Vegan sateh kambing



Uit Vegan Summer van Milou van der Will komt dit vegan sateh recept. Dat doet qua smaak écht denken aan sateh kambing, maar dan met tempeh.

Tempeh is een plak van geperste en gefermenteerde sojabonen en wordt veel gebruikt in de vegan keuken. Omdat het zo goed smaken opneemt kun je het perfect marineren. Het wordt veel in Indonesië gebruikt en is een perfecte vleesvervanger.

Normaliter wordt sateh kambing gemaakt met geitenvlees. In Vegan Summer van Milou van der Will tovert zij dat recept om tot een vegan sateh. De marinade voor de tempeh is echt zó gemaakt. Marineren doe je minimaal een uur, maar wij lieten ‘m een nacht staan voor nóg meer smaak.

Het sausje dat je na het grillen over de sateh doet is echt een must. Zó lekker! Dus wil je een keer iets anders eten dan gewone sateh, of krijg je een gast op je barbecue die geen vlees eet dan heb je nu een perfect plantaardig alternatief!

Voor 8 stokjes sateh tempeh

Voor de marinade

3 el ketjap manis
1 el citroensap
3 teentjes knoflook, geperst
250 gram tempeh, in blokjes
verder nodig: satestokjes (geweekt in water)

Voor de saus

3 rawits, fijngesneden (zaadlijsten verwijderd)
2 el pinda’s, geroosterd
1 teen knoflook, gepeld
scheutje plantaardige olie (optioneel)
1 el palmsuiker
4 el ketjap manis
1 tl sojasaus
sap van 1 limoen
verder nodig: vijzel
optioneel: 1 sjalotje, fijngesneden

vegan sateh

Vegan sateh kambing

Voor de marinade van je vegan sateh meng je alle ingrediënten en schep je de blokjes tempeh er goed door. Dek af en laat minstens een uur (of langer) marineren. Rijg ze daarna aan de satestokjes. Week die goed in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue!

Saus voor bij de sateh tempeh

In een vijzel gaan de rawits. Ik gebruikte er minder, omdat onze dochter ook mee at dus kies hoeveel hitte je in je saus wilt. Wrijf de rawits fijn en voeg dan de pinda’s en knoflook toe. Wrijf ook die mee fijn. Je kunt evt. een scheutje olie toevoegen om het iets los te maken en makkelijker te mengen. Niet te veel!

Voeg dan de palmsuiker, ketjap, sojasaus en limoensap toe en roer, wrijf en meng voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en als je het nodig vindt kan er nog wat zout bij.

Geroosterde sateh tempeh

Rooster nu de gemarineerde sateh tempeh op een hete barbecue rondom gaar. Let op, de marinade verbrandt snel dus keer de sateh regelmatig om. Leg alle geroosterde sateh tempeh op een bord en serveer royaal met de gemaakte saus. Garneer, als je dat wilt, met wat fijngesneden sjalot.

Gepubliceerd op 30 juni 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juli 2021
zelfgemaakte kruidenboter
 
Zelf kruidenboter maken

Als je zelf de lekkerste kruidenboter wilt maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Je stokbroodje kruidenboter is in 5 minuten gemaakt!
23 juli 2021
couscous-granaatappel-web2.jpg
 
Weekmenu 2021 – week 30

Ook in de zomervakantie volop inspiratie met het weekmenu. Want lekker, gezond en vers eten met het hele gezin gaat ook in de vakantie gewoon door!
23 juli 2021
Courgette feta fritters
 
Courgette en feta fritters

Een hartig pannenkoekje met courgette. Zo wordt groente in de vorm van een courgette fritter ineens wel heel erg lekker!
23 juli 2021
kiwi ogen_happiness fuel popup
 
Lekkere en gezonde ontbijttips

Gezond ontbijten, maar ook een ontbijt dat écht lekker is? Ik heb 3 top tips voor je. Er is weinig wat ik qua ontbijt zó lekker vind als dit vitaminebommetje.
23 juli 2021
zalm uit de oven
 
Zalm met kruidenkorst uit de oven

Er zijn heel wat lekkere zalmrecepten, maar je moet echt deze zalm met kruidenkorst een keer maken. Een heerlijk zalmrecept uit de oven.
20 juli 2021
kruimeltaart
 
Kruisbessen kruimeltaart

Met kruisbessen maak je deze heerlijke zomerse kruimeltaart. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van!