Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten



Een stamppot vol verrassende smaken, zoals spruitjes, gepofte appel en noten. Zo lekker heb je nog nooit een spruitjesstamppot gegeten.

Het is vast geen nieuws meer dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan dochterlief zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.

Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als spruitjesstamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!

Spruitjesstamppot ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)

  • 1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
  • 3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
  • 250g spekblokjes, uitgebakken
  • 500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
  • 350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1tl oregano
  • sap van ½ citroen
  • 1-2el slagroom
  • handje cashewnoten, grof gehakt
  • zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

stamppot spruitjes en appel

Stamppot spruitjes met gepofte appel

Voor de stamppot spruitjes met gepofte appel begin je met het poffen van de appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Paarse en groene spruitjes

Qua smaak is er geen verschil tussen paarse en groene spruitjes, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek. Vandaar dat ik voor deze spruitjesstamppot een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.

Spruitjesstamppot

Nu komt alles samen tot een spruitjesstamppot. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes natuurlijk weg!

Gepubliceerd op 3 november 2020


1 reactie

  1. Joseph schreef:

    Wat een leuk recept, ga ik zeker eens proberen. Gister nog spruiten gekocht => meant to be 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!