Klassiek recept voor asperges met ham & ei



Dit is het meest bekende recept om asperges te eten, namelijk op klassieke wijze met ham en ei. Dit is hoe ik ze maak.

Want hoewel er al menig recept met asperge op de site staat realiseerde ik me onlangs dat mijn lievelingsrecept met asperges, op de klassieke wijze, er nog niet op staat.

En dat is mega zonde, want dit aspergerecept is echt super simpel om te bereiden en zó lekker!

Ik geef jij mijn easy versie, want Hollandaise saus maken door de week daar begin ik echt niet aan. Deze asperges op klassieke wijze staan dus in een half uur op tafel. En ik geef je een tip voor wat je met de schillen kunt doen!

Asperges met ham & ei voor 4 personen

1,5 kg witte asperges *
150g slagersachterham (2 plakjes per persoon)
6 eieren, hardgekookt en gehalveerd
gezouten roomboter
zout & peper
verse peterselie

verder nodig: aspergepan

asperges ham ei susan aretz

Klassiek recept voor asperges met ham & ei

Schil met de aspergeschiller of dunschiller de asperges rondom, zodanig dat er geen harde schillen meer aanzitten. Breek de onderkant af, op die manier weet je welk deel hard en niet meer lekker is. Doe de asperges, met de punt naar boven, in het mandje van de aspergepan en vul water bij tot halverwege de asperges

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Zet het vuur nu laag en laat ongeveer 20 minuten op heel zacht vuur garen. Controleer dan of de onderkant gaar is door er met een vork in te prikken. Laat anders nog een minuut of vijf staan. Het hangt namelijk ook van de dikte van je asperges af.

De lekkerste asperges

Kook in de tussentijd de eieren in 8 minuten, giet af en laat onder de koude kraan schrikken. Halveer de gepelde eieren en leg met twee rolletjes ham op het bord. Hiernaast gaan de asperges en daarover heen een klontje roomboter (niks anders dan dat) en wat zout & peper. Wat ook natuurlijk kan is de ham en het ei in kleine stukjes snijden en dat over je asperges heen doen.

Eventueel serveer je er nog wat gekookte krieltjes of gebakken aardappeltjes bij. Lekker glas witte wijn voor de grote Smulpaapjes erbij (Bergdorpje Wit van St. Martinus is mijn absolute favoriet voor bij asperges) en klaar ben je. Geniet ervan, zolang ze er zijn!

Hoe weet je of asperges vers zijn

Kijk goed naar de uiteinden! Zien die er droog uit, dan liggen ze al te lang en zijn ze niet vers meer. Schuur je ze over elkaar en klinkt dan een piepend geluid dan zijn ze op en top vers. Bewaar ze, na aankoop, thuis in een vochtige theedoek in de koelkast. Hoe verser je ze eet, hoe lekkerder ze zijn!

TIP: Wat doe je met aspergeschillen?

Niet weggooien! Ik vertel je hier wat je daar mee kunt

Gepubliceerd op 15 mei 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.