Bananenbrood met tahin en chocola
Oké, dit bananenbrood uit Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson is echt belachelijk lekker. Geloof me, die ga je meer dan één keer maken!
Het is ook een kinderlijk eenvoudig recept en je hebt er slechts een klein cakeblik voor nodig. Je snijdt er ongeveer 8 tot 10 plakken van.
Zorg dat je een goede kwaliteit tahin gebruikt. Dat maakt echt het verschil. Ik koop mijn tahin vaak bij de Appie, en dan die van Souq. De rest van de tahin gebruik je dan bijvoorbeeld om hummus van te maken.
Goed, terug naar het bananenbrood nu. Hoe rijper je bananen, hoe zoeter je bananenbrood. De mijne waren nog niet door en door rijp, toch werd het resultaat behoorlijk zoet. Een volgende keer denk ik dat ik beide suikers halveer.
Dit recept vind je dus in het nieuwe boek van Nigella Lawson, een absolute aanrader. In het boek geeft ze ook een versie voor een pudding. Van mij krijg je het cakerecept!
Voor één bananenbrood
- 250 gram rijpe bananen
- 4 el zonnebloemolie
- 50 gram tahin
- 1 groot ei
- 50 gram kristalsuiker
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 60 gram tarwebloem
- 25 gram cacao
- halve tl bakingsoda
- mespunt fijn zout
- 100 gram pure chocolade, in kleine stukjes
- 1,5 tl sesamzaad
verder nodig: cakeblik (16×9) – oven voorverwarmen 150 C (hetelucht)
Bananenbrood met tahin en chocola
Voor het bananenbrood mix je de bananen met de zonnebloemolie en tahin in een maatbeker. Ik heb een staafmixer gebruikt. Je kunt ook alles in een kom doen en je mixer gebruiken. Net wat je prettig vindt. Klop of mix dan de suikers, ei en vanille er door. In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, zout en cacao. Voeg de natte ingrediënten hier aan toe en mix alles goed.
Tot slot schep je de chocoladestukjes erdoor en doe je het beslag in het cakeblik, dat je hebt ingevet of hebt voorzien van bakpapier. Bestrooi de bovenkant nu met de sesam.
Bananenbrood uit Koken, Eten, Leven
Bak je bananenbrood met tahin en chocola vervolgens 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het blik er dan uit en laat het bananenbrood in de vorm op een rooster afkoelen. Haal het bananenbrood dan voorzichtig uit de vorm en laat op het rooster volledig afkoelen Nigella adviseert het pas de dag erna aan te snijden. Ik kon uiteraard niet wachten en deed dat op het moment dat het bananenbrood was afgekoeld. Dat ging prima. En jongens, wat lekker!
Gepubliceerd op 25 januari 2021
4 reacties
Ik heb dit vandaag gemaakt. Het was echt smullen; dank voor het recept. 🙂
Heerlijk smeuïg. De banaan proefde ik niet terug, maar wel een fijne verwen chocoladecake.
Hij staat nu in de oven! Ben benieuwd ?
Wat een aparte combinatie. Ik ben nieuwsgierig en ga hem maken!