Tarte tatin met pruimen en gezouten karamel

De combinatie van zoete pruimen, gezouten karamel en een knapperig deeg maakt deze tarte tatin echt onweerstaanbaar. Het is ook nog eens een super simpel recept, zodat je het makkelijk thuis kunt maken.
Je begint met je gezouten karamel. Die heeft even tijd nodig om te maken, maar is ongelofelijk lekker. Je maakt meer dan je nodig hebt voor deze tarte tatin, maar geloof me maar als ik zeg dat dat geen straf is. Het recept voor gezouten karamel vind je hier.
Ik heb voor deze tarte tatin reine claudes gebruikt, omdat ik dat echt de lekkerste pruimen vindt. Maar ieder soort is prima, zolang ze maar mooi rijp zijn. Voor het deeg van de tarte tatin gebruikte ik dit keer diepvries bladerdeeg. Laat dat op tijd ontdooien, zodat je snel door kunt als als je componenten klaar zijn. Daarna is het namelijk zo gepiept, en kan je pruimen tarte tatin de oven in.
Dit heb je nodig:
ongeveer 10 reine claudes, gehalveerd
2 el gezouten karamel – zelf maken kan met dit recept
1 tl kaneelsuiker
7 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid)
Verder nodig: oven voorverwarmen op 180C (boven/onderwarmte) – extra bakplaat, voor onder je rooster – taartvorm van 20cm
Tarte tatin met pruimen en gezouten karamel
Halveer de reine claudes (of andere pruimen) en leg ze met de bolle kant op de bodem van je taartvorm. Bestrooi met kaneelsuiker. Daarover heen gaat wat (afgekoelde) karamel, zorg dat de bodem bedekt is maar doe er niet té veel in!
Doe alle plakjes bladerdeeg op elkaar en met een bebloemde deegroller rol je die uit. Zo groot als de bodem van je taartvorm en niet té dun. Snijd het overtollig deeg weg. Handigste is om dit te doen vóór je de pruimen op de bodem van je vorm legt, dan kun je de onderkant als sjabloon gebruiken.
Pruimen tarte tatin
Leg het deeg nu over de pruimen en duw de randjes naar binnen. Alsof je de pruimen instopt om naar bed te gaan. Prik een paar gaatjes in het deeg, om te voorkomen dat het deeg teveel omhoog komt. Zet het bakblik op een rooster in je voorverwarmde oven. Voor de zekerheid zet ik er altijd een bakblik onder, eventueel bedekt met aluminiumfolie. Als er karamel uit je blik drupt is niet meteen de bodem van je oven een smeerboel.
Simpel recept voor tarte tatin
En zo heb je dus een simpel recept voor tarte tatin. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is ‘m te bakken. Ongeveer 35 minuten, tot je deeg mooi goudbruin kleurt. Haal met ovenhandschoenen uit de oven. Zet een bord op je taartvorm en draai ‘m snel en soepeltjes om. Omdat er nog altijd wel wat karamel los komt hevel ik de tarte tatin daarna over op een mooi schoon onderbord. Laat even afkoelen en serveer.
Mocht je deze tarte tatin als toetje willen maken, dan is het super lekker om er een bolletje ijs bij te serveren!
Welke taartvorm voor tarte tatin?
Er zijn speciale tarte tatin taartvormen te koop. Voordeel daarvan is dat de karamel nooit eruit kan lopen. De mijne was helaas kapot, dus heb ik een springvorm van 20cm gebruikt. Die is helaas nooit helemaal 100% dicht als je vloeibare ingrediënten als karamel gebruikt. Dat vang je dus op met een extra bakplaat onder je rooster. Het resultaat blijft hoe dan ook een verrukkelijke pruimen tarte tatin.
Gepubliceerd op 29 augustus 2020