Asperge risotto met garnalen & zalm



Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!

Want zeg nou zelf, als je dat in een half uurtje op tafel zet ben je toch in en in gelukkig?! Geloof me, dat ga je zeker zijn.

Dit is zo’n recept voor verse asperges dat eigenlijk ieder aspergeseizoen wel een keer bij ons gemaakt wordt. Als variatie op de klassieke manier van asperges eten. Maar op een gegeven moment wil je wel een keer wat anders.

Zorg dat voor je begint alles klaar ligt, daarna is het een kwestie van je Zen modus aanzetten en lekker een half uur een beetje roeren door Italiaanse rijst met asperges. Het resultaat is een creamy risotto met rijst én asperges die beetgaar zijn. Hou je niet van vis, maak je risotto dan af met lekker wat Parmezaanse kaas in plaats van de vis.

Voor 4 personen (als maaltijd)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 50 gram boter
  • 225 gram risotto rijst (Arborio)
  • 125 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kilo verse asperges
  • 225 gram warm gerookte zalm (visboer)
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 10 gram platte peterselie, fijn gehakt
  • 10 gram kervel, fijn gehakt
  • versgemalen peper en (matig) zout

Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

asperges met risotto

Asperge risotto met garnalen & zalm

Je asperges garen straks in de risotto, dus daar gaan we mee beginnen. Verwarm hiervoor de boter in een grote pan (niet laten kleuren!). Fruit zachtjes de knoflook en ui 5 minuten aan. Dan de rijst erbij en 2 minuten goed omscheppen zodat de rijst lekker met de boter bedekt is. Wil je wijn gebruiken om af te blussen, doe er dan nu 125 ml bij en laat het vocht verdampen. Geen alcohol? Blus dan af met alvast een soeplepel bouillon. Laat ook in dit geval alle vocht verdampen, terwijl je af en toe omroert. Je pan staat op medium vuur.

Zen moment

Vanaf nu gaat lepel voor lepel de bouillon bij de risotto. Je roert regelmatig door en er gaat pas een nieuwe soeplepel bouillon bij als alle vocht verdampt is van de vorige. Na de 2e lepel (je bent nu ongeveer 10 minuten op weg) mogen de asperges erbij. Die heb je geschild en de harde kontjes zijn er af (dat bewaar je allemaal, want daar maak je weer een fijne aspergebouillon van)

risotto met asperges

De asperges garen dus mee in het vocht en de risotto en worden op deze manier in de risotto gaar. Proef na de 3e lepel hoe gaar je risotto en asperges zijn. De asperges laten namelijk ook nog vocht vrij! Eventueel nog een 4e lepel erbij, tot de rijst en asperges beetgaar zijn.

Risotto met asperges

Dan is het een kwestie van je risotto met asperges op smaak brengen. Omdat we er vis bij serveren gaat er geen kaas door de rijst. Wel nog een klontje boter en de kruiden. Kun je geen kervel vinden gebruik dan 20 gram peterselie. Als laatste gaan de Hollandse garnalen en zalm erdoor. Tijd om te serveren nu. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 13 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.