Maak kans op de Bijbel van de Indonesische keukenJe maakt kans op 1  van de 3 Bijbels van de Indonesische keuken die ik mag weggeven. Dan kook jij straks thuis de Indonesische sterren van de hemel!

En ik legde een tijdje terug al uit in de review waarom dit zo’n heerlijk boek is. En omdat deze week ook het interview met Maureen Tan, schrijfster van de Bijbel, online staat leek ons dat een prachtig moment voor deze winactie.

Drie exemplaren mag ik weggeven! Uit de reacties hier en op mijn Instagram trek ik aan het eind van de winactie drie winnaars. Wil je extra kans maken, doe dan vooral op beide kanalen mee!

LET OP: het is nadrukkelijk níet de bedoeling deze winactie over te nemen op speciale prijsvragen- en winactie sites. Deze winactie is uitsluitend voor lezers van SusanAretz.nl en volgers van mijn social media kanalen

bijbel indonesische keuken Maureen Tan

De winactie is gesloten!

Om mee te doen laat je mij in een reactie onder dit artikel weten wat jouw all time favoriete Indonesische gerecht is én voor wie jij dit het allerliefst zou koken, mocht je winnen.

Je reactie is pas zichtbaar na moderatie, dus dat kan soms even duren. Reageer wel snel, want je kunt meedoen tot en met vrijdag 15 januari 12.00u Kort daarna kies ik een winnaar, die persoonlijk bericht van mij ontvangt.

Zorg dus dat je met een geldig e-mailadres reageert, zodat ik je een persoonlijk berichtje kan sturen als je hebt gewonnen. (check tzt ook je spam!) Verder wordt er niet gecommuniceerd over wie er gewonnen heeft, anders dan dat ik het via mijn social kanalen natuurlijk ook bekend maak.

Extra kansen en sowieso karmapunten

 • Volg mij op Instagram en mocht je Maureen nog niet volgen kan ik je dat zeer aanbevelen
 • Je mag ook de facebookpaginavan de site te liken
 • Dit artikel kun je delen via een van de deelknoppen onder dit artikel

Gepubliceerd op 12 januari 2021


47 reacties

 1. Liselore schreef:

  Ik zou graag een echte goede gado gado willen leren maken

 2. Riet van Hal schreef:

  Ooit hebben we op Lombok de allerlekkerste sate ooit gegeten. Waren 10 dunne stokjes, we hebben ze elke dag gegeten. Krijg spontaan heimwee.

 3. Linda Smeets schreef:

  Mijn favoriet is Soto ajam! Daar kun je mij zelfs ’s nachts voor wakker maken. Ik kook graag voor mijn gezinnetje, daarnaast ook voor mijn (schoon)familie.

 4. Miranda Ophof schreef:

  Bij ons thuis loopt iedereen warm voor rendang. Variatie op mijn huidige recept is welkom. Maar Indonesch koken/ bakken met vis lijkt me een mooie uitdaging. Ik denk dat er in dit mooie boek zeker inspiratie te vinden is.
  Door lockdown geen werk en helemaal thuis, alle tijd om de recepten uitgebreid te testen. Het hele gezin zou er blij mee zijn.
  Fijne aktie!

 5. Marja ter Voort schreef:

  Ajam Besengek denk ik.
  Ik kook regelmatig Indonesisch. Ik ben enthousiast geworden door het boekje van oma Keasberry en later Bep Vuyk. Ook Vanja van der Leeden’s Indorock moest ik hebben. Ik dacht dat ik zo wel voldoende inspiratie in huis had.
  Toen ik jouw bespreking van Maureen Tan’s Bijbel van de Indonesische Keuken las en volgde wat jij daaruit maakte overwoog ik toch om deze Bijbel te kopen.
  15 januari, de dag dat jij je keuze maakt wie de 3 gelukkigen zijn is toevallig mijn verjaardag. En omdat ik hem niet kan vieren met een huis vol mensen die hier altijd welkom zijn om mee te eten, zou ik het winnen van het boek een geweldig cadeau vinden. En dan zodra het weer mag, voor al mijn dierbaren uit dat boek te koken.

 6. Edith van de Sande schreef:

  Het lijkt mij fijn om een echte goeie soto ajam te kunnen maken. Een soep waar je op doorrrr kunt!

 7. Kinne Spiro schreef:

  Soto ajam 😋 kook ik graag voor iedereen die wil.

 8. Karin Olij schreef:

  Thuiswonende zoon van 22 is bezig zijn kookrepetoire op te bouwen. Ikzelf kom niet verder dan een matige nasi met saté. Hem gun ik meer en ik weet zeker dat dit boek hem enthousiast kan maken voor de Indonesische keuken. En wat inspiratie voor mij is ook mooi meegenomen.

  Mijn favoriete gerecht is pangsit. Ik ben gek op fingerfood. Zoon is gek op spekkoek.

 9. Oh wat een heerlijk cadeau. Ben net een rendang aan het maken maar nieuwe recepten zijn altijd welkom.

 10. Marja Feltkamp schreef:

  In mijn herinnering staat een extreem hete kip centraal, en de daaruit volgende les geen water maar melk te drinken. Ik was iets van 7 jaar oud en at bij Indische familie in Den Haag. En hoewel het dus bijna pijn deed, heeft pittig eten mij daarna nooit meer losgelaten.

  Sprong in de tijd.
  Na vele jaren naar een dorpje in Toscane/Italië op vakantie te zijn geweest besloten mijn partner en ik daar in 2018 een jaar te gaan wonen. Een experiment om te kijken hoe zoiets zou bevallen.
  We hadden door de voorgaande jaren al een vriendenkring opgebouwd, maar nu werd het menens: we werden nu toch wel geacht volwaardig mee te draaien.
  Één gebruik wat telkens terugkwam was de ‘Apericena’, een samenvoeging van ‘Aperitivo’ en ‘Cena’ wat zoveel inhield als rond 19 uur samenkomen in de tuin van vrienden en dan samen eten en drinken van wat een ieder had meegenomen (les 1: nee, een zak chips volstaat níet).
  Wetende dat de Italiaanse keuken mild van smaak is, en mijn Aziatische verslaving serieus nemende, had ik vanuit Nederland behoorlijk wat ‘back-up’ uit de Toko meegenomen.

  Voor een van die Apericena’s (al was deze meer een dorpsfeest) heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik twijfelde enorm, want wat exotisch eten betreft zijn Italianen niet het gemakkelijkst over te halen.
  Toch deed ik het: ik bakte emping en kroepoek, zelfs mini-bara’s, en maakte wat saté.
  Wat nerveus plaatste ik mijn schalen (inclusief sambal) tussen de schalen van de dorpelingen (dolce, prosciutto, formaggio) en ging vanaf een afstandje staan kijken.
  Voorzichtig zag ik oude dametjes kijken en wijzen naar mijn eten. Ik kreeg een knikje… ‘posso?’, ‘mag ik?’ Si, si!
  En daar gingen ze, ze aten het!
  Het ontroert mij eerlijk gezegd opnieuw nu ik het hier zo opschrijf. Oude, respectabele Italiaanse dorpsbewoners die mijn hapjes daadwerkelijk probeerden!
  Oké, ik kreeg van deze en gene een por dat de sambal wel erg heet was en uitleggen waar Emping van gemaakt is lukte ook niet, maar dat deerde allemaal niet.

  Eten verbroederd, het gaat werkelijk alle grenzen over.

  Zodra het weer mogelijk is rijden wij af naar ‘ons dorp’, met de auto vol spullen uit de Toko, en hopelijk De Bijbel van de Indonesische Keuken.

 11. Bianca Folmer schreef:

  Gewoon omdat ik graag kook.

 12. Joke schreef:

  Wat een aardige geste! Ik zou sateetjes gaan maken, van die kleine, bijna zwart geroosterde en daar een licht pittige pindasaus bij met kokos en limoen, mmm!
  En dat zou ik gaan maken voor Oop, mijn vader, die verrukt was van de sateetjes in het verre oosten en ze niet vaak meer kan eten.

 13. Sasja schreef:

  Oh, wat gaaf.
  Ik zou hem aan mijn vader geven. Hij kookt graag indonesisch!

 14. Lana schreef:

  Oooeh die wil ik graag hebben want ik heb wel Oma keasberrys indische keukengeheimen uit de jaren 70. Maar daar staat absoluut niet alles in

 15. Michella schreef:

  Favoriet is absoluut rendang met sajoerboontjes (en sambal eieren en nasi kuning) maar ik breid mijn Indonesische repertoire graag verder nog veel verder uit met dit boek. Love Indonesisch koken! En mijn lief loves Indonesisch eten, dus hij mag lekker meegenieten (en als het weer kan dan graag een tafel vol vrienden vol met heerlijke Indonesische gerechten).

 16. Rineke schreef:

  Wat een mooie give-away! We koken graag Indisch. Ik zou zeker de Rendang maken en ben heel benieuwd naar indische salade gerechten. En dan kook ik natuurlijk voor mijn Moluks/ Nederlandse familie.

 17. Sophie schreef:

  Een favoriet… oef moeilijke keuze… ik zou heel graag leren spekkoek maken…. dat vindt iedereen heerlijk. En mocht ik winnen natuurlijk uitgebreid koken voor mijn gezin uitgebreid met mijn ouders. Want die zijn er écht ‘for better or for worse’. En dat is iets om dankbaar voor te zijn! Dus ik waag graag een kansje 🤗

 18. Annemiek schreef:

  O, wauw, wat een mooie winactie. Dit boek staat al even op mijn lijstje. De keuken is voor mij redelijk onbekend.
  Nu we tijdelijk even in Heerlen wonen ipv in ons huis in Frankrijk hebben we een Toko in de buurt.
  Zelf ben ik 100 Franse recepten aan het ontwikkelen voor een nieuw project. Maandag beginnen we met fotograferen op Texel. Daarna gaan we in Frankrijk schieten. Dus even niet zelf creëren maar gewoon uit een mooi boek koken is welkom.

 19. Noortje schreef:

  O wat zou mijn man blij worden van dit kookboek. Hij heeft een heel oud kookboekje van zijn Indische oma. Hij kokkerelt graag en ik mag alles proeven. Wat hij als eerste zou klaar maken… ik denk rendang

 20. Y. horvers schreef:

  Wat een leuke winactie!

  Moeilijk om een favoriet te kiezen uit de heerlijke indonesische keuken. Maar rendang blijft toch duidelijk wel favoriet hier in huis. Zou dus graag meer indonesisch willen leren koken met behulp van deze bijbel!

 21. Marjoke Wessels schreef:

  Wat een leuke actie. Wij koken altijd uit een heel oud boekje van mijn man zijn moeder met een bijgeschreven recept van de baboe van Toemus boontjes. Maar mijn favoriet is sambal goreng teloor wat ik vroeger in restaurant Tjandi Baru at, de lekkerste variant die ik ooit heb gegeten en ik probeer steeds een ander recept te maken om tot die smaak herinnering te komen en aan mijn man te laten proeven.
  Groet,
  Marjoke

 22. Ilona schreef:

  Ja ik doe graag mee! Ik heb al veel goede verhalen over dit boek gehoord en het staat al een tijdje op mijn steeds maar langer wordende verlanglijstje met kookboeken 😉 Plus onze reis naar Indonesie wordt steeds maar uitgesteld door corona, we zitten in de startblokken klaar om zodra het weer kan deze fantastische keuken ‘ in het echt’ te gaan proeven. Mijn favoriete Indonesische gerecht is rendang. En dat zou ik in eerste instantie voor mezelf maken zodat ik de restjes in een bitterbal kan verwerken 😀

 23. Anita H. schreef:

  Ik ben eerlijk gezegd niet zo thuis in de Indonesische keuken, dus ik kan geen favoriet noemen. Maar een nadere intensieve kennismaking middels dit te winnen boek, zie ik wel zitten!

 24. Nadja schreef:

  Okay, eens even denken…
  Dat komt ie:
  Bebek betutu
  Saté lilit
  Mangut
  Pepesan ikan tomat
  Ayam besengek
  Rendang
  Cumi cumi
  Sayur lodeh
  Gulai kambing
  Lemper
  Risolles
  Kolak pisang
  Of mocht heet er echt naar 1 zijn?
  Kan nog wel even door gaan, maar goed. Mijn favoriet is dus veel van alles!😍
  Kiezen is echt onmogelijk!

 25. Marianne schreef:

  Graag!
  Als je geen oma meer hebt, die al haar heerlijke recepten kan overbrengen, gaat de Indonesische keuken voordat je het weet in je familie verloren. Wat heerlijk dat er nu een BIJBEL van de Indonesische Keuken is. Die wil ik wel. Dat wordt onze leidraad!

 26. Eric schreef:

  Bijna onmogelijk om één gerecht te noemen, maar na lang nadenken wordt het dan toch soto ayam Lamongan. Comfort food nr. 1 voor mij.
  Kook het graag voor een ieder die maar wil aanschuiven in de hoop dat het een glimlach op het gezicht tovert 🙂
  Er is wel een runner up: indische saucijs met rijst, sambal en komkommer.
  Tja, verandering van spijs doet eten dus ik wissel ze af… om en om 🙂
  Selamat makan, Eric.

 27. Anna schreef:

  Zo lekker, ik heb meerdere favorieten maar kies dan Sateh Kambing
  Erg benieuwd naar alle lekkere recepten in dit boek om fijn mee aan de slag te gaan

 28. Esther schreef:

  Mijn favoriete gerecht? Met afstand Sateh Kambing. Maar aan zelf maken heb ik me tot nu toe nog niet gewaagd. Man en kind zouden een authentieke doe het zelf versie wel toejuichen.

 29. Aafje schreef:

  Oei. Ik heb niet een lekkerste, maar saté kambing, imam peperachtige en gado gado zijn wel favoriet!

 30. Dennis schreef:

  Mijn all time favorite?? O jee, dat is echt moeilijk kiezen….. Ik kom dan toch uit op saté kambing. Of toch pepesan ikan? Of misschien wel sajoer lodeh…… Dit alles zou ik willen een maken voor een klein groepje mensen (na coronatijd) om ze te bedanken dat ze er in 2020 zo enorm voor mij geweest toen ik het erg hard nodig had.

 31. Pleun schreef:

  Ook hier een reactie net als op Instagram 🙂 Nogmaals: superleuke actie!
  Ik zou graag iets uit dit boek willen koken voor mijn moeder. We zijn beiden dol op koken en experimenten graag en veel. Ik ben niet zo bekend met de Indonesische keuken, maar het lijkt me helemaal top! Ook leuk om een kookboek te bezitten dat mijn moeder en ik niet beiden op de boekenplank hebben staan 😉

 32. Maaike schreef:

  Ooooh, mn lievelings keuken. M’n eerste schoonmoeder kwam van Java en ik ben letterlijk opgegroeid uit een aardappel, hollandse groente en vlees familie waar bijvoorbeeld knoflook en vele kruiden nooit gebruikt werden. Je kunt je voorstellen hoe die introductie tot deze keuken ooit is gegaan. Heel eerlijk is toen mijn liefde voor eten en koken ook ontkiemd en deze geweldige keuken is nog steeds m’n favoriet.
  Uiteraard zijn mijn ouders de personen die (ook) mogen aanschuiven aan tafel en als het weer mag natuurlijk de tafel en het huis vol met lieve familie en vrienden zoals ik in die familie geleerd heb. (Selamat makan!)

 33. Sylvia schreef:

  Ik ben gek op een goede gado-gado met zelfgemaakte pindasaus. Misschien niet erg spannend, maar iedereen bij ons thuis vindt het lekker. Je eet zo makkelijk een portie groenten weg.

  Ik hoop dat deelnemers zonder FB of insta ook kans maken 🙃

 34. Claudette schreef:

  Favo gerecht? Tja spekkoek 😍 en verder wordt het hoogste tijd om een s zelf Indonesisch te gaan koken..

 35. Rianne schreef:

  Dat lijkt me heel leuk. Heb geen roots en dus ook geen idee, maar ik hou wel erg van koken en uitproberen!

 36. Wouter westerhoff schreef:

  Heb al veel kennis van de Aziatische keukens maar Indonesië is een blinde vlek
  Zou graag middels dit boek dit vlekje wegwerken

  • Suzanne schreef:

   Sinds ik jaren geleden in indonesie ben geweest, ben ik verknocht aan deze keuken. Ooit at ik daar een ajam rendang die zo zijdezacht en vol smaak was, dat ik nooit meer anders wil. Sindsdien probeer ik vaak die zaligheid te maken maar kan ik wel wat écht goede recepten en inzichten gebruiken!

 37. Kirsten schreef:

  Super toffe actie, ik doe graag mee! Ik ben hulpverlener bij ouderen thuis, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Één cliënt komt uit Indonesië en verteld altijd de prachtigste en heerlijkste verhalen over het land en het eten. Helaas kan hij het zelf niet meer koken, maar misschien dat ik hiermee voor hem iets kan bereiden zodat hij weer even “terug in de tijd” kan 🤩

 38. Renee schreef:

  Mijn lieve oma is geboren op het eiland Sumatra. Daar heeft ze haar jeugd doorgebracht en later is ze naar Nederland gekomen.
  Ze heeft altijd heimwee gehad naar thuis, de plek waar de zon altijd scheen en waar het eten zo lekker smaakte.
  Ik ben zelf helemaal geen keukenprinses, maar zou graag wat Indonesische recepten willen leren. Want die smaken, daar zijn wij nog steeds gek op.
  En ik zou het ook graag willen dat mijn dochter, die vernoemd is naar mijn oma, kennis maakt met die heerlijke keuken.

 39. Tessa schreef:

  Wat een leuke actie! Ik ga dan voor een heerlijke rendang met als toetje spekkoek 🥰

 40. Willeke schreef:

  Ik ben gek op stoofgerechten, met rendang als favoriet. De recepten uit dit boek zou ik graag koken voor mijn gezin, die net als ik enorm van Indonesisch eten houden, en als het straks weer kan om met grote groepen samen te komen, lekker voor de hele familie koken!

 41. Liselot schreef:

  Ik zou heel graag een rijsttafel koken uit dit boek en dan heerlijk met vriendinnen aan tafel zitten. Voor corona heel gewoon, nu iets bijzonders. Door reuma ben ik de laatste jaren in revalidatie en niet meer aan het werk. Dat mijn vriendinnen er voor mij zijn en zijn gebleven is voor mij heel belangrijk en waardevol. Het gerecht dat echt niet mag ontbreken is Rendang. Alleen al de geur doet me denken aan mijn jeugd in Den Haag in de keukens van Indische oma’s van vriendjes. Dat heeft mij de liefde voor de Indische keuken voor altijd meegegeven.

 42. Agaath schreef:

  Ik vind dat Boudewijn 1 van de boeken voor z’n vriend verdient. Wat een lieve vriend is hij! En nee, ik ken hem niet.

 43. Francis schreef:

  Mijn favoriete gerechten zijn toch wel de spekkoek, wonton dumplings, maar ook de diverse saté soorten. Eigenlijk kan ik moeilijk kiezen! En dan zal ik het koken voor mijn familie, die houden wel van eten.

  • Lucie schreef:

   Mijn lieve moedertje kwam van Soerabaja, en kookte altijd heerlijke rijsttafels voor feestelijke momenten zoals verjaardagen, kerst, of “gewoon” gezellig met elkaar, en in mijn beleving was het váák feest! Dagenlang stond ze dan te koken, en ik mocht als hulpje de uien snijden en later ook de kroepoek bakken. Aan al die gezamelijke uurtjes in de keuken heb ik vooral veel herinneringen aan haar verhalen over Indië, haar “verloren land”, een paradijs op aarde! Dat paradijs is er helaas niet meer, evenals mijn moedertje…., maar wél kunnen kruidige geuren in de toko óf soms uit mijn eigen keuken alle herinneringen weer tot leven wekken, ook tot groot genoegen van mijn kinderen, aan wie ik de familiegeschiedenis, maar óók de recepten van oma probeer door te geven. En dat laatste is een beetje een probleempje, want als hulpje in de keuken mocht ik dus inderdaad slechts de uien snijden en de kroepoek bakken, en voor de rest maakte mijn moeder met uiterste precisie alles zelf, van de boemboe’s tot haar heerlijke gerechten. Er bestaan slechts wat beduimelde kladjes met aanwijzingen en daarmee probeer ik haar smaken te evenaren…. Ik vind hier en daar wel recepten, in kookboeken en online, maar nog nooit kwam ik haar versie tegen van de overheerlijke smoor van rundertong, een zaligheid die smolt op je tong! En ook de eieren in groene saus, de pasteitjes en frikadelletjes, of haar atjar ketimoen, allemaal lekkers waar mijn jongens het nog weleens over hebben! Maar ik weet ook wel dat in elke streek, zelfs binnen elke familie veel variaties bestaan van de gerechten, dus om tóch een traditie van Indonesisch eten door te kunnen geven aan mijn kinderen, ook al geven ze hier hun eigen draai aan (en hopelijk soms de mijne) maak ik dolgraag kans op de Bijbel van de Indonesische keuken!

 44. Boudewijn schreef:

  Tsja, waarom? Mijn beste vriend heeft inmiddels 4 afhaaltoko’s (www.tokonaga.nl) en hij maakt elke ochtend verse gerechten uit de Indonesische (of misschien dus vooral Indische) keuken. Hij werkt momenteel zó hard, 7 dagen in de week om in deze crisis overeind te blijven en ik bewonder zijn passie en doorzettingsvermogen heel erg. Ik zou hem dit boek graag cadeau doen, als extra aanmoediging om te blijven doen waar hij passie uithaalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]