Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten



Het is geen nieuws dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan de 6jarige zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.

Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als stamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!

spruitjesstamppot appel Smulpaapje

Voor ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)

1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
250g spekblokjes, uitgebakken
500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1tl oregano
sap van ½ citroen
1-2el slagroom
handje cashewnoten, grof gehakt
zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Stamppot met gepofte appel

Begin met de gepofte appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Paarse en groene spruitjes

Qua smaak is er geen verschil, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek, vandaar dat ik een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.

Stamppot met spruitjes, appel & noten

Nu komt alles samen. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes gewoon weg!

Gepubliceerd op 8 december 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.