Gezouten karamel uit Koken met Karamel



Maak vanaf nu thuis zelf de lekkerste gezouten karamel, met dit eenvoudige recept uit Koken met Karamel. Je wil nooit meer anders.

Wie de potjes gezouten karamel van Caramelz wel eens heeft geproefd weet hoe lekker vers gemaakte karamel is. En het blijkt echt zoveel makkelijker te zijn om die zelf te maken dan ik voor mogelijk hield. Het enige dat je nodig hebt is suiker, geduld en plek op je heupen…

Ik maakte uit Koken met Karamel de gezouten karamel. Bleek iets minder geduld te hebben dan de schrijvers van het boek, maar ook als je wel roert komt het uiteindelijk goed 😉 Beter is het natuurlijk om gewoon de instructies op te volgen en geduld te hebben. Benieuwd tot welk team jij behoort. Maar het resultaat is hoe dan ook waanzinnig lekkere gezouten karamel. En die is lekker op álles.

Voor een grote pot gezouten karamel

  • 200g suiker
  • 2el water
  • 175ml slagroom
  • 25g roomboter
  • ½ – 1tl zeezout *
  • pan met een dikke bodem

* De zoute smaak in de karamel is trouwens subtiel, dat hoort zo. Wil je ‘m meer uitgesproken, dan voeg je meer zout toe.

zelf karamel maken

De lekkerste gezouten karamel

Iedere karamel, ook de lekkerste, begint met suiker. Doe de suiker met het water in een pan en zet op matig tot hoog vuur, zodat de suiker smelt. Niet roeren maar af en toe de pan rustig ronddraaien. Haal de pan van het vuur als de karamel een donkere, roodbruine kleur heeft en alle suiker is gesmolten (met een suikerthermometer meet je een temperatuur van 160C, gloeiend heet dus!)

Verwarm ondertussen de slagroom, boter en zout in een ander pannetje tot het mengsel tegen de kook aan zit en de boter is gesmolten. Giet dit – héél rustig! – bij de karamel, terwijl je goed roert met een garde. Let op, want je karamel gaat ongelofelijk bubbelen, borrelen en stomen en is gloeiend heet. Voorzichtig doen dus! Blijf roeren tot alles goed is gemengd en je een stroperige karamel hebt.

Zelf karamel maken

Terug op het vuur nu en 3-4 minuten laten koken (tot 113C, als je een suikerthermometer hebt). Haal van het vuur en laat een paar minuten afkoelen voor je het in een schoon glazen potje schenkt. Nog steeds gloeiend heet, dus doe ook dit voorzichtig.

Je karamel wordt dikker naarmate het afkoelt en zeker in de koelkast – waar je het nog een maand of 2 kunt bewaren – wordt het harder en minder smeerbaar. Dit kun je oplossen door het potje in een bakje met kokend water te zetten.

Gepubliceerd op 26 augustus 2020


1 reactie

  1. Elisabeth schreef:

    Hoi Susan!
    Ik maak je recept regelmatig, en heb nog twee tips, werkt altijd!
    Als je liever een vloeibaardere karamel hebt, voeg dan wat meer slagroom toe. Kan ook als je karamel na het afkoelen toch nog wat te dik blijkt; in warm water zetten, (slag)room erbij, goed mengen.
    Tweede tip, als je m gaat maken (gestolen van een tv programma) niet roeren én niet draaien: zet een deksel op je pannetje. Het water (damp) loopt langs de randen van de pan omlaag en voorkomt kristalvorming. Pas gaan draaien als je karamel al flink aan het verkleuren is. Sindsdien lukt bij mij elke portie! Hoop dat je er wat mee opschiet 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.