Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten

Een stamppot vol verrassende smaken, zoals spruitjes, gepofte appel en noten. Zo lekker heb je nog nooit een spruitjesstamppot gegeten.
Het is vast geen nieuws meer dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan dochterlief zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.
Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als spruitjesstamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!
Spruitjesstamppot ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)
- 1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
- 4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
- 3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
- 250g spekblokjes, uitgebakken
- 500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
- 350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
- 1tl oregano
- sap van ½ citroen
- 1-2el slagroom
- handje cashewnoten, grof gehakt
- zout & peper
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)
Stamppot spruitjes met gepofte appel
Voor de stamppot spruitjes met gepofte appel begin je met het poffen van de appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.
Paarse en groene spruitjes
Qua smaak is er geen verschil tussen paarse en groene spruitjes, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek. Vandaar dat ik voor deze spruitjesstamppot een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.
Spruitjesstamppot
Nu komt alles samen tot een spruitjesstamppot. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes natuurlijk weg!
Gepubliceerd op 3 november 2020
1 reactie
Wat een leuk recept, ga ik zeker eens proberen. Gister nog spruiten gekocht => meant to be 🙂