Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi’an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.
Want je hebt het vast wel eens eerder gegeten, als je Chinees hebt afgehaald. Maar geloof me als ik zeg dat na het maken van dít recept, je voor altijd verpest bent.
Het lijkt misschien ingewikkelder dan het is, maar in de praktijk valt het reuze mee. Doordat de kip twee keer kort gefrituurd wordt, voor hij de zoetzure saus in gaat blijft de kip heerlijk krokant en toch mals. Je kunt de saus in zijn geheel al voorbereiden, zodat je uiteindelijk alleen nog maar de kip hoeft te doen.
Ik gebruikte andere kleuren paprika dan in het originele recept, omdat ik niet zo goed tegen groene paprika kan. Ook heb ik het recept uit het boek verdubbeld, omdat wij het als hoofdmaaltijd aten in plaats van als onderdeel van meerdere gerechten.
Dit recept ontstond trouwens in Michigan en niet in Xi’an, waar weinig zoet-zout combinaties voorkomen. Maar deze combinatie kwam wel voor in zuidelijke Chinese regio’s. Daar tel je de invloed bij op van de Chinees-Amerikaanse afhaalrestaurants en het resultaat is dit recept voor zoetzure kip met ananas.
Voor 4 personen heb je nodig
300 gram kipfilet, in grote blokjes
1 tl zout
1 ½ Shaoxing kookwijn
100 gram maizena
2 el suiker
4 tl natuurazijn
150 ml ketchup
verse gember, ongeveer 5 cm, in dunne reepjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 groene paprika, in blokjes (ik gebruikte een oranje)
1 rode paprika, in blokjes (ik gebruikte een gele)
1 blikje ananasstukjes (200 gram) in kleine blokjes
2 lente ui, alleen het wit (fijn gesneden)
Verder nodig: pan gietijzeren bodem – plantaardige olie (500ml) om in te frituren
Zoetzure kip met ananas
Voor dit recept van zoetzure kip met ananas snijd je als eerste de kip in blokjes. Met de kip met een halve theelepel zout en halve theelepel kookwijn in een kom en meng goed door.
Verhit je pan met olie terwijl je in een kommetje een papje maakt van 100 gram maizena met 6 eetlepels water. Roer er een halve theelepel plantaardige olie door. In een ander kommetje meng je het resterende zout, de resterende kookwijn, suiker, azijn en ketchup tot een zoetzure saus. Zet even weg tot gebruik.
Als de olie heet is roer je je maizenapapje nog een keer door en haal je ieder blokje kip hier individueel door heen. Laat die voorzichtig in de hete olie zakken. Zorg dat de pan niet te vol is. Frituur de kip 1 ½ minuut aan een kant, draai om en dan nog 1 ½ minuut aan de andere kant. Schep met een schuimspaan uit de kant en leg op een bord, terwijl je de rest van de kip frituurt.
Zoetzure saus
Verhit nog een scheut olie in een grote koekenpan, die op hoog vuur staat. Roerbak de gember en knoflook in een minuut zacht en voeg dan de zoetzure saus toe. Laat dit ongeveer twee minuten inkoken. Roer ondertussen de resterende maizena los met een scheutje water. Voeg aan de zoetzure saus de paprika toe en bak die twee minuten mee. Dan de ananas en lente ui erbij en mee warmen.
Frituur op dat moment je kip nog een tweede keer in de olie, dat hoeft maar een minuutje, tot ze goudbruin zijn. Roer het maizenapapje nog een keer door en doe dit bij de zoetzure saus, samen met de gefrituurde. Kook alles roerend nog een minuut mee. Serveer daarna meteen met gekookte zilvervliesrijst (of een andere rijst die je lekker vindt).
Gepubliceerd op 27 mei 2022
4 reacties
shaoxing kookwijn waar is dat te verkrijgen?
in de toko / aziatische supermarkt zou je dat moeten kunnen vinden
Ik wil ‘zoetzure kip met ananas’ maken, maar er staat bij de hoeveelheden : 1 1/2 Shaoxing kookwijn
hoeveel is 1 1/2 , lepels of tl of wat. Graag antwoord aub. Ziet er erg lekker uit
ah, daar is de el weggevallen. Het is dus 1,5 el van de kookwijn. Veel plezier met maken!