Geklopte misoboterTwee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!

In mijn boek Borreltijd liet ik je al kennis maken met het fenomeen borrelboter. Want hallo! Boter met smaakmakers = liefde.

Chef Floris van Straalen (van restaurant Felix in Amsterdam) voegde daar een dimensie aan toe door boter tien minuten lang te kloppen tot je een luchtig geheel krijgt. Hij topt dat met vikingzout en het resultaat is góddelijk.

Nu vind ik miso een gevalletje ongelófelijk lekker en zag ik dat chef David Chang (van restaurant Momofuko uit New York) het door zijn boter roert om er groene asperges mee op smaak te brengen. Dat gegeven heb ik als uitgangspunt genomen, maar dan in een geklopte versie.

O… M …. G!

Lieve mensen, één advies; nú naar de toko. Koop miso (ik gebruikte donkere, maar lichte is ook geweldig), koop je favoriete ongezouten (plantaardige) boter. Zet je mixer aan en gáán!

Of je deze geklopte misoboter nu serveert bij de borrel of bij de gegrilde asperges die ik er mee maakte, of smeer eens een lik op je (gekookte) eitje. Maakt niet uit. Dit is echt lekker bij (bijna) alles!

Voor een kommetje vol heb je nodig

145 gram zachte, ongezouten roomboter
100 gram miso
Mixer en tien minuten tijd

misoboter

Geklopte misoboter

En het enige dat je dus hoeft te doen is je zachte boter te mengen met de miso en dan tien minuten lang te mixen. Schraap regelmatig de zijkanten erbij en beknibbel niet op de tijd. Hoe langer je klopt, des te luchtiger wordt je geklopte boter.
Je kunt de geklopte misoboter in een bakje in de koelkast bewaren, maar haal het voor gebruik op tijd eruit zodat het weer wat zachter kan worden.

Wat is miso

Mocht je nog niet eerder gekookt hebben met miso, dan is het wellicht leuk om te weten dat miso uit de Japanse keuken komt en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji en soms met rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of om te mengen met dashi tot misosoep.

Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Zeker voor vegetariërs is het een aanrader om zo extra proteïnen binnen te krijgen. Bron: Wikipedia

Gepubliceerd op 18 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!