Klassiek recept voor asperges met ham & ei



Dit is het meest bekende recept om asperges te eten, namelijk op klassieke wijze met ham en ei. Dit is hoe ik ze maak.

Want hoewel er al menig recept met asperge op de site staat realiseerde ik me onlangs dat mijn lievelingsrecept met asperges, op de klassieke wijze, er nog niet op staat.

En dat is mega zonde, want dit aspergerecept is echt super simpel om te bereiden en zó lekker!

Ik geef jij mijn easy versie, want Hollandaise saus maken door de week daar begin ik echt niet aan. Deze asperges op klassieke wijze staan dus in een half uur op tafel. En ik geef je een tip voor wat je met de schillen kunt doen!

Asperges met ham & ei voor 4 personen

1,5 kg witte asperges *
150g slagersachterham (2 plakjes per persoon)
6 eieren, hardgekookt en gehalveerd
gezouten roomboter
zout & peper
verse peterselie

verder nodig: aspergepan

asperges ham ei susan aretz

Klassiek recept voor asperges met ham & ei

Schil met de aspergeschiller of dunschiller de asperges rondom, zodanig dat er geen harde schillen meer aanzitten. Breek de onderkant af, op die manier weet je welk deel hard en niet meer lekker is. Doe de asperges, met de punt naar boven, in het mandje van de aspergepan en vul water bij tot halverwege de asperges

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Zet het vuur nu laag en laat ongeveer 20 minuten op heel zacht vuur garen. Controleer dan of de onderkant gaar is door er met een vork in te prikken. Laat anders nog een minuut of vijf staan. Het hangt namelijk ook van de dikte van je asperges af.

De lekkerste asperges

Kook in de tussentijd de eieren in 8 minuten, giet af en laat onder de koude kraan schrikken. Halveer de gepelde eieren en leg met twee rolletjes ham op het bord. Hiernaast gaan de asperges en daarover heen een klontje roomboter (niks anders dan dat) en wat zout & peper. Wat ook natuurlijk kan is de ham en het ei in kleine stukjes snijden en dat over je asperges heen doen.

Eventueel serveer je er nog wat gekookte krieltjes of gebakken aardappeltjes bij. Lekker glas witte wijn voor de grote Smulpaapjes erbij (Bergdorpje Wit van St. Martinus is mijn absolute favoriet voor bij asperges) en klaar ben je. Geniet ervan, zolang ze er zijn!

Hoe weet je of asperges vers zijn

Kijk goed naar de uiteinden! Zien die er droog uit, dan liggen ze al te lang en zijn ze niet vers meer. Schuur je ze over elkaar en klinkt dan een piepend geluid dan zijn ze op en top vers. Bewaar ze, na aankoop, thuis in een vochtige theedoek in de koelkast. Hoe verser je ze eet, hoe lekkerder ze zijn!

TIP: Wat doe je met aspergeschillen?

Niet weggooien! Ik vertel je hier wat je daar mee kunt

Gepubliceerd op 15 mei 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.