Asperge risotto met garnalen & zalm



Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!

Want zeg nou zelf, als je dat in een half uurtje op tafel zet ben je toch in en in gelukkig?! Geloof me, dat ga je zeker zijn.

Dit is zo’n recept voor verse asperges dat eigenlijk ieder aspergeseizoen wel een keer bij ons gemaakt wordt. Als variatie op de klassieke manier van asperges eten. Maar op een gegeven moment wil je wel een keer wat anders.

Zorg dat voor je begint alles klaar ligt, daarna is het een kwestie van je Zen modus aanzetten en lekker een half uur een beetje roeren door Italiaanse rijst met asperges. Het resultaat is een creamy risotto met rijst én asperges die beetgaar zijn. Hou je niet van vis, maak je risotto dan af met lekker wat Parmezaanse kaas in plaats van de vis.

Voor 4 personen (als maaltijd)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 50 gram boter
  • 225 gram risotto rijst (Arborio)
  • 125 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kilo verse asperges
  • 225 gram warm gerookte zalm (visboer)
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 10 gram platte peterselie, fijn gehakt
  • 10 gram kervel, fijn gehakt
  • versgemalen peper en (matig) zout

Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

asperges met risotto

Asperge risotto met garnalen & zalm

Je asperges garen straks in de risotto, dus daar gaan we mee beginnen. Verwarm hiervoor de boter in een grote pan (niet laten kleuren!). Fruit zachtjes de knoflook en ui 5 minuten aan. Dan de rijst erbij en 2 minuten goed omscheppen zodat de rijst lekker met de boter bedekt is. Wil je wijn gebruiken om af te blussen, doe er dan nu 125 ml bij en laat het vocht verdampen. Geen alcohol? Blus dan af met alvast een soeplepel bouillon. Laat ook in dit geval alle vocht verdampen, terwijl je af en toe omroert. Je pan staat op medium vuur.

Zen moment

Vanaf nu gaat lepel voor lepel de bouillon bij de risotto. Je roert regelmatig door en er gaat pas een nieuwe soeplepel bouillon bij als alle vocht verdampt is van de vorige. Na de 2e lepel (je bent nu ongeveer 10 minuten op weg) mogen de asperges erbij. Die heb je geschild en de harde kontjes zijn er af (dat bewaar je allemaal, want daar maak je weer een fijne aspergebouillon van)

risotto met asperges

De asperges garen dus mee in het vocht en de risotto en worden op deze manier in de risotto gaar. Proef na de 3e lepel hoe gaar je risotto en asperges zijn. De asperges laten namelijk ook nog vocht vrij! Eventueel nog een 4e lepel erbij, tot de rijst en asperges beetgaar zijn.

Risotto met asperges

Dan is het een kwestie van je risotto met asperges op smaak brengen. Omdat we er vis bij serveren gaat er geen kaas door de rijst. Wel nog een klontje boter en de kruiden. Kun je geen kervel vinden gebruik dan 20 gram peterselie. Als laatste gaan de Hollandse garnalen en zalm erdoor. Tijd om te serveren nu. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 13 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.