Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten



Een stamppot vol verrassende smaken, zoals spruitjes, gepofte appel en noten. Zo lekker heb je nog nooit een spruitjesstamppot gegeten.

Het is vast geen nieuws meer dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan dochterlief zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.

Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als spruitjesstamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!

Spruitjesstamppot ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)

  • 1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
  • 3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
  • 250g spekblokjes, uitgebakken
  • 500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
  • 350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1tl oregano
  • sap van ½ citroen
  • 1-2el slagroom
  • handje cashewnoten, grof gehakt
  • zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

stamppot spruitjes en appel

Stamppot spruitjes met gepofte appel

Voor de stamppot spruitjes met gepofte appel begin je met het poffen van de appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Paarse en groene spruitjes

Qua smaak is er geen verschil tussen paarse en groene spruitjes, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek. Vandaar dat ik voor deze spruitjesstamppot een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.

Spruitjesstamppot

Nu komt alles samen tot een spruitjesstamppot. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes natuurlijk weg!

Gepubliceerd op 3 november 2020


1 reactie

  1. Joseph schreef:

    Wat een leuk recept, ga ik zeker eens proberen. Gister nog spruiten gekocht => meant to be 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.