Koken, Eten, Leven van Nigella LawsonKoken, eten, leven is het nieuwe boek van Nigella Lawson en staat vol met verhalen. Haar hersenspinsels én recepten. Een winnende combi?

Wat mij betreft zeker! Want als er iemand is, naast Nigel Slater, naar wie ik ademloos kan luisteren dan is het Nigella Lawson wel. Koken, eten, leven is naar eigen zeggen meer dan haar mantra. Het is haar levensverhaal.

Koken, Eten, Leven

Koken, Eten, Leven is opgedeeld in acht hoofdstukken; Wat is een recept, De A van Ansjovis, Genoegens, Een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel, Rabarber, Het belang van het diner, Genieten met Kerst, Tips voor bereiding vooraf, bewaren en/of invriezen. Het lijkt een random indeling, want nergens in de inhoudsopgave zie je welke recepten in welk hoofdstuk staan. Toch stoort het niet.

Liefst had ik het boek overigens in het Engels gelezen, zodat je ook echt Nigella’s stem in je hoofd hoort. De vertaling is soms wat minder grijpend dan haar Engelse manier van dingen vertellen. Maar het is overkomelijk, want de essentie blijft overeind.

Wat ik wel echt storend vind is het gebrek aan witregels.  Een hele pagina tekst zonder één witregel leest gewoon echt niet lekker. Dat zal te maken hebben gehad met alles binnen een beperkte hoeveelheid papier in het boek krijgen, maar het doet het boek tekort. Bovendien hadden kopjes boven alinea’s geholpen om meer grip te krijgen op de inhoud.

nigella's bananenbrood

Lezen zonder haast

Tegelijkertijd, dit is geen boek om haast bij te hebben. Dit pak je per hoofdstuk, je leest een paar bladzijdes en dan kun je het ook weer prima wegleggen. Wil je echt gericht gaan koken dan biedt het register soelaas. Daar zie je precies welke recepten in het boek staan.

Wat ik daar ook geweldig aan vind is dat met kleine gekleurde balletjes is aangegeven of een recept vegetarisch , veganistisch of glutenvrij is (dan wel gemaakt kan worden). Bijna alle recepten die in het boek staan, daar is een dieetversie voor beschikbaar. Nergens staat dit met koeienletters aangegeven, maar dat ze die moeite heeft genomen spreekt voor haar.

Daarnaast geeft Nigella voor álle recepten aan hoe je ze voor kunt bereiden, goed kunt bewaren en/of kunt invriezen. Een hele simpele manier om echt waarde aan dit boek toe te voegen.

De fotografie in Koken, eten, leven is sober. Heel sober. Alle foto’s zijn van de hand van Jonathan Lovekin, die ook voor Nigel Slater’s boeken fotografeert. Toch is het niet storend. In tegendeel eigenlijk.

Echt Nigella boek

Hoewel er niet echt een lijn zit in de recepten die in het boek staan spreekt bijna alles me aan. Het zijn ook echt Nigella recepten. Niet meer, zoals in haar vorige boek, persé in de gezonde hoek. Hoewel die er wel in staan. Maar ook gerust recepten met room, boter en een combinatie van alles wat lekker is. De lasagne bijvoorbeeld die er in staat ziet er werkelijk waanzinnig lekker uit. Net als de enorme trifle.

Een laten we wel wezen, een heel hoofdstuk wijden aan een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel. Alleen Nigella Lawson komt hier mee weg. En subliem ook nog.

Koken, eten, leven is meer dan een kookboek

Ja, ik ben écht enthousiast over dit boek. Ondanks de paar kritiekpuntjes. Ik hou van dit type boeken. Dat meer is dan alleen een kookboek. Net als Nigel Slater’s boeken zijn het verhalen over eten, gecombineerd met heerlijke recepten.

Ik bakte het bananen-tahin-chocolade brood, dat je hierboven ziet. Niet normaal zo lekker! Het recept geeft ook een versie om er een dessert van te maken. Van mij krijg je het bananenbrood recept. Echt een aanrader. Net als het boek dus.

In Nederland is Koken, Eten, Leven uitgegeven door Atlas en kost het € 29,99 Vraag ernaar bij je lokale boekhandel, die het je met liefde ook komen bezorgen. Of bestel het online bij Bol.

Gepubliceerd op 25 januari 2021


2 reacties

  1. Didi schreef:

    Ik hoor zelfs Nigella’s stem bij het lezen van jou blog. Hou van mensen die zo’n passie hebben voor iets, in dit geval eten.
    Fijne blog om te lezen, geeft een goed beeld van het boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]