Uit de keuken Xi’an Famous FoodsIk had nog nooit gehoord van dit beroemde Chinese restaurant uit New York, maar het boek dat ze schreven is te gek en staat bomvol authentieke Chinese recepten.

Ik hou er zo van als een kookboek meer is dan een verzameling aan recepten. Met Xi’an Famous Foods zit je dan echt geramd. De hele familiegeschiedenis wordt in dit boek uit de doeken gedaan. Je kunt niet anders dan respect hebben voor de manier waarop deze familie naam voor zichzelf heeft gemaakt in Amerika.

In de winter van 2005 opent de vader van Jason Wang in Flushing New York een kleine zaak. In eerste instantie om bubble tea te verkopen, maar al gauw worden er ook gerechten gemaakt uit zijn geboorteplaats, Xi’an.

Jason Wang is ook geboren in Xi’an maar verhuist op zijn achtste met zijn ouders mee naar de VS. Ze belanden in Michigan en een paar jaar later naar Connecticut. Hoe het gezin in Amerika probeert te wennen, maar ook probeert te koken met de voorhanden zijnde ingrediënten leest als een avontuur, maar je leest tussen de regels door ook de struggles van ieder immigrantengezin.

Uit de keuken van Xi’an Famous Foods

In dit kookboek staan dus echt meer dan alleen recepten. Je leest de achtergrond van bepaalde recepten waardoor die meteen meer tot de verbeelding spreken. Die recepten zijn allemaal ontstaan in de familie van Wang. Sommigen zijn aangepast naar Westerse standaarden, anderen zijn nog net zo als dat ze in Xi’an werden gegeten.

Als je houdt van bijzondere keukens, als je zin hebt in culinair avontuur dan is dit 100% jouw boek! Sommige gerechten zijn redelijk snel klaar, voor anderen moet je echt even de tijd nemen. Heb je zin om uit te pakken dan maak je er meerdere voor één maaltijd, zoals ze dat ook in China doen.

Omdat ik dit boek niet te lang wilde laten liggen koos ik voor een relatief makkelijk en toegankelijk recept om te maken. Zoals voor alle recepten in dit boek geldt, lees het eerst helemaal door vóór je begint. Dat maakt echt alle verschil.

zoetzure kip

Zoetzure kip met ananas

De zoetzure kip met ananas die ik maakte was echt de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Zonder twijfel. Dit is ook zo’n gerecht dat relatief snel te maken is en dat als je alles goed voorbereidt ook doordeweeks gewoon prima op tafel te zetten is. Je bent hierna wel verpest voor iedere vorm van Chinese afhaal, want lekkerder dan dit wordt het niet. Het recept voor deze zoetzure kip staat voor je online.

Maar er staan echt nog veel meer lekkere en ook uitdagendere recepten in dit boek. Stoofgerechten, noedelrecepten, vis, vlees of vegetarisch, je kunt het zo gek niet bedenken. Dus voor iedereen die zijn tanden willen zetten in de keuken van het Chinese Xi’an én mooie verhalen wil lezen is  Uit de keuken van Xi’an een dikke aanrader.

Uit de keuken van Xi’an wordt in Nederland uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 27 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.