Vegan sateh kambing



Uit Vegan Summer van Milou van der Will komt dit vegan sateh recept. Dat doet qua smaak écht denken aan sateh kambing, maar dan met tempeh.

Tempeh is een plak van geperste en gefermenteerde sojabonen en wordt veel gebruikt in de vegan keuken. Omdat het zo goed smaken opneemt kun je het perfect marineren. Het wordt veel in Indonesië gebruikt en is een perfecte vleesvervanger.

Normaliter wordt sateh kambing gemaakt met geitenvlees. In Vegan Summer van Milou van der Will tovert zij dat recept om tot een vegan sateh. De marinade voor de tempeh is echt zó gemaakt. Marineren doe je minimaal een uur, maar wij lieten ‘m een nacht staan voor nóg meer smaak.

Het sausje dat je na het grillen over de sateh doet is echt een must. Zó lekker! Dus wil je een keer iets anders eten dan gewone sateh, of krijg je een gast op je barbecue die geen vlees eet dan heb je nu een perfect plantaardig alternatief!

Voor 8 stokjes sateh tempeh

Voor de marinade

3 el ketjap manis
1 el citroensap
3 teentjes knoflook, geperst
250 gram tempeh, in blokjes
verder nodig: satestokjes (geweekt in water)

Voor de saus

3 rawits, fijngesneden (zaadlijsten verwijderd)
2 el pinda’s, geroosterd
1 teen knoflook, gepeld
scheutje plantaardige olie (optioneel)
1 el palmsuiker
4 el ketjap manis
1 tl sojasaus
sap van 1 limoen
verder nodig: vijzel
optioneel: 1 sjalotje, fijngesneden

vegan sateh

Vegan sateh kambing

Voor de marinade van je vegan sateh meng je alle ingrediënten en schep je de blokjes tempeh er goed door. Dek af en laat minstens een uur (of langer) marineren. Rijg ze daarna aan de satestokjes. Week die goed in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue!

Saus voor bij de sateh tempeh

In een vijzel gaan de rawits. Ik gebruikte er minder, omdat onze dochter ook mee at dus kies hoeveel hitte je in je saus wilt. Wrijf de rawits fijn en voeg dan de pinda’s en knoflook toe. Wrijf ook die mee fijn. Je kunt evt. een scheutje olie toevoegen om het iets los te maken en makkelijker te mengen. Niet te veel!

Voeg dan de palmsuiker, ketjap, sojasaus en limoensap toe en roer, wrijf en meng voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en als je het nodig vindt kan er nog wat zout bij.

Geroosterde sateh tempeh

Rooster nu de gemarineerde sateh tempeh op een hete barbecue rondom gaar. Let op, de marinade verbrandt snel dus keer de sateh regelmatig om. Leg alle geroosterde sateh tempeh op een bord en serveer royaal met de gemaakte saus. Garneer, als je dat wilt, met wat fijngesneden sjalot.

Gepubliceerd op 30 juni 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.