Venkel met doperwten en feta uit Greenfeast



Als je gevarieerder en lekkerder groente wil eten is Greenfeast een fantastisch boek. Wij aten de venkel met doperwten en feta als lunch.

Dit vegetarische groenterecept uit Greenfeast (review) staat in een kwartiertje op tafel. Omdat ik geen halloumi had, zoals het originele recept voorschrijft, gebruikte ik gekruide feta. Die smelt wel, in tegenstelling tot halloumi, maar geeft ook die lekker zoute tegenhanger.

De plakken venkel viel bij mij wel enigszins uit elkaar, maar het doet aan de smaak niks af. Ik gebruikte ook iets meer venkel, gewoon omdat ik het heerlijk vind. Ik denk dat je dit gerecht ook prima met andere knolachtige kunt maken. Ga ik zeker eens proberen.

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 2 venkelknollen (samen ongeveer 300g), in dunne plakken
  • 3 el olijfolie (ik gebruikte de helft)
  • 250g halloumi (ik gebruikte 200g feta)
  • 250g dopererwten (diepvries)
  • 30g basilicum
  • 25g munt
  • zout & peper
  • 150 ml olijfolie (ik gebruikte 125 ml)

snelle vega salade met venkel

Venkel met doperwten en feta

Verhit de grootste pan die je hebt (of gebruik er twee) met de olie. Bak hierin de plakken venkel tot de onderkant goudbruin is. Draai dan om en bestrooi met zout en peper. Bak tot de venkel gaar en doorschijnend is.

Doperwtenpuree

In de tussentijd maak je de doperwtenpuree. Hiervoor ontdooi je de diepvrieserwten in een zeef onder de iets warme kraan. Pureer samen met de basilicum, munt, zout, peper en olijfolie. De textuur bepaal je zelf. Ik hield ‘m iets grof. Als je venkel bijna gaar is gaat de feta ertussen. Bak die op hoog vuur kort mee. Schep tot slot de doperwtenpuree over je gerecht en bestrooi met venkelgroen en eventueel nog wat extra feta. Lauwwarm het lekkerst. Ik deed er voor de crunch nog wat verkruimelde croutons over heen.

venkelsalade met feta

Gepubliceerd op 13 oktober 2020


3 reacties

  1. Margaret schreef:

    Echt heerlijk!
    Ik had nog een halve venkel liggen. Lekker een beetje gesmoord. Alles in hoeveelheden voor 1 persoon. Dat ging prima

  2. Annick schreef:

    Lekker! Ik had nog een bijna verpieterde venkel liggen, over van een ander gerecht, maar daar proefde je niks van met deze bereiding. De kruiden verving ik door dragon omdat ik dat in huis had.

  3. Joseph schreef:

    Weet nooit zo goed hoe je kookt met venkel. Dit recept klinkt heerlijk, ga hem ook met feta maken. Want mijn dochter kan niet tegen koemelk. Bedankt voor de tip en het recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.