Citrusdressing voor saladesEen geweldig frisse dressing met maar liefst 3 soorten citrus erin. Een citrusdressing die voor vele zomerse én winterse salades perfect te gebruiken is.

De inspiratie vond ik in een van mijn lievelingsboeken als ik met groente kook – Zes Seizoenen van Joshua McFadden Ik zocht naar manieren om het enorme groentepakket dat ik had gekregen op een lekkere manier op te maken. Deze dressing maakte ik nét even op een andere manier dan hij, maar het resultaat liegt er niet om!

Wil je in de winter een salade met bijvoorbeeld boerenkool of palmkool een frisse boost geven, dan is deze dressing echt fantastisch. Maar ook voor zomerse varianten, bijvoorbeeld nadat je bietjes op de BBQ hebt gepoft is het een manier om je groente een extra kick te geven.

Kun je niet, zoals ik, aan bergamot citroen komen dan kun je ook heel prima het sap van een gewone citroen gebruiken. Of gebruik in plaats van vers mandarijnensap eens sinaasappelsap. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voor één potje dressing

  • 45 ml sap van mandarijn
  • 45 ml sap van bergamot citroen
  • 35 ml sap van limoen
  • 1 el bloemenhoning
  • 1 el rode wijnazijn
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • zout en peper

verder nodig: afsluitbaar potje

citrusdressing

Citrusdressing voor salades

Doe alle ingrediënten voor je dressing in het potje en schudt dit flink tot een egale emulsie ontstaat. Proef of er misschien nog wat extra honing, zout en/of peper bij moet. In een schoon potje is de citrusdressing een week houdbaar.

Gepubliceerd op 7 december 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2021
bloemkoolsalade
 
Bloemkool tabouleh

Wie let op koolhydraatarm, wordt van deze tabouleh met bloemkool blij. Maar ook als je op zoek bent naar een lekkere maaltijdsalade is deze voor jou.
25 januari 2021
bananenbrood nigella
 
Bananenbrood met tahin en chocola

Oké, dit bananenbrood uit Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson is echt belachelijk lekker. Geloof me, die ga je meer dan één keer maken!
25 januari 2021
tonijnburger uit blik
 
Tonijnburgers met zoete aardappelfrietjes

Budgetrecept voor de lekkerste, zelfgemaakte tonijnburgers. Dit is een visburger die je vanaf nu met regelmaat op je weekmenu zet.
21 januari 2021
aan tafel uit Wat eten we vandaag
 
Weekmenu 2021 – week 4

Comfortfood, gezonde en snelle maaltijden. In het weekmenu vind je het allemaal terug. Boodschappen doen en koken maar!
18 januari 2021
groente spaghetti bolognese
 
Snelle bolognese met groentespaghetti

Uit Everyday Fresh van Donna Hay komt deze gezondere Bolognese. Met een aantal verrassende ingrediënten, en ook verrassend lekker.
17 januari 2021
maaltijdsoep met groente
 
Winterse maaltijdsoep

Een echt winterse maaltijdsoep is een soep die goed vult, bomvol groente zit en die eigenlijk een maaltijd op zich is. Deze soep voldoet aan al die criteria.