Geroosterde bloemkool en misosoep
Een van mijn nieuwe favorieten ingrediënten is zonder twijfel miso. Het geeft alles net dat beetje extra. Zoals deze verrassende soep met miso en geroosterde bloemkool.
Miso is een Japans ingrediënt, gemaakt van gefermenteerde sojabonen met zout en koji. Als ik je vertel dat koji eigenlijk een schimmel is krijg je misschien even een ‘wat laat ze ons nu weer eten?!’ momentje. Maar deze combinatie van ingrediënten maakt dat miso zó veel umami heeft, dat het smaak geeft aan álles. Miso kun je in de koelkast lang bewaren, dus geen zorgen dat je het hierna nooit meer gebruikt.
Miso wordt in de Japanse keuken gebruikt om soep van te maken, maar ook om smaak te geven aan sauzen of groente mee in te maken. Vandaag gebruik ik het om een eenvoudige soep van geroosterde bloemkool die laatste kick mee te geven. Dit is hoe je ‘m maakt.
Voor vier grote kommen misosoep
450g bloemkoolroosjes
1 grote sjalot, grove stukken
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 el neutrale olie
gemalen chilivlokken, naar smaal
4 takjes tijm
zout & peper
750 ml groentebouillon
250 ml melk
2 el donkere miso
½ el rode wijnazijn
½ el tomasu sojasaus
Optioneel: 2 el geroosterde hazelnoten, grof gehakt
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – blender/staafmixer
Geroosterde bloemkool misosoep
Spreid de bloemkoolroosjes (inclusief stronkjes), sjalot en knoflook gelijkmatig over de bakplaat en besprenkel met de olie. Chili, zout en peper erover en de takjes tijm ertussen. Rooster dit ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwarm de groentebouillon met de melk en miso en voeg de bloemkool toe. Hoe lekkerder de bouillon, des te meer smaak krijgt straks ook je soep. Verwarm dit en check of alle bloemkool goed gaar is. Is dat het geval dan kun je nu je soep fijn blenden (of gebruik een staafmixer). Doe de gladde soep terug in een schone pan en verwarm. Breng aan het eind op smaak met wat rode wijnazijn en de sojasaus. Die geven je soep net die laatste kick.
Serveer, als je wilt, met grof gehakte geroosterde hazelnoten en lekker knapperig brood voor erbij.
Gepubliceerd op 21 september 2020