Gegrilde asperges met geklopte misoboter
Laat dat heel even op je inwerken… Gegrilde asperges, met een umami bommetje van geklopte misoboter. Dankjewel David Chang (Momofuku New York) voor de inspiratie!
Nu ben ik per definitie dol op miso. Het voegt echt een extra laag aan je eten toe (zoals bijvoorbeeld in deze soep). Ik ben ook dol op geklopte boter, met dank aan de borrelboter van Felix. Dat ik van asperges hou zal ook geen verrassing zijn. Voeg die drie samen en je weet niet wat je proeft!
De geklopte misoboter is echt een smaakbommetje voor je asperges, maar is ook een te gekke borrelboter. Multifunctioneel dus. En ja, je kunt de miso er ook gewoon door heen roeren, maar doe me een plezier en klop de twee samen minimaal tien minuten. Je weet niet wat je proeft!
Ik koos ervoor om de asperges eerst even kort voor te garen, dat maakt dat het grillen nét iets sneller gaat. Het gepocheerde ei tenslotte maakt je gerecht echt af. Weet je niet goed hoe je dat moet doen kijk dan mijn korte filmpje, waarin ik je laat zien hoe makkelijk het is.
Goed, genoeg gekletst nu. We gaan de keuken in!
Voor 2 grote eters als hoofdgerecht of voor 4 personen als voorgerecht
1 kilo asperges, geschild
2 – 4 eieren
1 portie misoboter (volgens dit recept)
Verder nodig: grillpan – mixer (voor de misoboter)
Bereidingstijd: 25 minuten
Gegrilde asperges met geklopte misoboter
Maak als eerste de geklopte misoboter en zet dit tot gebruik weg. In de koelkast kun je dit makkelijk een week bewaren, maar het lekkerste is wel om de boter op kamertemperatuur te serveren / gebruiken.
Asperges beetgaar koken
Kook de geschilde asperges in 5 – 7 minuten tegen beetgaar aan. De tijd zal een beetje afhankelijk zijn van de dikte van je asperges en je persoonlijke voorkeur. Verhit alvast je grillpan en laat de gekookte asperges even goed uitlekken en uitstomen.
Asperges grillen
Gril de asperges vervolgens op de hete grillplaat, ongeveer 3 minuten per kant. In de laatste drie minuten breng je een pannetje water aan de kook en pocheer je daar de eitjes ongeveer 2 minuten in.
Smeer een lepel misoboter op een bord, leg daar de gegrilde asperge op en tot slot een gepocheerd ei. Meteen serveren!
Gepubliceerd op 18 mei 2021