Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf Twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
Dat recept komt uit Tahin van Esther Erwteman, een heerlijk boek dat volledig draait om tahin (je verwacht het niet..). Deze Twix met tahin is een geweldige twist op de reguliere Twix die bestaat uit een laag koek, karamel en chocola.
Deze tahin Twix heeft grotendeels dezelfde ingrediënten, maar dan met die lekkere tahin door de karamellaag én door de bovenste laag met chocola. Goddelijk.
Dit Twix recept met tahin is ook super eenvoudig te maken. Het enige wat je écht nodig hebt is geduld om tussendoor alles goed af te laten koelen. Maar voor de rest zou ik gewoon gauw de ingrediënten in huis halen en gaan bakken!
Tahin Twix – ongeveer 16 stukken
voor de bodem
100 gram zachte roomboter
30 gram kristalsuiker
150 gram bloem
snuf zout
voor de tahinkaramel
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram tahin
30 gram boter
30 gram lichte basterdsuiker
voor de chocoladelaag
150 gram 70% chocola
30 gram tahin
20 gram roomboter
extra voor de topping
15 gram tahin
zoutvlokken
verder nodig: bakvorm 20×20 – bakpapier – mixer – spatel – oven voorverwarmen op 180 C (hetelucht)
Tahin Twix van Esther Erwteman
Maak eerst de koekjesbodem van je Twix door de boter te mixen met de suiker tot die wit en luchtig is. Dan de bloem erbij en mix tot die volledig is opgenomen. In je bakvorm gaat een vel bakpapier. Daarop spreid je het deeg gelijkmatig. Ik vouwde de randen van het bakpapier over het deeg en rolde het op die manier gelijkmatig en precies op maat uit. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak het daarna 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het er dan uit en laat helemaal afkoelen.
Karamel laag met tahin
Als de bodem van je twix staat af te koelen maak je de karamellaag voor je Twix. Giet hiervoor de gecondenseerde melk met tahin, boter en basterdsuiker in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Blijf gedurende 5 minuten roeren terwijl de karamel zich vormt en indikt. Laat daarna afkoelen zodat de karamel nog dikker kan worden. Giet dit vervolgens over je afgekoelde koekbodem. Spreid met een warm paletmes gelijkmatig uit en laat in de koelkast opstijven.
Twix recept maar dan anders
Tot slot smelt je au-bain marie de chocola, tahin en boter tot één geheel. Giet dit over de karamel laag en verdeel gelijkmatig met een paletmes of spatel. Verdeel de extra tahin over de chocola en met een satéprikker maak je swirls in de tahin en chocola. Zet alles nu weer in de koelkast en laat minimaal een uur afkoelen en hard worden voordat je je Twix in repen snijdt en er heel hard van gaat genieten. Dit is het lekkerste Twix recept ever, maar dan nét even anders!
Gepubliceerd op 17 september 2022