Verjaardagscake met verse vijgen en rum



Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!

Hieperdepiep hoeraaaa, want ik ben (22 september) jarig! Nu ben ik niet een enorme zoetekauw, maar een taart of cake op je verjaardag hoort er toch wel bij. Vind je ook niet?! Zeker als er een klein drupje lekkere  rum in zit…

Deze cake met vijgen maakte ik een tijdje terug en was zo heerlijk dat ‘ie met mijn verjaardag binnenkort als verjaardagscake op het menu staat.

Je hoeft er natuurlijk niet jarig voor te zijn, maar aangezien het in september volop vijgenseizoen is wel heel lekker om deze maand te maken.

Cake met verse vijgen en rum

110g zachte boter
150g donkere basterdsuiker
2 eieren
210g bloem
1 tl bakpoeder
3 tl pumpkin spicemix (bijvoorbeeld van Green Gipsy of maak de pumpkin spice mix zelf)
1 el rum (bijvoorbeeld Don Papa original of Spice & Sea Salt van Spirited Union rum)
5 grote verse vijgen, in stukjes
5 grote verse vijgen, gehalveerd
20g pistache, grof gehakt

verder nodig: taartblik (ringvorm) van 20cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Cake met verse vijgen

Mix voor deze cake met verse vijgen de boter met de suiker, tot deze helemaal is opgenomen. Dan gaan, één voor één de eieren erbij. Mix en schraap de zijkanten bij de rest tot alle eieren zijn opgenomen. Meng in een kom de bloem met bakpoeder en pumpkin spice mix (heb je die niet, dan kun je ook kaneel gebruiken). Meng dit door het boter/eierenbeslag tot één geheel. Voeg dan de rum en de stukjes vijgen toe en meng kort door.

Vijgencake

Doe het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant van je vijgencake gelijkmatig glad. Duw de helften vijgen, met de snijkant naar boven, in het beslag en strooi de gehakte nootjes erover. Bak de cake 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt. Eventueel kun je de bovenkant van de taart na een half uur afdekken met alufolie, als de nootjes te hard verkleuren.

cake met vijgen

Laat afkoelen in het blik, voor je ring losmaakt en van de cake afhaalt. Als de cake nog iets warm is prik je er met een saté prikker gaatjes is. Besprenkel de bovenkant dan nog met 2 eetlepels rum, voor extra smaak. Laat daarna helemaal afkoelen.

Vers natuurlijk het allerlekkerst!

NB. als je de cake met kinderen eet laat je de rum gewoon weg.

Gepubliceerd op 28 augustus 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker