i te zetten. En weet je, ik gun ze dat. Ik gun ze zeven keer wow, want de potentie is er. Meer dan. Dit is zo’n restaurant dat er met de tijd alleen maar beter op wordt, want de basis is er. Het personeel is top, de locatie prachtig, de entourage en aankleding schitterend, een gedreven chef, een waanzinnige wijnkaart. Ik heb genoten van dit voorproefje, dat zeker smaakt naar meer! (en wie regelt die emmertjes boter, saus en wat servies voor thuis voor me?! ).

Gepubliceerd op 17 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.