Klassiek recept voor asperges met ham & ei



Dit is het meest bekende recept om asperges te eten, namelijk op klassieke wijze met ham en ei. Dit is hoe ik ze maak.

Want hoewel er al menig recept met asperge op de site staat realiseerde ik me onlangs dat mijn lievelingsrecept met asperges, op de klassieke wijze, er nog niet op staat.

En dat is mega zonde, want dit aspergerecept is echt super simpel om te bereiden en zó lekker!

Ik geef jij mijn easy versie, want Hollandaise saus maken door de week daar begin ik echt niet aan. Deze asperges op klassieke wijze staan dus in een half uur op tafel. En ik geef je een tip voor wat je met de schillen kunt doen!

Asperges met ham & ei voor 4 personen

1,5 kg witte asperges *
150g slagersachterham (2 plakjes per persoon)
6 eieren, hardgekookt en gehalveerd
gezouten roomboter
zout & peper
verse peterselie

verder nodig: aspergepan

asperges ham ei susan aretz

Klassiek recept voor asperges met ham & ei

Schil met de aspergeschiller of dunschiller de asperges rondom, zodanig dat er geen harde schillen meer aanzitten. Breek de onderkant af, op die manier weet je welk deel hard en niet meer lekker is. Doe de asperges, met de punt naar boven, in het mandje van de aspergepan en vul water bij tot halverwege de asperges

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Zet het vuur nu laag en laat ongeveer 20 minuten op heel zacht vuur garen. Controleer dan of de onderkant gaar is door er met een vork in te prikken. Laat anders nog een minuut of vijf staan. Het hangt namelijk ook van de dikte van je asperges af.

De lekkerste asperges

Kook in de tussentijd de eieren in 8 minuten, giet af en laat onder de koude kraan schrikken. Halveer de gepelde eieren en leg met twee rolletjes ham op het bord. Hiernaast gaan de asperges en daarover heen een klontje roomboter (niks anders dan dat) en wat zout & peper. Wat ook natuurlijk kan is de ham en het ei in kleine stukjes snijden en dat over je asperges heen doen.

Eventueel serveer je er nog wat gekookte krieltjes of gebakken aardappeltjes bij. Lekker glas witte wijn voor de grote Smulpaapjes erbij (Bergdorpje Wit van St. Martinus is mijn absolute favoriet voor bij asperges) en klaar ben je. Geniet ervan, zolang ze er zijn!

Hoe weet je of asperges vers zijn

Kijk goed naar de uiteinden! Zien die er droog uit, dan liggen ze al te lang en zijn ze niet vers meer. Schuur je ze over elkaar en klinkt dan een piepend geluid dan zijn ze op en top vers. Bewaar ze, na aankoop, thuis in een vochtige theedoek in de koelkast. Hoe verser je ze eet, hoe lekkerder ze zijn!

TIP: Wat doe je met aspergeschillen?

Niet weggooien! Ik vertel je hier wat je daar mee kunt

Gepubliceerd op 15 mei 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!