Geklopte misoboter
![Recept-1 Recept-1](https://www.susanaretz.nl/wp-content/uploads/2021/05/Miso-boter-scaled.jpg)
Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
In mijn boek Borreltijd liet ik je al kennis maken met het fenomeen borrelboter. Want hallo! Boter met smaakmakers = liefde.
Chef Floris van Straalen (van restaurant Felix in Amsterdam) voegde daar een dimensie aan toe door boter tien minuten lang te kloppen tot je een luchtig geheel krijgt. Hij topt dat met vikingzout en het resultaat is góddelijk.
Miso en David Chang
Nu vind ik miso een gevalletje ongelófelijk lekker en zag ik dat chef David Chang (van restaurant Momofuko uit New York) het door zijn boter roert om er groene asperges mee op smaak te brengen. Dat gegeven heb ik in 2021 als uitgangspunt genomen, en er daarna geklopte miso boter versie van gemaakt.
O… M …. G!
Lieve mensen, één advies; nú naar de toko. Koop miso (ik gebruikte donkere, maar lichte is ook geweldig en iets minder uitgesproken qua smaak), koop je favoriete ongezouten (plantaardige) boter. Zet je mixer aan en gáán!
Of je deze geklopte misoboter nu serveert bij de borrel of bij de gegrilde asperges die ik er mee maakte, of smeer eens een lik op je (gekookte) eitje. Maakt niet uit. Dit is echt lekker bij (bijna) alles!
Voor een kommetje miso boter heb je nodig
145 gram zachte, ongezouten roomboter
100 gram miso
Mixer en tien minuten tijd
Geklopte misoboter
En het enige dat je dus hoeft te doen is je zachte boter te mengen met de miso en dan tien minuten lang te mixen. Schraap regelmatig de zijkanten erbij en beknibbel niet op de tijd. Hoe langer je klopt, des te luchtiger wordt je geklopte boter.
Je kunt de geklopte misoboter in een bakje in de koelkast bewaren, maar haal het voor gebruik op tijd eruit zodat het weer wat zachter kan worden.
Wat is miso
Mocht je nog niet eerder gekookt hebben met miso, dan is het wellicht leuk om te weten dat miso uit de Japanse keuken komt en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji en soms met rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of om te mengen met dashi tot misosoep.
Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Zeker voor vegetariërs is het een aanrader om zo extra proteïnen binnen te krijgen. Bron: Wikipedia
Recepten met miso
Ik zei het hiervoor al, met miso kun je echt eindeloos veel recepten maken. Je kunt deze opgeklopte miso boter bij de borrel gebruiken. Maar wat dacht je van een klontje van deze miso boter over een gegrilde spitskool (van de barbecue). Of smelt de miso boter over een gegrilde maiskolf. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Gepubliceerd op 11 mei 2024