Venkel op twee manieren



Bij Onglet in Maastricht at ik onlangs venkel, bereid op 2 manieren. Goddelijk! Dus thuis eens kijken of ik dat lekkere groente bijgerecht kon namaken.

Nu is het geen identieke kopie geworden. Alleen al omdat de venkel bij Onglet geserveerd werd op een laagje mole. De goddelijke Mexicaanse saus die behoorlijk wat ingrediënten en bereidingstijd vraagt.

Ik koos er dus voor om op zoek te gaan naar een frisse tegenhanger. Dat werd de kruidenkwark. Daarop een gestoomde venkel, die wordt afgemaakt in de grillpan. Met daarop een toefje venkelsalade met crème fraiche en dille.

Twee bereidingen dus van venkel, die perfect zijn als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vis of vlees. Ideaal ook omdat je de verschillende componenten grotendeels kunt voorbereiden. Een mooi bijgerecht ook voor je kerstmenu!

Venkel op twee manieren

5 venkels, liefst van gelijke grote
1 el crème fraiche
1 el honingazijn
1 el verse dille
zout & peper

Voor de kruidenkwark

250 gram kwark
10 gram dille
5 gram munt
5 gram platte peterselie
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 tl knoflookpoeder
zout & peper

Voor garnering: granaatappelpitjes
verder nodig: stoomoven/stoommandje – grillpan – dunschiller

gestoomde venkel

Gestoomde venkel

We beginnen met het stomen van de venkel. Ik doe dat in de stoomoven, op 100C 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je venkel. Je snijdt de vier venkels hiervoor in kwarten en legt die op de stoomplaat. Uiteraard kan dit ook in een stoommandje.

De gestoomde venkel laat je daarna goed uitwasemen. Verhit ondertussen een grillpan. Terwijl die voorverwarmt snijd je de laatste venkel in flinterdunne reepjes. Dat gaat heel makkelijk met een dunschiller. Meng de crème fraiche met de azijn en dille en doe hier je reepjes venkel in. Breng op smaak met zout & peper en laat staan tot later.

Kruidenkwark

Voor je kruidenkwark hoef je alleen maar alle componenten te mengen en goed te proeven of je het zo lekker vindt. Bijstellen van de smaak kan altijd nog.

Gegrilde venkel

De afgekoelde venkel kan nu gegrild worden in de hete grillpan. Dat kan zonder verder olie. Om en om, tot je mooie grillstrepen op je venkel hebt. Reken op een minuut of 10. Dan is het nu tijd om de twee bereidingen van venkel samen te brengen.

Venkel op twee manieren

Op het bord gaat een flinke schep van de kruidenkwark. Daarop komt je gestoomde/gegrilde venkel en daarop een toefje van je venkelsalade. En voilá, je twee bereidingen van venkel zijn een feit. Garneer met wat granaatappelpitjes en je groente bijgerecht is klaar om te serveren!

Gepubliceerd op 11 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.