Geklopte misoboterTwee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!

In mijn boek Borreltijd liet ik je al kennis maken met het fenomeen borrelboter. Want hallo! Boter met smaakmakers = liefde.

Chef Floris van Straalen (van restaurant Felix in Amsterdam) voegde daar een dimensie aan toe door boter tien minuten lang te kloppen tot je een luchtig geheel krijgt. Hij topt dat met vikingzout en het resultaat is góddelijk.

Nu vind ik miso een gevalletje ongelófelijk lekker en zag ik dat chef David Chang (van restaurant Momofuko uit New York) het door zijn boter roert om er groene asperges mee op smaak te brengen. Dat gegeven heb ik als uitgangspunt genomen, maar dan in een geklopte versie.

O… M …. G!

Lieve mensen, één advies; nú naar de toko. Koop miso (ik gebruikte donkere, maar lichte is ook geweldig), koop je favoriete ongezouten (plantaardige) boter. Zet je mixer aan en gáán!

Of je deze geklopte misoboter nu serveert bij de borrel of bij de gegrilde asperges die ik er mee maakte, of smeer eens een lik op je (gekookte) eitje. Maakt niet uit. Dit is echt lekker bij (bijna) alles!

Voor een kommetje vol heb je nodig

145 gram zachte, ongezouten roomboter
100 gram miso
Mixer en tien minuten tijd

misoboter

Geklopte misoboter

En het enige dat je dus hoeft te doen is je zachte boter te mengen met de miso en dan tien minuten lang te mixen. Schraap regelmatig de zijkanten erbij en beknibbel niet op de tijd. Hoe langer je klopt, des te luchtiger wordt je geklopte boter.
Je kunt de geklopte misoboter in een bakje in de koelkast bewaren, maar haal het voor gebruik op tijd eruit zodat het weer wat zachter kan worden.

Wat is miso

Mocht je nog niet eerder gekookt hebben met miso, dan is het wellicht leuk om te weten dat miso uit de Japanse keuken komt en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji en soms met rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of om te mengen met dashi tot misosoep.

Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Zeker voor vegetariërs is het een aanrader om zo extra proteïnen binnen te krijgen. Bron: Wikipedia

Gepubliceerd op 18 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.