Venkel op twee manieren



Bij Onglet in Maastricht at ik onlangs venkel, bereid op 2 manieren. Goddelijk! Dus thuis eens kijken of ik dat lekkere groente bijgerecht kon namaken.

Nu is het geen identieke kopie geworden. Alleen al omdat de venkel bij Onglet geserveerd werd op een laagje mole. De goddelijke Mexicaanse saus die behoorlijk wat ingrediënten en bereidingstijd vraagt.

Ik koos er dus voor om op zoek te gaan naar een frisse tegenhanger. Dat werd de kruidenkwark. Daarop een gestoomde venkel, die wordt afgemaakt in de grillpan. Met daarop een toefje venkelsalade met crème fraiche en dille.

Twee bereidingen dus van venkel, die perfect zijn als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vis of vlees. Ideaal ook omdat je de verschillende componenten grotendeels kunt voorbereiden. Een mooi bijgerecht ook voor je kerstmenu!

Venkel op twee manieren

5 venkels, liefst van gelijke grote
1 el crème fraiche
1 el honingazijn
1 el verse dille
zout & peper

Voor de kruidenkwark

250 gram kwark
10 gram dille
5 gram munt
5 gram platte peterselie
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 tl knoflookpoeder
zout & peper

Voor garnering: granaatappelpitjes
verder nodig: stoomoven/stoommandje – grillpan – dunschiller

gestoomde venkel

Gestoomde venkel

We beginnen met het stomen van de venkel. Ik doe dat in de stoomoven, op 100C 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je venkel. Je snijdt de vier venkels hiervoor in kwarten en legt die op de stoomplaat. Uiteraard kan dit ook in een stoommandje.

De gestoomde venkel laat je daarna goed uitwasemen. Verhit ondertussen een grillpan. Terwijl die voorverwarmt snijd je de laatste venkel in flinterdunne reepjes. Dat gaat heel makkelijk met een dunschiller. Meng de crème fraiche met de azijn en dille en doe hier je reepjes venkel in. Breng op smaak met zout & peper en laat staan tot later.

Kruidenkwark

Voor je kruidenkwark hoef je alleen maar alle componenten te mengen en goed te proeven of je het zo lekker vindt. Bijstellen van de smaak kan altijd nog.

Gegrilde venkel

De afgekoelde venkel kan nu gegrild worden in de hete grillpan. Dat kan zonder verder olie. Om en om, tot je mooie grillstrepen op je venkel hebt. Reken op een minuut of 10. Dan is het nu tijd om de twee bereidingen van venkel samen te brengen.

Venkel op twee manieren

Op het bord gaat een flinke schep van de kruidenkwark. Daarop komt je gestoomde/gegrilde venkel en daarop een toefje van je venkelsalade. En voilá, je twee bereidingen van venkel zijn een feit. Garneer met wat granaatappelpitjes en je groente bijgerecht is klaar om te serveren!

Gepubliceerd op 11 november 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.