Klassiek recept voor asperges met ham & ei



Dit is het meest bekende recept om asperges te eten, namelijk op klassieke wijze met ham en ei. Dit is hoe ik ze maak.

Want hoewel er al menig recept met asperge op de site staat realiseerde ik me onlangs dat mijn lievelingsrecept met asperges, op de klassieke wijze, er nog niet op staat.

En dat is mega zonde, want dit aspergerecept is echt super simpel om te bereiden en zó lekker!

Ik geef jij mijn easy versie, want Hollandaise saus maken door de week daar begin ik echt niet aan. Deze asperges op klassieke wijze staan dus in een half uur op tafel. En ik geef je een tip voor wat je met de schillen kunt doen!

Asperges met ham & ei voor 4 personen

1,5 kg witte asperges *
150g slagersachterham (2 plakjes per persoon)
6 eieren, hardgekookt en gehalveerd
gezouten roomboter
zout & peper
verse peterselie

verder nodig: aspergepan

asperges ham ei susan aretz

Klassiek recept voor asperges met ham & ei

Schil met de aspergeschiller of dunschiller de asperges rondom, zodanig dat er geen harde schillen meer aanzitten. Breek de onderkant af, op die manier weet je welk deel hard en niet meer lekker is. Doe de asperges, met de punt naar boven, in het mandje van de aspergepan en vul water bij tot halverwege de asperges

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Zet het vuur nu laag en laat ongeveer 20 minuten op heel zacht vuur garen. Controleer dan of de onderkant gaar is door er met een vork in te prikken. Laat anders nog een minuut of vijf staan. Het hangt namelijk ook van de dikte van je asperges af.

De lekkerste asperges

Kook in de tussentijd de eieren in 8 minuten, giet af en laat onder de koude kraan schrikken. Halveer de gepelde eieren en leg met twee rolletjes ham op het bord. Hiernaast gaan de asperges en daarover heen een klontje roomboter (niks anders dan dat) en wat zout & peper. Wat ook natuurlijk kan is de ham en het ei in kleine stukjes snijden en dat over je asperges heen doen.

Eventueel serveer je er nog wat gekookte krieltjes of gebakken aardappeltjes bij. Lekker glas witte wijn voor de grote Smulpaapjes erbij (Bergdorpje Wit van St. Martinus is mijn absolute favoriet voor bij asperges) en klaar ben je. Geniet ervan, zolang ze er zijn!

Hoe weet je of asperges vers zijn

Kijk goed naar de uiteinden! Zien die er droog uit, dan liggen ze al te lang en zijn ze niet vers meer. Schuur je ze over elkaar en klinkt dan een piepend geluid dan zijn ze op en top vers. Bewaar ze, na aankoop, thuis in een vochtige theedoek in de koelkast. Hoe verser je ze eet, hoe lekkerder ze zijn!

TIP: Wat doe je met aspergeschillen?

Niet weggooien! Ik vertel je hier wat je daar mee kunt

Gepubliceerd op 15 mei 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.