Citrusdressing voor salades

Een geweldig frisse dressing met maar liefst 3 soorten citrus erin. Een citrusdressing die voor vele zomerse én winterse salades perfect te gebruiken is.
De inspiratie vond ik in een van mijn lievelingsboeken als ik met groente kook – Zes Seizoenen van Joshua McFadden Ik zocht naar manieren om het enorme groentepakket dat ik had gekregen op een lekkere manier op te maken. Deze dressing maakte ik nét even op een andere manier dan hij, maar het resultaat liegt er niet om!
Wil je in de winter een salade met bijvoorbeeld boerenkool of palmkool een frisse boost geven, dan is deze dressing echt fantastisch. Maar ook voor zomerse varianten, bijvoorbeeld nadat je bietjes op de BBQ hebt gepoft is het een manier om je groente een extra kick te geven.
Kun je niet, zoals ik, aan bergamot citroen komen dan kun je ook heel prima het sap van een gewone citroen gebruiken. Of gebruik in plaats van vers mandarijnensap eens sinaasappelsap. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Voor één potje dressing
- 45 ml sap van mandarijn
- 45 ml sap van bergamot citroen
- 35 ml sap van limoen
- 1 el bloemenhoning
- 1 el rode wijnazijn
- 120 ml extra vierge olijfolie
- zout en peper
verder nodig: afsluitbaar potje
Citrusdressing voor salades
Doe alle ingrediënten voor je dressing in het potje en schudt dit flink tot een egale emulsie ontstaat. Proef of er misschien nog wat extra honing, zout en/of peper bij moet. In een schoon potje is de citrusdressing een week houdbaar.
Gepubliceerd op 7 december 2020