Asperge risotto met garnalen & zalm



Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!

Want zeg nou zelf, als je dat in een half uurtje op tafel zet ben je toch in en in gelukkig?! Geloof me, dat ga je zeker zijn.

Dit is zo’n recept voor verse asperges dat eigenlijk ieder aspergeseizoen wel een keer bij ons gemaakt wordt. Als variatie op de klassieke manier van asperges eten. Maar op een gegeven moment wil je wel een keer wat anders.

Zorg dat voor je begint alles klaar ligt, daarna is het een kwestie van je Zen modus aanzetten en lekker een half uur een beetje roeren door Italiaanse rijst met asperges. Het resultaat is een creamy risotto met rijst én asperges die beetgaar zijn. Hou je niet van vis, maak je risotto dan af met lekker wat Parmezaanse kaas in plaats van de vis.

Voor 4 personen (als maaltijd)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 50 gram boter
  • 225 gram risotto rijst (Arborio)
  • 125 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kilo verse asperges
  • 225 gram warm gerookte zalm (visboer)
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 10 gram platte peterselie, fijn gehakt
  • 10 gram kervel, fijn gehakt
  • versgemalen peper en (matig) zout

Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

asperges met risotto

Asperge risotto met garnalen & zalm

Je asperges garen straks in de risotto, dus daar gaan we mee beginnen. Verwarm hiervoor de boter in een grote pan (niet laten kleuren!). Fruit zachtjes de knoflook en ui 5 minuten aan. Dan de rijst erbij en 2 minuten goed omscheppen zodat de rijst lekker met de boter bedekt is. Wil je wijn gebruiken om af te blussen, doe er dan nu 125 ml bij en laat het vocht verdampen. Geen alcohol? Blus dan af met alvast een soeplepel bouillon. Laat ook in dit geval alle vocht verdampen, terwijl je af en toe omroert. Je pan staat op medium vuur.

Zen moment

Vanaf nu gaat lepel voor lepel de bouillon bij de risotto. Je roert regelmatig door en er gaat pas een nieuwe soeplepel bouillon bij als alle vocht verdampt is van de vorige. Na de 2e lepel (je bent nu ongeveer 10 minuten op weg) mogen de asperges erbij. Die heb je geschild en de harde kontjes zijn er af (dat bewaar je allemaal, want daar maak je weer een fijne aspergebouillon van)

risotto met asperges

De asperges garen dus mee in het vocht en de risotto en worden op deze manier in de risotto gaar. Proef na de 3e lepel hoe gaar je risotto en asperges zijn. De asperges laten namelijk ook nog vocht vrij! Eventueel nog een 4e lepel erbij, tot de rijst en asperges beetgaar zijn.

Risotto met asperges

Dan is het een kwestie van je risotto met asperges op smaak brengen. Omdat we er vis bij serveren gaat er geen kaas door de rijst. Wel nog een klontje boter en de kruiden. Kun je geen kervel vinden gebruik dan 20 gram peterselie. Als laatste gaan de Hollandse garnalen en zalm erdoor. Tijd om te serveren nu. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 13 april 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!