Vegan sateh kambing



Uit Vegan Summer van Milou van der Will komt dit vegan sateh recept. Dat doet qua smaak écht denken aan sateh kambing, maar dan met tempeh.

Tempeh is een plak van geperste en gefermenteerde sojabonen en wordt veel gebruikt in de vegan keuken. Omdat het zo goed smaken opneemt kun je het perfect marineren. Het wordt veel in Indonesië gebruikt en is een perfecte vleesvervanger.

Normaliter wordt sateh kambing gemaakt met geitenvlees. In Vegan Summer van Milou van der Will tovert zij dat recept om tot een vegan sateh. De marinade voor de tempeh is echt zó gemaakt. Marineren doe je minimaal een uur, maar wij lieten ‘m een nacht staan voor nóg meer smaak.

Het sausje dat je na het grillen over de sateh doet is echt een must. Zó lekker! Dus wil je een keer iets anders eten dan gewone sateh, of krijg je een gast op je barbecue die geen vlees eet dan heb je nu een perfect plantaardig alternatief!

Voor 8 stokjes sateh tempeh

Voor de marinade

3 el ketjap manis
1 el citroensap
3 teentjes knoflook, geperst
250 gram tempeh, in blokjes
verder nodig: satestokjes (geweekt in water)

Voor de saus

3 rawits, fijngesneden (zaadlijsten verwijderd)
2 el pinda’s, geroosterd
1 teen knoflook, gepeld
scheutje plantaardige olie (optioneel)
1 el palmsuiker
4 el ketjap manis
1 tl sojasaus
sap van 1 limoen
verder nodig: vijzel
optioneel: 1 sjalotje, fijngesneden

vegan sateh

Vegan sateh kambing

Voor de marinade van je vegan sateh meng je alle ingrediënten en schep je de blokjes tempeh er goed door. Dek af en laat minstens een uur (of langer) marineren. Rijg ze daarna aan de satestokjes. Week die goed in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue!

Saus voor bij de sateh tempeh

In een vijzel gaan de rawits. Ik gebruikte er minder, omdat onze dochter ook mee at dus kies hoeveel hitte je in je saus wilt. Wrijf de rawits fijn en voeg dan de pinda’s en knoflook toe. Wrijf ook die mee fijn. Je kunt evt. een scheutje olie toevoegen om het iets los te maken en makkelijker te mengen. Niet te veel!

Voeg dan de palmsuiker, ketjap, sojasaus en limoensap toe en roer, wrijf en meng voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en als je het nodig vindt kan er nog wat zout bij.

Geroosterde sateh tempeh

Rooster nu de gemarineerde sateh tempeh op een hete barbecue rondom gaar. Let op, de marinade verbrandt snel dus keer de sateh regelmatig om. Leg alle geroosterde sateh tempeh op een bord en serveer royaal met de gemaakte saus. Garneer, als je dat wilt, met wat fijngesneden sjalot.

Gepubliceerd op 30 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.