Verjaardagscake met verse vijgen en rum



Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Hieperdepiep hoeraaaa, ik ben (22 september) jarig! Nu ben ik niet een enorme zoetekauw, maar een taart of cake op je verjaardag hoort er toch wel bij. Vind je ook niet?! Zeker als er een klein drupje van je favoriete rum in zit…

Deze cake met vijgen maakte ik een tijdje terug en was zo heerlijk dat ‘ie vandaag als verjaardagscake op het menu staat. Ook lekker als je niet jarig bent trouwens 😉

Vijgencake met_rum Smulpaapje

Cake met verse vijgen en rum

110g zachte boter
150g donkere basterdsuiker
2 eieren
210g bloem
1tl bakpoeder
3 tl pumpkin spicemix (Green Gipsy)
1el rum (Union 55 is mijn favoriet)
5 grote vijgen, in stukjes
5 grote vijgen, gehalveerd
20g pistache, grof gehakt

verder nodig: taartblik (ringvorm) van 20cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Verjaardagscake met verse vijgen

Mix de boter met de suiker, tot deze helemaal is opgenomen. Dan gaan, één voor één de eieren erbij. Mix en schraap de zijkanten bij de rest tot alle eieren zijn opgenomen. Meng in een kom de bloem met bakpoeder en pumpkin spice mix (heb je die niet, dan kun je ook kaneel gebruiken). Meng dit door het boter/eierenbeslag tot één geheel. Voeg dan de rum en de stukjes vijgen toe en meng kort door.

Hieperdepiephoeraaaa

Doe het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant gelijkmatig glad. Duw de helften vijgen, met de snijkant naar boven, in het beslag en strooi de gehakte nootjes erover. Bak de cake 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt. Eventueel kun je de bovenkant van de taart na een half uur afdekken met alufolie, als de nootjes te hard verkleuren.

Laat afkoelen in het blik, voor je ring losmaakt en van de cake afhaalt. Als de cake nog iets warm is prik je er met een saté prikker gaatjes is. Besprenkel de bovenkant dan nog met 2 eetlepels rum, voor extra smaak. Laat daarna helemaal afkoelen.

Vers natuurlijk het allerlekkerst!

NB. als je de cake met kinderen eet laat je de rum gewoon weg.

Gepubliceerd op 18 september 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?