Ottolenghi Test Kitchen – reviewKoken in een pandemie resulteert bij Ottolenghi en zijn team in dit nieuwe boek, OTK. Ottolenghi Test Kitchen stimuleert je te koken uit je voorraadkast.

De ondertitel van Ottolenghi Test Kitchen (OTK) is dan ook bewust shelf love geworden. Liefde voor wat al op de plank staat. Een prachtig uitgangspunt in tijden dat iedere dag verse boodschappen doen niet altijd even vanzelfsprekend was.

OTK is een écht Ottolenghi boek

Toch is Ottolenghi Test Kitchen wel een écht Ottolenghi boek. Als is het maar omdat de invloeden uit de Mediterrane en Midden Oosterse keuken ook in dit boek nadrukkelijk aanwezig zijn. Het is het smaak DNA van Ottolenghi.

Prettig is dat de receptuur in OTK minder dwingend is. Er is volop ruimte om te spelen met ingrediënten. Er is zelfs notitieruimte onder ieder recept en er worden suggesties gegeven om het gerecht aan te passen naar eigen inzicht. Wat mij betreft een fijne verbetering ten opzichte van de vorige boeken van Ottolenghi.

Het boek start met een overzicht van alle mogelijk voorraadkast ingrediënten en de bijbehorende recepten. Indeling is in de categorie; Blikken & Potten – Specerijen – Peulvruchten & Granen – Bakken – Groentebox – Vlees, zeebanket & zuivel en tot slot Noten & Zaden.

Receptuur OTK

Misvatting is te denken dat alle recepten in OTK daarmee ook allemaal even simpel zijn. Nope. Het blijft natuurlijk wel een Ottolenghi boek. Hoewel mede-auteur Noor Murad zeker ook haar stempel op het boek heeft weten te drukken.

Nu de meeste mensen toch al wel redelijk wat van de basis ‘Ottolenghi kruiden en specerijen’ in huis hebben is het boek op zich redelijk snel te gebruiken zonder eerst tig winkels af te moeten. Tahin, za’atar, kikkererwten, etcetera. Het zijn niet echt nieuwe ingrediënten meer. Zelfs de Appie heeft ze in het schap tegenwoordig.

Dat het boek aan het begin start met een recept voor hummus verrasste me wel. Dat weten we inmiddels wel te maken toch? Het recept voor verse pitta vind ik dan weer heerlijk om er in te hebben te staan. Dan kan iedereen vanaf nu die sjoelstenen uit de supermarkt laten liggen.

De receptuur in Ottolenghi Test Kitchen is verder wel behoorlijk divers. Ook de bereidingstijden die genoemd staan. Van snel klaar tot, oké hier moet ik echt wel even tijd voor uittrekken.

Mijn haat-liefde verhouding met Ottolenghi

Ga ik dit boek veel gebruiken is de vraag die ik altijd stel bij alle kookboeken die ik recenseer. Heel eerlijk? Ik weet het oprecht niet. Ik ben, in tegenstelling tot héél veel mensen, nooit een hardcore fan geweest van de kookboeken van Ottolenghi. Hoe heerlijk ik zijn eten ook vind (ik at al menig keer in een van zijn Londense restaurants), ik vind de recepten in zijn kookboeken over het algemeen te bewerkelijk. (ook te vertalen naar, hier heb ik het geduld niet voor!)

Ottolenghi Test Kitchen zal, ongeacht wat ik er van vind, natuurlijk een doorslaand succes zijn. Toch hoop ik dat er ooit een Ottolenghi boek komt met recepten die je ook echt doordeweeks, zeg in maximaal 45 minuten en met maximaal 10 ingrediënten, op tafel kunt zetten. De potentie is er namelijk echt wel. De Midden Oosterse / Mediterrane keuken is er ook echt geschikt genoeg voor.

Want hoe lekker ik rokerige, romige pasta met gebruinde aubergine en tahin ook vind klinken. Hoe goddelijk filopastei met bloemkool, kerrie en kaas waarschijnlijk ook is. Doordeweeks heb ik gewoon écht geen puf om 1,5 tot 2 uur in de keuken te staan om die gerechten te maken. Het laat meteen ook mijn haat – liefdeverhouding met Ottolenghi zien. Ja, heerlijk. Néé, ik wil niet zo lang in de keuken staan!!

Zalm_uit de oven

Zalm za’atar uit OTK

Er staan in alle eerlijkheid ook recepten in die in minder dan een uur op tafel staan. De zalm met za’atar en tahin, die ik maakte uit het boek (en waarvan het recept op de site staat), was fantastisch en in een handomdraai klaar.

Mijn hoop dat door gebruik van deels voorraadkast ingrediënten het zou betekenen dat het een boek vol snelle maaltijden zou zijn blijkt echter niet te kloppen. Desalniettemin zal de rechtgeaarde Ottolenghi fan ook van dit boek weer heel blij worden. Want dat de man (en zijn team) heerlijke gerechten kan bedenken staat buiten kijf.

OTK Shelf Love is uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 24,99 en is in de boekhandel en online te koop

Gepubliceerd op 2 november 2021


1 reactie

  1. Maaike schreef:

    Leuke eerlijke review van het boek. Het maakt mij nieuwsgierig.
    Ik zoek meestal de recepten uit die redelijk snel te maken zijn. Wonderwel zijn die echt ook in zijn andere boeken te vinden, maar het is wel even zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2024
 
Persoonlijke update

Normaliter schrijf ik pas in december mijn terugblik op het jaar. Echter, dit jaar is in alle opzichten een ander jaar dan anders..
21 juni 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
17 juni 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
13 juni 2024
 
Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie

Wil je leren hoe je simpele Surinaamse groenterecepten maakt? Dan is Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie jouw boek!
12 juni 2024
Smaakmakers podcast
 
100e aflevering Smaakmakers podcast

100 afleveringen van onze podcast Smaakmakers. Tijd om een feestje te vieren. WINACTIE GESLOTEN
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.