Tarte tatin met pruimen en gezouten karamel



De combinatie van zoete pruimen, gezouten karamel en een knapperig deeg maakt deze tarte tatin echt onweerstaanbaar. Het is ook nog eens een super simpel recept, zodat je het makkelijk thuis kunt maken.

Je begint met je gezouten karamel. Die heeft even tijd nodig om te maken, maar is ongelofelijk lekker. Je maakt meer dan je nodig hebt voor deze tarte tatin, maar geloof me maar als ik zeg dat dat geen straf is. Het recept voor gezouten karamel vind je hier.

karamel

Ik heb voor deze tarte tatin reine claudes gebruikt, omdat ik dat echt de lekkerste pruimen vindt. Maar ieder soort is prima, zolang ze maar mooi rijp zijn. Voor het deeg van de tarte tatin gebruikte ik dit keer diepvries bladerdeeg. Laat dat op tijd ontdooien, zodat je snel door kunt als als je componenten klaar zijn. Daarna is het namelijk zo gepiept, en kan je pruimen tarte tatin de oven in.

Dit heb je nodig:
ongeveer 10 reine claudes, gehalveerd
2 el gezouten karamel – zelf maken kan met dit recept
1 tl kaneelsuiker
7 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid)

Verder nodig: oven voorverwarmen op 180C (boven/onderwarmte) – extra bakplaat, voor onder je rooster – taartvorm van 20cm

 Tarte tatin met pruimen en gezouten karamel

Halveer de reine claudes (of andere pruimen) en leg ze met de bolle kant op de bodem van je taartvorm. Bestrooi met kaneelsuiker. Daarover heen gaat wat (afgekoelde) karamel, zorg dat de bodem bedekt is maar doe er niet té veel in!

Doe alle plakjes bladerdeeg op elkaar en met een bebloemde deegroller rol je die uit. Zo groot als de bodem van je taartvorm en niet té dun. Snijd het overtollig deeg weg. Handigste is om dit te doen vóór je de pruimen op de bodem van je vorm legt, dan kun je de onderkant als sjabloon gebruiken.

Pruimen tarte tatin

Leg het deeg nu over de pruimen en duw de randjes naar binnen. Alsof je de pruimen instopt om naar bed te gaan. Prik een paar gaatjes in het deeg, om te voorkomen dat het deeg teveel omhoog komt. Zet het bakblik op een rooster in je voorverwarmde oven. Voor de zekerheid zet ik er altijd een bakblik onder, eventueel bedekt met aluminiumfolie. Als er karamel uit je blik drupt is niet meteen de bodem van je oven een smeerboel.

tarte tatin

Simpel recept voor tarte tatin

En zo heb je dus een simpel recept voor tarte tatin. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is ‘m te bakken. Ongeveer 35 minuten, tot je deeg mooi goudbruin kleurt. Haal met ovenhandschoenen uit de oven. Zet een bord op je taartvorm en draai ‘m snel en soepeltjes om. Omdat er nog altijd wel wat karamel los komt hevel ik de tarte tatin daarna over op een mooi schoon onderbord. Laat even afkoelen en serveer.

Mocht je deze tarte tatin als toetje willen maken, dan is het super lekker om er een bolletje ijs bij te serveren!

Welke taartvorm voor tarte tatin?

Er zijn speciale tarte tatin taartvormen te koop. Voordeel daarvan is dat de karamel nooit eruit kan lopen. De mijne was helaas kapot, dus heb ik een springvorm van 20cm gebruikt. Die is helaas nooit helemaal 100% dicht als je vloeibare ingrediënten als karamel gebruikt. Dat vang je dus op met een extra bakplaat onder je rooster. Het resultaat blijft hoe dan ook een verrukkelijke pruimen tarte tatin.

Gepubliceerd op 29 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.