Gezouten karamel uit Koken met Karamel



Wie de potjes gezouten karamel van Caramelz wel eens heeft geproefd weet hoe lekker vers gemaakte karamel is. En het blijkt echt zoveel makkelijker te zijn om die zelf te maken dan ik voor mogelijk hield. Het enige dat je nodig hebt is suiker, geduld en plek op je heupen…

Ik maakte uit Koken met Karamel de gezouten karamel. Bleek iets minder geduld te hebben dan de schrijvers van het boek, maar ook als je wel roert komt het uiteindelijk goed 😉 Beter is het natuurlijk om gewoon de instructies op te volgen en geduld te hebben. Benieuwd tot welk team jij behoort. Maar het resultaat is hoe dan ook waanzinnig lekkere gezouten karamel. En die is lekker op álles.

karamel

Voor een grote pot gezouten karamel
200g suiker
2el water
175ml slagroom
25g roomboter
½ – 1tl zeezout *
pan met een dikke bodem

* De zoute smaak in de karamel is trouwens subtiel, dat hoort zo. Wil je ‘m meer uitgesproken, dan voeg je meer zout toe.

De lekkerste gezouten karamel

Doe de suiker met het water in een pan en zet op matig tot hoog vuur, zodat de suiker smelt. Niet roeren maar af en toe de pan rustig ronddraaien. Haal de pan van het vuur als de karamel een donkere, roodbruine kleur heeft en alle suiker is gesmolten (met een suikerthermometer meet je een temperatuur van 160C, gloeiend heet dus!)

Verwarm ondertussen de slagroom, boter en zout in een ander pannetje tot het mengsel tegen de kook aan zit en de boter is gesmolten. Giet dit – héél rustig! – bij de karamel, terwijl je goed roert met een garde. Let op, want je karamel gaat ongelofelijk bubbelen, borrelen en stomen en is gloeiend heet. Voorzichtig doen dus! Blijf roeren tot alles goed is gemengd en je een stroperige karamel hebt.

Salted caramel

Terug op het vuur nu en 3-4 minuten laten koken (tot 113C, als je een suikerthermometer hebt). Haal van het vuur en laat een paar minuten afkoelen voor je het in een schoon glazen potje schenkt. Nog steeds gloeiend heet, dus doe ook dit voorzichtig.

Je karamel wordt dikker naarmate het afkoelt en zeker in de koelkast – waar je het nog een maand of 2 kunt bewaren – wordt het harder en minder smeerbaar. Dit kun je oplossen door het potje in een bakje met kokend water te zetten.

Gepubliceerd op 26 augustus 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 oktober 2020
muffins
 
Muffins met citroen & maanzaad

Samen muffins bakken is niet alleen super gezellig, het kan met de juiste apparatuur ook nog eens kinderlijk eenvoudig zijn. Dat ga ik je uitleggen!
29 september 2020
soep
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
29 september 2020
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 september 2020
soep
 
Spinaziesoep met broccoli & makreel

Een fluweelzachte spinaziesoep, die door de toevoeging van broccoli helemaal een stoot groente per lepel oplevert. Een super groentesoeprecept!
26 september 2020
vega burger
 
Zwarte bonenburgers

Maaike was creatief met een blik zwarte bonen en maakte er deze geweldige vegetarische zwarte bonenburgers mee. Kidsproof vega recept!
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.