Gezouten karamel uit Koken met Karamel



Wie de potjes karamel van Caramelz wel eens heeft geproefd weet hoe lekker versgemaakte karamel is. En het blijkt echt zoveel makkelijker te zijn om die zelf te maken dan ik voor mogelijk hield. Het enige dat je nodig hebt is suiker, geduld en plek op je heupen…

Ik maakte uit Koken met Karamel de gezouten karamel. Bleek iets minder geduld te hebben, maar ook als je wel roert komt het uiteindelijk goed 😊

Voor een grote pot gezouten karamel

200g suiker
2el water
175ml slagroom
25g roomboter
½ – 1tl zeezout *
pan met een dikke bodem

* De zoute smaak in de karamel is trouwens subtiel, dat hoort zo. Wil je ‘m meer uitgesproken, dan voeg je meer zout toe.

Maak je eigen gezouten karamel

Doe de suiker met het water in een pan en zet op matig tot hoog vuur, zodat de suiker smelt. Niet roeren maar af en toe de pan rustig ronddraaien. Haal de pan van het vuur als de karamel een donkere, roodbruine kleur heeft en alle suiker is gesmolten (met een suikerthermometer meet je een temperatuur van 160C, gloeiend heet dus!)

Verwarm ondertussen de slagroom, boter en zout in een ander pannetje tot het mengsel tegen de kook aan zit en de boter is gesmolten. Giet dit – héél rustig! – bij de karamel, terwijl je goed roert met een garde. Let op, want je karamel gaat ongelofelijk bubbelen, borrelen en stomen en is gloeiend heet. Voorzichtig doen dus! Blijf roeren tot alles goed is gemengd en je een stroperige karamel hebt.

Salted caramel

Terug op het vuur nu en 3-4 minuten laten koken (tot 113C, als je een suikerthermometer hebt). Haal van het vuur en laat een paar minuten afkoelen voor je het in een schoon glazen potje schenkt. Nog steeds gloeiend heet, dus doe ook dit voorzichtig.

Hard geworden karamel zachter maken

Je karamel wordt dikker naarmate het afkoelt en zeker in de koelkast – waar je het nog een maand of 2 kunt bewaren – wordt het harder en minder smeerbaar. Dit kun je oplossen door het potje in een bakje met kokend water te zetten.

Gepubliceerd op 17 januari 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.