Bladerdeegtaartje met vijgen & ricotta



Een ongelofelijk eenvoudig recept met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Dit bladerdeegtaartje is echt zo gemaakt en verrassend lekker.

Met een rol vers bladerdeeg kun je namelijk zo veel lekkers maken. Niet alleen hartige bladerdeegtaartjes, zoals deze. Maar ook dit zoete taartje met bladerdeeg, verse vijgen en ricotta. Perfect voor een herfstige dag met een grote mok thee.

Ricotta is een Italiaanse kaas, die meestal wordt gemaakt van koeienmelk en soms van schapenmelk. Maar hij heeft altijd een milde smaak en is dus multi inzetbaar. Ik gebruik ricotta met regelmaat voor pasta’s maar je kunt het dus ook in dit zoete gerecht gebruiken.

Voor één bladerdeegtaartje heb je nodig
1 rol vers bladerdeeg
250g ricotta
2 eieren
50g honing
rasp van 1 citroen
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
5 verse vijgen, in plakjes
kaneelsuiker

Verder nodig: bakplaat – oven op 180C (hetelucht)

Vijgen & ricotta bladerdeegtaartje

Rol voor je taartje het bladerdeeg, met papier, uit en leg het op de bakplaat. Snijd een centimeter randje rondom, zonder het deeg echt door te snijden. Meng de ricotta met de eieren, honing, citroenrasp en kruiden. Spreid dit gelijkmatig uit in de binnenkant van je deeg. Dat mag best een beetje dik. Ik hield nog wat over, dus lukt het niet om alles erop te krijgen, geen ramp.

Verse vijgen

Verse vijgen zijn altijd een beetje zacht, een teken dat ze goed rijp zijn. Snijd je vijgen in gelijkmatige plakjes en verdeel die over het ricottamengsel. Bestrooi de randjes van je deeg als laatste met een beetje kaneelsuiker. Bak je bladerdeegtaartje met ricotta en vijgen nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes deeg mooi goudbruin zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en laat nu goed afkoelen, zodat het ricottamengsel iets kan terugzakken. Serveer daarna meteen, want dit is een taartje dat je zo vers mogelijk wilt eten. Bestrooi eventueel nog met een beetje poedersuiker.

Gepubliceerd op 21 september 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!