Uit de keuken Xi’an Famous FoodsIk had nog nooit gehoord van dit beroemde Chinese restaurant uit New York, maar het boek dat ze schreven is te gek en staat bomvol authentieke Chinese recepten.

Ik hou er zo van als een kookboek meer is dan een verzameling aan recepten. Met Xi’an Famous Foods zit je dan echt geramd. De hele familiegeschiedenis wordt in dit boek uit de doeken gedaan. Je kunt niet anders dan respect hebben voor de manier waarop deze familie naam voor zichzelf heeft gemaakt in Amerika.

In de winter van 2005 opent de vader van Jason Wang in Flushing New York een kleine zaak. In eerste instantie om bubble tea te verkopen, maar al gauw worden er ook gerechten gemaakt uit zijn geboorteplaats, Xi’an.

Jason Wang is ook geboren in Xi’an maar verhuist op zijn achtste met zijn ouders mee naar de VS. Ze belanden in Michigan en een paar jaar later naar Connecticut. Hoe het gezin in Amerika probeert te wennen, maar ook probeert te koken met de voorhanden zijnde ingrediënten leest als een avontuur, maar je leest tussen de regels door ook de struggles van ieder immigrantengezin.

Uit de keuken van Xi’an Famous Foods

In dit kookboek staan dus echt meer dan alleen recepten. Je leest de achtergrond van bepaalde recepten waardoor die meteen meer tot de verbeelding spreken. Die recepten zijn allemaal ontstaan in de familie van Wang. Sommigen zijn aangepast naar Westerse standaarden, anderen zijn nog net zo als dat ze in Xi’an werden gegeten.

Als je houdt van bijzondere keukens, als je zin hebt in culinair avontuur dan is dit 100% jouw boek! Sommige gerechten zijn redelijk snel klaar, voor anderen moet je echt even de tijd nemen. Heb je zin om uit te pakken dan maak je er meerdere voor één maaltijd, zoals ze dat ook in China doen.

Omdat ik dit boek niet te lang wilde laten liggen koos ik voor een relatief makkelijk en toegankelijk recept om te maken. Zoals voor alle recepten in dit boek geldt, lees het eerst helemaal door vóór je begint. Dat maakt echt alle verschil.

zoetzure kip

Zoetzure kip met ananas

De zoetzure kip met ananas die ik maakte was echt de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Zonder twijfel. Dit is ook zo’n gerecht dat relatief snel te maken is en dat als je alles goed voorbereidt ook doordeweeks gewoon prima op tafel te zetten is. Je bent hierna wel verpest voor iedere vorm van Chinese afhaal, want lekkerder dan dit wordt het niet. Het recept voor deze zoetzure kip staat voor je online.

Maar er staan echt nog veel meer lekkere en ook uitdagendere recepten in dit boek. Stoofgerechten, noedelrecepten, vis, vlees of vegetarisch, je kunt het zo gek niet bedenken. Dus voor iedereen die zijn tanden willen zetten in de keuken van het Chinese Xi’an én mooie verhalen wil lezen is  Uit de keuken van Xi’an een dikke aanrader.

Uit de keuken van Xi’an wordt in Nederland uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 34,99 en is in de boekhandel en online te koop.

Gepubliceerd op 27 mei 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
6 februari 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.
23 december 2022
Susan Aretz
 
Terugblik 2022

De traditie van terugblikken op een jaar is een favoriet moment. Even stil staan bij 12 maanden van hoogte- én dieptepunten. Dit is de terugblik van 2022
1 december 2022
cadeatips
 
Feestdagen special – kookboeken tips

Er verschijnen jaarlijks zoveel prachtige kookboeken. Ik heb een aantal tips voor je van boeken die perfect zijn als cadeau!
11 november 2022
Susan Aretz
 
Hardop dromen, het werkt!

Als ik íets geleerd heb is dat je je dromen zoveel mogelijk hardop moet uitspreken. En weet je wat... dan komen ze ook nog eens uit!