Venkel op twee manieren



Bij Onglet in Maastricht at ik onlangs venkel, bereid op 2 manieren. Goddelijk! Dus thuis eens kijken of ik dat lekkere groente bijgerecht kon namaken.

Nu is het geen identieke kopie geworden. Alleen al omdat de venkel bij Onglet geserveerd werd op een laagje mole. De goddelijke Mexicaanse saus die behoorlijk wat ingrediënten en bereidingstijd vraagt.

Ik koos er dus voor om op zoek te gaan naar een frisse tegenhanger. Dat werd de kruidenkwark. Daarop een gestoomde venkel, die wordt afgemaakt in de grillpan. Met daarop een toefje venkelsalade met crème fraiche en dille.

Twee bereidingen dus van venkel, die perfect zijn als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vis of vlees. Ideaal ook omdat je de verschillende componenten grotendeels kunt voorbereiden. Een mooi bijgerecht ook voor je kerstmenu!

Venkel op twee manieren

5 venkels, liefst van gelijke grote
1 el crème fraiche
1 el honingazijn
1 el verse dille
zout & peper

Voor de kruidenkwark

250 gram kwark
10 gram dille
5 gram munt
5 gram platte peterselie
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 tl knoflookpoeder
zout & peper

Voor garnering: granaatappelpitjes
verder nodig: stoomoven/stoommandje – grillpan – dunschiller

gestoomde venkel

Gestoomde venkel

We beginnen met het stomen van de venkel. Ik doe dat in de stoomoven, op 100C 8-10 minuten, afhankelijk van de grootte / dikte van je venkel. Je snijdt de vier venkels hiervoor in kwarten en legt die op de stoomplaat. Uiteraard kan dit ook in een stoommandje.

De gestoomde venkel laat je daarna goed uitwasemen. Verhit ondertussen een grillpan. Terwijl die voorverwarmt snijd je de laatste venkel in flinterdunne reepjes. Dat gaat heel makkelijk met een dunschiller. Meng de crème fraiche met de azijn en dille en doe hier je reepjes venkel in. Breng op smaak met zout & peper en laat staan tot later.

Kruidenkwark

Voor je kruidenkwark hoef je alleen maar alle componenten te mengen en goed te proeven of je het zo lekker vindt. Bijstellen van de smaak kan altijd nog.

Gegrilde venkel

De afgekoelde venkel kan nu gegrild worden in de hete grillpan. Dat kan zonder verder olie. Om en om, tot je mooie grillstrepen op je venkel hebt. Reken op een minuut of 10. Dan is het nu tijd om de twee bereidingen van venkel samen te brengen.

Venkel op twee manieren

Op het bord gaat een flinke schep van de kruidenkwark. Daarop komt je gestoomde/gegrilde venkel en daarop een toefje van je venkelsalade. En voilá, je twee bereidingen van venkel zijn een feit. Garneer met wat granaatappelpitjes en je groente bijgerecht is klaar om te serveren!

Gepubliceerd op 11 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.