Zwaardvis met couscous
Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
Het is ook het eerste recept dat ik weer zelf bedacht, na een héle lang periode niet kunnen koken door mijn schouderoperatie. Niet kunnen koken is al prut, geen fut of energie hebben om iets te bedenken al helemaal. Dus heel blij dat dit eerste recept weer eentje is die ik graag met je wil delen. Want oh wat was dit lekker en zonder al te veel inspanning, want mijn schouder is nog niet hersteld. Mijn eetlust absoluut wel haha.
Couscous stomen of wellen
Als het om couscous gaat stoom ik die al jaren. Nooit meer zinloos gewelde couscous, het is echt zonde. Nu heeft niet iedereen een stoomoven, maar het kan ook in een stoommandje of zeef in een pan. Ik gebruik de couscous van Nadia & Merijn (gewoon bij de Appie te koop), daar staat voor beide methodes een goede instructie op. Maak meteen een dubbele hoeveelheid, als je dan toch bezig bent met stomen, en vries een deel in voor een later moment.
Gegrilde zwaardvis
Gegrilde zwaardvis is een geweldige begeleider voor deze couscous. Een magere vis, maar vol goede vetten die je op een hele simpele, maar smaakvolle manier bereidt. Bak de vis vlak voor dat je aan tafel gaat, zodat die lekker mals blijft en niet te droog wordt. De couscous kun je heel prima al voorbereiden. Maar serveer die wel op kamertemperatuur, dat is echt het lekkerst!
Ingrediënten voor gegrilde zwaardvis met couscous, courgette en bloedsinaasappel
Voor de couscous, voor vier personen
350 gram couscous, gestoomd volgens gebruiksaanwijzing
2 courgettes, in blokjes van 1 cm
rasp van 1 (bloed) sinaasappel
sap van ½ (bloed) sinaasappel
1 el olijfolie
2 tl ras el hanout
zout en peper
15 gram koriander
15 gram munt
15 gram peterselie
handje Kalamata olijven, gehalveerd
100 gram feta (Dodoni), verkruimeld
extra olijfolie, naar smaak
Voor de gegrilde zwaardvis, voor vier personen
4 stukken verse zwaardvis à 125 gram
zout en peper
1 – 2 el neutrale olie
50 gram boter
1 of 2 teentje(s) knoflook, geplet
sap van ½ (bloed) sinaasappelsap
2 el kappertjes
verse peterselie, naar smaak
Gestoomde couscous
Stoom de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Meng de courgetteblokjes met de rasp, sap, olie, ras el hanout, zout en peper. Laat dit staan tot je couscous klaar is en verwarm dan de oven voor op 200 C.
Geroosterde courgette
Rooster de gemarineerde courgetteblokjes, goed uitgespreid, op een bakplaat ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om. Voeg, met eventueel overgebleven vocht en olie, toe aan de gestoomde couscous. Breng dan op smaak met de verse kruiden, olijven, feta en als je dat lekker vindt wat extra olijfolie, zout en / of peper. Tot hier kun je alles ook prima voorbereiden.
Recept met zwaardvis
Is het tijd om te gaan eten, verhit dan een grote koekenpan (of gebruik er twee, afhankelijk van de grootte van je vis) met de olie. Bestrooi de zwaardvis met zout en peper en bak die in de warme olie, 2-3 minuten per kant. Voeg dan de boter, knoflook en kappertjes toe.
Gegrilde zwaardvis met couscous
Als de boter gesmolten is hou je de pan iets schuin en schep je het vocht over de gegrilde zwaardvis. Herhaal dit twee keer en draai de vis dan om. Herhaal deze methode ook twee keer aan de andere kant.
Haal de pan nu van het vuur en voeg het sap van de sinaasappel en de peterselie toe. Meng alles goed in het bakvocht en schep nog een keer of twee over de vis. Niet te lang, want anders droogt je vis uit.
Serveer je gegrilde zwaardvis met de couscous en geniet!
Gepubliceerd op 20 februari 2024