Bananenbrood met tahin en chocola



Oké, dit bananenbrood uit Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson is echt belachelijk lekker. Geloof me, die ga je meer dan één keer maken!

Het is ook een kinderlijk eenvoudig recept en je hebt er slechts een klein cakeblik voor nodig. Je snijdt er ongeveer 8 tot 10 plakken van.

Zorg dat je een goede kwaliteit tahin gebruikt. Dat maakt echt het verschil. Ik koop mijn tahin vaak bij de Appie, en dan die van Souq. De rest van de tahin gebruik je dan bijvoorbeeld om hummus van te maken.

Goed, terug naar het bananenbrood nu. Hoe rijper je bananen, hoe zoeter je bananenbrood. De mijne waren nog niet door en door rijp, toch werd het resultaat behoorlijk zoet. Een volgende keer denk ik dat ik beide suikers halveer.

Dit recept vind je dus in het nieuwe boek van Nigella Lawson, een absolute aanrader. In het boek geeft ze ook een versie voor een pudding. Van mij krijg je het cakerecept!

Voor één bananenbrood

  • 250 gram rijpe bananen
  • 4 el zonnebloemolie
  • 50 gram tahin
  • 1 groot ei
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 60 gram tarwebloem
  • 25 gram cacao
  • halve tl bakingsoda
  • mespunt fijn zout
  • 100 gram pure chocolade, in kleine stukjes
  • 1,5 tl sesamzaad

verder nodig: cakeblik (16×9) – oven voorverwarmen 150 C (hetelucht)

nigella's bananenbrood

Bananenbrood met tahin en chocola

Voor het bananenbrood mix je de bananen met de zonnebloemolie en tahin in een maatbeker. Ik heb een staafmixer gebruikt. Je kunt ook alles in een kom doen en je mixer gebruiken. Net wat je prettig vindt. Klop of mix dan de suikers, ei en vanille er door. In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, zout en cacao. Voeg de natte ingrediënten hier aan toe en mix alles goed.

Tot slot schep je de chocoladestukjes erdoor en doe je het beslag in het cakeblik, dat je hebt ingevet of hebt voorzien van bakpapier. Bestrooi de bovenkant nu met de sesam.

Bananenbrood uit Koken, Eten, Leven

Bak je bananenbrood met tahin en chocola vervolgens 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het blik er dan uit en laat het bananenbrood in de vorm op een rooster afkoelen. Haal het bananenbrood dan voorzichtig uit de vorm en laat op het rooster volledig afkoelen Nigella adviseert het pas de dag erna aan te snijden. Ik kon uiteraard niet wachten en deed dat op het moment dat het bananenbrood was afgekoeld. Dat ging prima. En jongens, wat lekker!

 

Gepubliceerd op 25 januari 2021


4 reacties

  1. Lotte schreef:

    Ik heb dit vandaag gemaakt. Het was echt smullen; dank voor het recept. 🙂

  2. Annick schreef:

    Heerlijk smeuïg. De banaan proefde ik niet terug, maar wel een fijne verwen chocoladecake.

  3. Susanne schreef:

    Hij staat nu in de oven! Ben benieuwd 😃

  4. Hetty schreef:

    Wat een aparte combinatie. Ik ben nieuwsgierig en ga hem maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.