Asperge risotto met garnalen & zalm



Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!

Want zeg nou zelf, als je dat in een half uurtje op tafel zet ben je toch in en in gelukkig?! Geloof me, dat ga je zeker zijn.

Dit is zo’n recept voor verse asperges dat eigenlijk ieder aspergeseizoen wel een keer bij ons gemaakt wordt. Als variatie op de klassieke manier van asperges eten. Maar op een gegeven moment wil je wel een keer wat anders.

Zorg dat voor je begint alles klaar ligt, daarna is het een kwestie van je Zen modus aanzetten en lekker een half uur een beetje roeren door Italiaanse rijst met asperges. Het resultaat is een creamy risotto met rijst én asperges die beetgaar zijn. Hou je niet van vis, maak je risotto dan af met lekker wat Parmezaanse kaas in plaats van de vis.

Voor 4 personen (als maaltijd)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 50 gram boter
  • 225 gram risotto rijst (Arborio)
  • 125 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kilo verse asperges
  • 225 gram warm gerookte zalm (visboer)
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 10 gram platte peterselie, fijn gehakt
  • 10 gram kervel, fijn gehakt
  • versgemalen peper en (matig) zout

Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

asperges met risotto

Asperge risotto met garnalen & zalm

Je asperges garen straks in de risotto, dus daar gaan we mee beginnen. Verwarm hiervoor de boter in een grote pan (niet laten kleuren!). Fruit zachtjes de knoflook en ui 5 minuten aan. Dan de rijst erbij en 2 minuten goed omscheppen zodat de rijst lekker met de boter bedekt is. Wil je wijn gebruiken om af te blussen, doe er dan nu 125 ml bij en laat het vocht verdampen. Geen alcohol? Blus dan af met alvast een soeplepel bouillon. Laat ook in dit geval alle vocht verdampen, terwijl je af en toe omroert. Je pan staat op medium vuur.

Zen moment

Vanaf nu gaat lepel voor lepel de bouillon bij de risotto. Je roert regelmatig door en er gaat pas een nieuwe soeplepel bouillon bij als alle vocht verdampt is van de vorige. Na de 2e lepel (je bent nu ongeveer 10 minuten op weg) mogen de asperges erbij. Die heb je geschild en de harde kontjes zijn er af (dat bewaar je allemaal, want daar maak je weer een fijne aspergebouillon van)

risotto met asperges

De asperges garen dus mee in het vocht en de risotto en worden op deze manier in de risotto gaar. Proef na de 3e lepel hoe gaar je risotto en asperges zijn. De asperges laten namelijk ook nog vocht vrij! Eventueel nog een 4e lepel erbij, tot de rijst en asperges beetgaar zijn.

Risotto met asperges

Dan is het een kwestie van je risotto met asperges op smaak brengen. Omdat we er vis bij serveren gaat er geen kaas door de rijst. Wel nog een klontje boter en de kruiden. Kun je geen kervel vinden gebruik dan 20 gram peterselie. Als laatste gaan de Hollandse garnalen en zalm erdoor. Tijd om te serveren nu. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 13 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.