Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam



Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik begin dit jaar (zie ook dit artikel) de lekkerste geklopte boter ooit. Zij serveerden het toen in echt een schaal waar ik wel in had willen zwemmen. Zó lekker. De sleutel voor de lekkerste geklopte boter is trouwens super simpel; tijd. Oh en een goede mixer, dat helpt ook.

Je kunt geklopte boter zó eten, met slechts een beetje zeezout erover heen gesprenkeld. Maar de geklopte boter van Felix Amsterdam heeft een geheim ingrediënt  dat hem zo onweerstaanbaar lekker maakt. Ik leg je uit hoe je ‘m maakt.

Geklopte boter met Vikingzout

250 gram goede kwaliteit roomboter, op kamertemperatuur
1 – 2 tl gerookt vikingzout
Kitchenaid of handmixer

Het enig dat je hoeft te doen is minimaal 10 minuten de boter mixen. Je wil dat ‘ie wittig en luchtig wordt. Door het lange mixen krijg je dat voor elkaar.
Verdeel de boter over twee bakjes en sprenkel het Vikingzout erover heen. Dat is het geheime ingrediënt van Felix Amsterdam. De mix van kruiden in het zout maakt het namelijk écht af!

Je kunt de borrelboter prima tot gebruik in de koelkast bewaren. Haal ‘m er wel tijdig uit, want deze geklopte boter wil je natuurlijk wel op kamertemperatuur serveren.

geklopte boter

Wat is Vikingzout?

Het is een van oorsprong Scandinavisch gerookt zout. Het zout wordt volgens Viking traditie gerookt (vandaar ook Viking zout) Het gerookte zout wordt daarna gemengd met kruiden en specerijen. De uiteindelijke smaak wordt bepaald door de houtsoorten die worden gebruikt om het te roken.

Vikingzout is online te bestellen (o.a. bij Vanilla Venture (zakelijk) of hier) waarbij je wel moet opletten dat je de fijne maling bestelt, en niet de grove. Je kunt het, naast op geklopte boter, bijvoorbeeld ook gebruiken om je vis mee te kruiden.

Gepubliceerd op 2 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.