Gezouten karamel uit Koken met KaramelMaak vanaf nu thuis zelf de lekkerste gezouten karamel, met dit eenvoudige recept uit Koken met Karamel. Je wil nooit meer anders.

Wie de potjes gezouten karamel van Caramelz wel eens heeft geproefd weet hoe lekker vers gemaakte karamel is. En het blijkt echt zoveel makkelijker te zijn om die zelf te maken dan ik voor mogelijk hield. Het enige dat je nodig hebt is suiker, geduld en plek op je heupen…

Ik maakte uit Koken met Karamel de gezouten karamel. Bleek iets minder geduld te hebben dan de schrijvers van het boek, maar ook als je wel roert komt het uiteindelijk goed 😉 Beter is het natuurlijk om gewoon de instructies op te volgen en geduld te hebben. Benieuwd tot welk team jij behoort. Maar het resultaat is hoe dan ook waanzinnig lekkere gezouten karamel. En die is lekker op álles.

Voor een grote pot gezouten karamel

 • 200g suiker
 • 2el water
 • 175ml slagroom
 • 25g roomboter
 • ½ – 1tl zeezout *
 • pan met een dikke bodem

* De zoute smaak in de karamel is trouwens subtiel, dat hoort zo. Wil je ‘m meer uitgesproken, dan voeg je meer zout toe.

zelf karamel maken

De lekkerste gezouten karamel

Iedere karamel, ook de lekkerste, begint met suiker. Doe de suiker met het water in een pan en zet op matig tot hoog vuur, zodat de suiker smelt. Niet roeren maar af en toe de pan rustig ronddraaien. Haal de pan van het vuur als de karamel een donkere, roodbruine kleur heeft en alle suiker is gesmolten (met een suikerthermometer meet je een temperatuur van 160C, gloeiend heet dus!)

Verwarm ondertussen de slagroom, boter en zout in een ander pannetje tot het mengsel tegen de kook aan zit en de boter is gesmolten. Giet dit – héél rustig! – bij de karamel, terwijl je goed roert met een garde. Let op, want je karamel gaat ongelofelijk bubbelen, borrelen en stomen en is gloeiend heet. Voorzichtig doen dus! Blijf roeren tot alles goed is gemengd en je een stroperige karamel hebt.

Zelf karamel maken

Terug op het vuur nu en 3-4 minuten laten koken (tot 113C, als je een suikerthermometer hebt). Haal van het vuur en laat een paar minuten afkoelen voor je het in een schoon glazen potje schenkt. Nog steeds gloeiend heet, dus doe ook dit voorzichtig.

Je karamel wordt dikker naarmate het afkoelt en zeker in de koelkast – waar je het nog een maand of 2 kunt bewaren – wordt het harder en minder smeerbaar. Dit kun je oplossen door het potje in een bakje met kokend water te zetten.

Gepubliceerd op 26 augustus 2020


1 reactie

 1. Elisabeth schreef:

  Hoi Susan!
  Ik maak je recept regelmatig, en heb nog twee tips, werkt altijd!
  Als je liever een vloeibaardere karamel hebt, voeg dan wat meer slagroom toe. Kan ook als je karamel na het afkoelen toch nog wat te dik blijkt; in warm water zetten, (slag)room erbij, goed mengen.
  Tweede tip, als je m gaat maken (gestolen van een tv programma) niet roeren én niet draaien: zet een deksel op je pannetje. Het water (damp) loopt langs de randen van de pan omlaag en voorkomt kristalvorming. Pas gaan draaien als je karamel al flink aan het verkleuren is. Sindsdien lukt bij mij elke portie! Hoop dat je er wat mee opschiet 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
5 augustus 2022
Griekse aardappelsalade
 
Griekse aardappelsalade

Uit Vega zonder pakjes & zakjes komt deze Griekse aardappelsalade. Een fijne twist op de bekende Griekse salade en de perfecte maaltijdsalade.
5 augustus 2022
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim
 
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim

Snijbiet is een verrassend lekkere groente om te combineren met pasta. Door het hazelnootkruim voeg je textuur én smaak toe.
29 juli 2022
koolhydraatarme salade
 
Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!
24 juli 2022
 
Zelfgemaakt roomijs met Tia Maria

Zelfgemaakt roomijs, met espresso & chocola. Oh yes! Dit Tia Maria roomijs wil je gemaakt hebben.
5 juli 2022
kruimeltaart
 
Kruisbessen kruimeltaart

Met kruisbessen maak je deze heerlijke zomerse kruimeltaart. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van!
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!