Venkel met doperwten en feta uit Greenfeast



Als je gevarieerder en lekkerder groente wil eten is Greenfeast een fantastisch boek. Wij aten de venkel met doperwten en feta als lunch.

Dit vegetarische groenterecept uit Greenfeast (review) staat in een kwartiertje op tafel. Omdat ik geen halloumi had, zoals het originele recept voorschrijft, gebruikte ik gekruide feta. Die smelt wel, in tegenstelling tot halloumi, maar geeft ook die lekker zoute tegenhanger.

De plakken venkel viel bij mij wel enigszins uit elkaar, maar het doet aan de smaak niks af. Ik gebruikte ook iets meer venkel, gewoon omdat ik het heerlijk vind. Ik denk dat je dit gerecht ook prima met andere knolachtige kunt maken. Ga ik zeker eens proberen.

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 2 venkelknollen (samen ongeveer 300g), in dunne plakken
  • 3 el olijfolie (ik gebruikte de helft)
  • 250g halloumi (ik gebruikte 200g feta)
  • 250g dopererwten (diepvries)
  • 30g basilicum
  • 25g munt
  • zout & peper
  • 150 ml olijfolie (ik gebruikte 125 ml)

snelle vega salade met venkel

Venkel met doperwten en feta

Verhit de grootste pan die je hebt (of gebruik er twee) met de olie. Bak hierin de plakken venkel tot de onderkant goudbruin is. Draai dan om en bestrooi met zout en peper. Bak tot de venkel gaar en doorschijnend is.

Doperwtenpuree

In de tussentijd maak je de doperwtenpuree. Hiervoor ontdooi je de diepvrieserwten in een zeef onder de iets warme kraan. Pureer samen met de basilicum, munt, zout, peper en olijfolie. De textuur bepaal je zelf. Ik hield ‘m iets grof. Als je venkel bijna gaar is gaat de feta ertussen. Bak die op hoog vuur kort mee. Schep tot slot de doperwtenpuree over je gerecht en bestrooi met venkelgroen en eventueel nog wat extra feta. Lauwwarm het lekkerst. Ik deed er voor de crunch nog wat verkruimelde croutons over heen.

venkelsalade met feta

Gepubliceerd op 13 oktober 2020


3 reacties

  1. Margaret schreef:

    Echt heerlijk!
    Ik had nog een halve venkel liggen. Lekker een beetje gesmoord. Alles in hoeveelheden voor 1 persoon. Dat ging prima

  2. Annick schreef:

    Lekker! Ik had nog een bijna verpieterde venkel liggen, over van een ander gerecht, maar daar proefde je niks van met deze bereiding. De kruiden verving ik door dragon omdat ik dat in huis had.

  3. Joseph schreef:

    Weet nooit zo goed hoe je kookt met venkel. Dit recept klinkt heerlijk, ga hem ook met feta maken. Want mijn dochter kan niet tegen koemelk. Bedankt voor de tip en het recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.