Uit de keuken Xi’an Famous FoodsIk had nog nooit gehoord van dit beroemde Chinese restaurant uit New York, maar het boek dat ze schreven is te gek en staat bomvol authentieke Chinese recepten.

Ik hou er zo van als een kookboek meer is dan een verzameling aan recepten. Met Xi’an Famous Foods zit je dan echt geramd. De hele familiegeschiedenis wordt in dit boek uit de doeken gedaan. Je kunt niet anders dan respect hebben voor de manier waarop deze familie naam voor zichzelf heeft gemaakt in Amerika.

In de winter van 2005 opent de vader van Jason Wang in Flushing New York een kleine zaak. In eerste instantie om bubble tea te verkopen, maar al gauw worden er ook gerechten gemaakt uit zijn geboorteplaats, Xi’an.

Jason Wang is ook geboren in Xi’an maar verhuist op zijn achtste met zijn ouders mee naar de VS. Ze belanden in Michigan en een paar jaar later naar Connecticut. Hoe het gezin in Amerika probeert te wennen, maar ook probeert te koken met de voorhanden zijnde ingrediënten leest als een avontuur, maar je leest tussen de regels door ook de struggles van ieder immigrantengezin.

Uit de keuken van Xi’an Famous Foods

In dit kookboek staan dus echt meer dan alleen recepten. Je leest de achtergrond van bepaalde recepten waardoor die meteen meer tot de verbeelding spreken. Die recepten zijn allemaal ontstaan in de familie van Wang. Sommigen zijn aangepast naar Westerse standaarden, anderen zijn nog net zo als dat ze in Xi’an werden gegeten.

Als je houdt van bijzondere keukens, als je zin hebt in culinair avontuur dan is dit 100% jouw boek! Sommige gerechten zijn redelijk snel klaar, voor anderen moet je echt even de tijd nemen. Heb je zin om uit te pakken dan maak je er meerdere voor één maaltijd, zoals ze dat ook in China doen.

Omdat ik dit boek niet te lang wilde laten liggen koos ik voor een relatief makkelijk en toegankelijk recept om te maken. Zoals voor alle recepten in dit boek geldt, lees het eerst helemaal door vóór je begint. Dat maakt echt alle verschil.

zoetzure kip

Zoetzure kip met ananas

De zoetzure kip met ananas die ik maakte was echt de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Zonder twijfel. Dit is ook zo’n gerecht dat relatief snel te maken is en dat als je alles goed voorbereidt ook doordeweeks gewoon prima op tafel te zetten is. Je bent hierna wel verpest voor iedere vorm van Chinese afhaal, want lekkerder dan dit wordt het niet. Het recept voor deze zoetzure kip staat voor je online.

Maar er staan echt nog veel meer lekkere en ook uitdagendere recepten in dit boek. Stoofgerechten, noedelrecepten, vis, vlees of vegetarisch, je kunt het zo gek niet bedenken. Dus voor iedereen die zijn tanden willen zetten in de keuken van het Chinese Xi’an én mooie verhalen wil lezen is  Uit de keuken van Xi’an een dikke aanrader.

Uit de keuken van Xi’an wordt in Nederland uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 27 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.