Bananenbrood met tahin en chocola



Oké, dit bananenbrood uit Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson is echt belachelijk lekker. Geloof me, die ga je meer dan één keer maken!

Het is ook een kinderlijk eenvoudig recept en je hebt er slechts een klein cakeblik voor nodig. Je snijdt er ongeveer 8 tot 10 plakken van.

Zorg dat je een goede kwaliteit tahin gebruikt. Dat maakt echt het verschil. Ik koop mijn tahin vaak bij de Appie, en dan die van Souq. De rest van de tahin gebruik je dan bijvoorbeeld om hummus van te maken.

Goed, terug naar het bananenbrood nu. Hoe rijper je bananen, hoe zoeter je bananenbrood. De mijne waren nog niet door en door rijp, toch werd het resultaat behoorlijk zoet. Een volgende keer denk ik dat ik beide suikers halveer.

Dit recept vind je dus in het nieuwe boek van Nigella Lawson, een absolute aanrader. In het boek geeft ze ook een versie voor een pudding. Van mij krijg je het cakerecept!

Voor één bananenbrood

  • 250 gram rijpe bananen
  • 4 el zonnebloemolie
  • 50 gram tahin
  • 1 groot ei
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 60 gram tarwebloem
  • 25 gram cacao
  • halve tl bakingsoda
  • mespunt fijn zout
  • 100 gram pure chocolade, in kleine stukjes
  • 1,5 tl sesamzaad

verder nodig: cakeblik (16×9) – oven voorverwarmen 150 C (hetelucht)

nigella's bananenbrood

Bananenbrood met tahin en chocola

Voor het bananenbrood mix je de bananen met de zonnebloemolie en tahin in een maatbeker. Ik heb een staafmixer gebruikt. Je kunt ook alles in een kom doen en je mixer gebruiken. Net wat je prettig vindt. Klop of mix dan de suikers, ei en vanille er door. In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, zout en cacao. Voeg de natte ingrediënten hier aan toe en mix alles goed.

Tot slot schep je de chocoladestukjes erdoor en doe je het beslag in het cakeblik, dat je hebt ingevet of hebt voorzien van bakpapier. Bestrooi de bovenkant nu met de sesam.

Bananenbrood uit Koken, Eten, Leven

Bak je bananenbrood met tahin en chocola vervolgens 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het blik er dan uit en laat het bananenbrood in de vorm op een rooster afkoelen. Haal het bananenbrood dan voorzichtig uit de vorm en laat op het rooster volledig afkoelen Nigella adviseert het pas de dag erna aan te snijden. Ik kon uiteraard niet wachten en deed dat op het moment dat het bananenbrood was afgekoeld. Dat ging prima. En jongens, wat lekker!

 

Gepubliceerd op 25 januari 2021


4 reacties

  1. Lotte schreef:

    Ik heb dit vandaag gemaakt. Het was echt smullen; dank voor het recept. 🙂

  2. Annick schreef:

    Heerlijk smeuïg. De banaan proefde ik niet terug, maar wel een fijne verwen chocoladecake.

  3. Susanne schreef:

    Hij staat nu in de oven! Ben benieuwd ?

  4. Hetty schreef:

    Wat een aparte combinatie. Ik ben nieuwsgierig en ga hem maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.