Witlofsoep met gekaramelliseerde appel



Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je meteen aan je repertoire toevoegen. Simpel, lekker, gezond. Yum!

Want zeg nou zelf, soms wil je met witlof wel echt iets anders doen dan de voor de hand liggende witlof ham & kaas of bijvoorbeeld een witlofsalade. Zeker in deze tijd, waarin witlof lekker betaalbaar is heb ik het eigenlijk iedere week wel in huis.

En met witlof kun je dus ook heel prima soep maken. Zo bitter is witlof tegenwoordig namelijk niet meer en dat kleine bittertje dat het nog wel heeft (ik hou er van) breng je in balans door aan de soep gekaramelliseerde appel toe te voegen.

Dit is ook zo’n lekker soeprecept om op zondag te maken en dan de dag erna restjes als lunch te eten. Wil je de soep invriezen, laat die dan eerst goed afkoelen. En vries de soep in zonder de appeltjes, maar maak die op het moment dat je de witlofsoep gaat eten. Goed, genoeg gekletst over soep. De keuken in !

Voor 4 – 6 kommen, als bijgerecht

500 gram witlof, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el zonnebloemolie
2 el bloem
200 gram aardappel, in stukken
750 ml bouillon
1 tl citroensap
zout & peper
50 gram blauwe kaas

Voor de appeltjes

25 gram boter
150 gram appel, in plakjes
1 tl balsamico siroop

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

De basis voor je witlof soep is het aanfruiten van de ui en knoflook in de warme olie gedurende 5 minuten. Dan de witlof en aardappel erbij, die je 5 minuten mee omschept. Strooi daar de bloem over en bak een minuut mee. Blus alles af met de bouillon, roer goed door en laat dit op medium vuur 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de witlof en aardappel gaar is. In de laatste 5 minuten voeg je de kaas toe, zodat die kan smelten.

Hevel alles , eventueel in twee delen, over in een blender zodat je er een mooi gladde soep van kunt maken. Giet dit terug in een schone pan en breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Gekaramelliseerde appel

Smelt de boter en bak hier de appel een minuut of tien in, tot die mooi zacht en gekaramelliseerd is. Voeg aan het eind, naar smaak, nog balsamicosiroop toe.

Serveer de witlofsoep met de gekaramelliseerde appeltjes en als je dat lekker vindt met wat knapperig, vers brood.

Gepubliceerd op 20 februari 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.