Verjaardagscake met verse vijgen en rum



Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!

Hieperdepiep hoeraaaa, want ik ben (22 september) jarig! Nu ben ik niet een enorme zoetekauw, maar een taart of cake op je verjaardag hoort er toch wel bij. Vind je ook niet?! Zeker als er een klein drupje lekkere  rum in zit…

Deze cake met vijgen maakte ik een tijdje terug en was zo heerlijk dat ‘ie met mijn verjaardag binnenkort als verjaardagscake op het menu staat.

Je hoeft er natuurlijk niet jarig voor te zijn, maar aangezien het in september volop vijgenseizoen is wel heel lekker om deze maand te maken.

Cake met verse vijgen en rum

110g zachte boter
150g donkere basterdsuiker
2 eieren
210g bloem
1 tl bakpoeder
3 tl pumpkin spicemix (bijvoorbeeld van Green Gipsy of maak de pumpkin spice mix zelf)
1 el rum (bijvoorbeeld Don Papa original of Spice & Sea Salt van Spirited Union rum)
5 grote verse vijgen, in stukjes
5 grote verse vijgen, gehalveerd
20g pistache, grof gehakt

verder nodig: taartblik (ringvorm) van 20cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Cake met verse vijgen

Mix voor deze cake met verse vijgen de boter met de suiker, tot deze helemaal is opgenomen. Dan gaan, één voor één de eieren erbij. Mix en schraap de zijkanten bij de rest tot alle eieren zijn opgenomen. Meng in een kom de bloem met bakpoeder en pumpkin spice mix (heb je die niet, dan kun je ook kaneel gebruiken). Meng dit door het boter/eierenbeslag tot één geheel. Voeg dan de rum en de stukjes vijgen toe en meng kort door.

Vijgencake

Doe het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant van je vijgencake gelijkmatig glad. Duw de helften vijgen, met de snijkant naar boven, in het beslag en strooi de gehakte nootjes erover. Bak de cake 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt. Eventueel kun je de bovenkant van de taart na een half uur afdekken met alufolie, als de nootjes te hard verkleuren.

cake met vijgen

Laat afkoelen in het blik, voor je ring losmaakt en van de cake afhaalt. Als de cake nog iets warm is prik je er met een saté prikker gaatjes is. Besprenkel de bovenkant dan nog met 2 eetlepels rum, voor extra smaak. Laat daarna helemaal afkoelen.

Vers natuurlijk het allerlekkerst!

NB. als je de cake met kinderen eet laat je de rum gewoon weg.

Gepubliceerd op 28 augustus 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.