Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten



Een stamppot vol verrassende smaken, zoals spruitjes, gepofte appel en noten. Zo lekker heb je nog nooit een spruitjesstamppot gegeten.

Het is vast geen nieuws meer dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan dochterlief zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.

Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als spruitjesstamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!

Spruitjesstamppot ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)

  • 1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
  • 3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
  • 250g spekblokjes, uitgebakken
  • 500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
  • 350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1tl oregano
  • sap van ½ citroen
  • 1-2el slagroom
  • handje cashewnoten, grof gehakt
  • zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

stamppot spruitjes en appel

Stamppot spruitjes met gepofte appel

Voor de stamppot spruitjes met gepofte appel begin je met het poffen van de appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Paarse en groene spruitjes

Qua smaak is er geen verschil tussen paarse en groene spruitjes, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek. Vandaar dat ik voor deze spruitjesstamppot een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.

Spruitjesstamppot

Nu komt alles samen tot een spruitjesstamppot. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes natuurlijk weg!

Gepubliceerd op 3 november 2020


1 reactie

  1. Joseph schreef:

    Wat een leuk recept, ga ik zeker eens proberen. Gister nog spruiten gekocht => meant to be 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.