Geklopte misoboterTwee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!

In mijn boek Borreltijd liet ik je al kennis maken met het fenomeen borrelboter. Want hallo! Boter met smaakmakers = liefde.

Chef Floris van Straalen (van restaurant Felix in Amsterdam) voegde daar een dimensie aan toe door boter tien minuten lang te kloppen tot je een luchtig geheel krijgt. Hij topt dat met vikingzout en het resultaat is góddelijk.

Miso en David Chang

Nu vind ik miso een gevalletje ongelófelijk lekker en zag ik dat chef David Chang (van restaurant Momofuko uit New York) het door zijn boter roert om er groene asperges mee op smaak te brengen. Dat gegeven heb ik in 2021 als uitgangspunt genomen, en er daarna  geklopte miso boter versie van gemaakt.

O… M …. G!

Lieve mensen, één advies; nú naar de toko. Koop miso (ik gebruikte donkere, maar lichte is ook geweldig en iets minder uitgesproken qua smaak), koop je favoriete ongezouten (plantaardige) boter. Zet je mixer aan en gáán!

Of je deze geklopte misoboter nu serveert bij de borrel of bij de gegrilde asperges die ik er mee maakte, of smeer eens een lik op je (gekookte) eitje. Maakt niet uit. Dit is echt lekker bij (bijna) alles!

Voor een kommetje miso boter heb je nodig

145 gram zachte, ongezouten roomboter
100 gram miso
Mixer en tien minuten tijd

misoboter

Geklopte misoboter

En het enige dat je dus hoeft te doen is je zachte boter te mengen met de miso en dan tien minuten lang te mixen. Schraap regelmatig de zijkanten erbij en beknibbel niet op de tijd. Hoe langer je klopt, des te luchtiger wordt je geklopte boter.
Je kunt de geklopte misoboter in een bakje in de koelkast bewaren, maar haal het voor gebruik op tijd eruit zodat het weer wat zachter kan worden.

Wat is miso

Mocht je nog niet eerder gekookt hebben met miso, dan is het wellicht leuk om te weten dat miso uit de Japanse keuken komt en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en koji en soms met rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten. Het resultaat is een dikke pasta die gebruikt wordt voor sauzen, het inleggen van groenten of om te mengen met dashi tot misosoep.

Miso is supergezond omdat het een bron is van ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen. Zeker voor vegetariërs is het een aanrader om zo extra proteïnen binnen te krijgen. Bron: Wikipedia

Recepten met miso

Ik zei het hiervoor al, met miso kun je echt eindeloos veel recepten maken. Je kunt deze opgeklopte miso boter bij de borrel gebruiken. Maar wat dacht je van een klontje van deze miso boter over een gegrilde spitskool (van de barbecue). Of smelt de miso boter over een gegrilde maiskolf. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Gepubliceerd op 11 mei 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.