Bladerdeegtaartje met vijgen & ricotta



Een ongelofelijk eenvoudig recept met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Dit bladerdeegtaartje is echt zo gemaakt en verrassend lekker.

Met een rol vers bladerdeeg kun je namelijk zo veel lekkers maken. Niet alleen hartige bladerdeegtaartjes, zoals deze. Maar ook dit zoete taartje met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Perfect voor een herfstige dag met een grote mok thee.

Ricotta is een Italiaanse kaas, die meestal wordt gemaakt van koeienmelk en soms van schapenmelk. Maar hij heeft altijd een milde smaak en is dus multi inzetbaar. Ik gebruik ricotta met regelmaat voor pasta’s maar je kunt het dus ook in dit zoete gerecht gebruiken.

Voor één bladerdeegtaartje heb je nodig
1 rol vers bladerdeeg
250g ricotta
2 eieren
50g honing
rasp van 1 citroen
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
5 verse vijgen, in plakjes
kaneelsuiker

Verder nodig: bakplaat – oven op 180C (hetelucht)

Vijgen & ricotta bladerdeegtaartje

Rol voor je taartje het bladerdeeg, met papier, uit en leg het op de bakplaat. Snijd een centimeter randje rondom, zonder het deeg echt door te snijden. Meng de ricotta met de eieren, honing, citroenrasp en kruiden. Spreid dit gelijkmatig uit in de binnenkant van je deeg. Dat mag best een beetje dik. Ik hield nog wat over, dus lukt het niet om alles erop te krijgen, geen ramp.

Verse vijgen

Verse vijgen zijn altijd een beetje zacht, een teken dat ze goed rijp zijn. Snijd je vijgen in gelijkmatige plakjes en verdeel die over het ricottamengsel. Bestrooi de randjes van je deeg als laatste met een beetje kaneelsuiker. Bak je bladerdeegtaartje met ricotta en vijgen nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes deeg mooi goudbruin zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en laat nu goed afkoelen, zodat het ricottamengsel iets kan terugzakken. Serveer daarna meteen, want dit is een taartje dat je zo vers mogelijk wilt eten. Bestrooi eventueel nog met een beetje poedersuiker.

Gepubliceerd op 21 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.