Venkel op twee manieren

Bij Onglet in Maastricht at ik onlangs venkel, bereid op 2 manieren. Goddelijk! Dus thuis eens kijken of ik dat lekkere groente bijgerecht kon namaken.
Nu is het geen identieke kopie geworden. Alleen al omdat de venkel bij Onglet geserveerd werd op een laagje mole. De goddelijke Mexicaanse saus die behoorlijk wat ingrediënten en bereidingstijd vraagt.
Ik koos er dus voor om op zoek te gaan naar een frisse tegenhanger. Dat werd de kruidenkwark. Daarop een gestoomde venkel, die wordt afgemaakt in de grillpan. Met daarop een toefje venkelsalade met crème fraiche en dille.
Twee bereidingen dus van venkel, die perfect zijn als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vis of vlees. Ideaal ook omdat je de verschillende componenten grotendeels kunt voorbereiden. Een mooi bijgerecht ook voor je kerstmenu!
Venkel op twee manieren
5 venkels, liefst van gelijke grote
1 el crème fraiche
1 el honingazijn
1 el verse dille
zout & peper
Voor de kruidenkwark
250 gram kwark
10 gram dille
5 gram munt
5 gram platte peterselie
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 tl knoflookpoeder
zout & peper
Voor garnering: granaatappelpitjes
verder nodig: stoomoven/stoommandje – grillpan – dunschiller
Gestoomde venkel
We beginnen met het stomen van de venkel. Ik doe dat in de stoomoven, op 100C 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je venkel. Je snijdt de vier venkels hiervoor in kwarten en legt die op de stoomplaat. Uiteraard kan dit ook in een stoommandje.
De gestoomde venkel laat je daarna goed uitwasemen. Verhit ondertussen een grillpan. Terwijl die voorverwarmt snijd je de laatste venkel in flinterdunne reepjes. Dat gaat heel makkelijk met een dunschiller. Meng de crème fraiche met de azijn en dille en doe hier je reepjes venkel in. Breng op smaak met zout & peper en laat staan tot later.
Kruidenkwark
Voor je kruidenkwark hoef je alleen maar alle componenten te mengen en goed te proeven of je het zo lekker vindt. Bijstellen van de smaak kan altijd nog.
Gegrilde venkel
De afgekoelde venkel kan nu gegrild worden in de hete grillpan. Dat kan zonder verder olie. Om en om, tot je mooie grillstrepen op je venkel hebt. Reken op een minuut of 10. Dan is het nu tijd om de twee bereidingen van venkel samen te brengen.
Venkel op twee manieren
Op het bord gaat een flinke schep van de kruidenkwark. Daarop komt je gestoomde/gegrilde venkel en daarop een toefje van je venkelsalade. En voilá, je twee bereidingen van venkel zijn een feit. Garneer met wat granaatappelpitjes en je groente bijgerecht is klaar om te serveren!
Gepubliceerd op 11 november 2021