Bladerdeegtaartje met vijgen & ricotta



Een ongelofelijk eenvoudig recept met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Dit bladerdeegtaartje is echt zo gemaakt en verrassend lekker.

Met een rol vers bladerdeeg kun je namelijk zo veel lekkers maken. Niet alleen hartige bladerdeegtaartjes, zoals deze. Maar ook dit zoete taartje met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Perfect voor een herfstige dag met een grote mok thee.

Ricotta is een Italiaanse kaas, die meestal wordt gemaakt van koeienmelk en soms van schapenmelk. Maar hij heeft altijd een milde smaak en is dus multi inzetbaar. Ik gebruik ricotta met regelmaat voor pasta’s maar je kunt het dus ook in dit zoete gerecht gebruiken.

Voor één bladerdeegtaartje heb je nodig
1 rol vers bladerdeeg
250g ricotta
2 eieren
50g honing
rasp van 1 citroen
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
5 verse vijgen, in plakjes
kaneelsuiker

Verder nodig: bakplaat – oven op 180C (hetelucht)

Vijgen & ricotta bladerdeegtaartje

Rol voor je taartje het bladerdeeg, met papier, uit en leg het op de bakplaat. Snijd een centimeter randje rondom, zonder het deeg echt door te snijden. Meng de ricotta met de eieren, honing, citroenrasp en kruiden. Spreid dit gelijkmatig uit in de binnenkant van je deeg. Dat mag best een beetje dik. Ik hield nog wat over, dus lukt het niet om alles erop te krijgen, geen ramp.

Verse vijgen

Verse vijgen zijn altijd een beetje zacht, een teken dat ze goed rijp zijn. Snijd je vijgen in gelijkmatige plakjes en verdeel die over het ricottamengsel. Bestrooi de randjes van je deeg als laatste met een beetje kaneelsuiker. Bak je bladerdeegtaartje met ricotta en vijgen nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes deeg mooi goudbruin zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en laat nu goed afkoelen, zodat het ricottamengsel iets kan terugzakken. Serveer daarna meteen, want dit is een taartje dat je zo vers mogelijk wilt eten. Bestrooi eventueel nog met een beetje poedersuiker.

Gepubliceerd op 21 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.