Geklopte misoboterTwee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!

In mijn boek Borreltijd liet ik je al kennis maken met het fenomeen borrelboter. Want hallo! Boter met smaakmakers = liefde.

Chef Floris van Straalen (van restaurant Felix in Amsterdam) voegde daar een dimensie aan toe door boter tien minuten lang te kloppen tot je een luchtig geheel krijgt. Hij topt dat met vikingzout en het resultaat is góddelijk.

Nu vind ik miso een gevalletje ongelófelijk lekker en zag ik dat chef David Chang (van restaurant Momofuko uit New York) het door zijn boter roert om er groene asperges mee op smaak te brengen. Dat gegeven heb ik als uitgangspunt genomen, maar dan in een geklopte versie.

O… M …. G!

Lieve mensen, één advies; nú naar de toko. Koop miso (ik gebruikte donkere, maar lichte is ook geweldig), koop je favoriete ongezouten (plantaardige) boter. Zet je mixer aan en gáán!

Of je deze geklopte misoboter nu serveert bij de borrel of bij de gegrilde asperges die ik er mee maakte, of smeer eens een lik op je (gekookte) eitje. Maakt niet uit. Dit is echt lekker bij (bijna) alles!

Voor een kommetje vol heb je nodig

145 gram zachte, ongezouten roomboter
100 gram miso
Mixer en tien minuten tijd

misoboter

Geklopte misoboter

En het enige dat je dus hoeft te doen is je zachte boter te mengen met de miso en dan tien minuten lang te mixen. Schraap regelmatig de zijkanten erbij en beknibbel niet op de tijd. Hoe langer je klopt, des te luchtiger wordt je geklopte boter.
Je kunt de geklopte misoboter in een bakje in de koelkast bewaren, maar haal het voor gebruik op tijd eruit zodat het weer wat zachter kan worden.

Wat is miso

Mocht je nog niet eerder gekookt hebben met miso, dan is het wellicht leuk om te weten dat miso uit de Japanse keuken komt en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji en soms met rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of om te mengen met dashi tot misosoep.

Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Zeker voor vegetariërs is het een aanrader om zo extra proteïnen binnen te krijgen. Bron: Wikipedia

Gepubliceerd op 18 mei 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.