Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten



Een stamppot vol verrassende smaken, zoals spruitjes, gepofte appel en noten. Zo lekker heb je nog nooit een spruitjesstamppot gegeten.

Het is vast geen nieuws meer dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan dochterlief zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.

Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als spruitjesstamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!

Spruitjesstamppot ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)

  • 1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
  • 4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
  • 3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
  • 250g spekblokjes, uitgebakken
  • 500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
  • 350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1tl oregano
  • sap van ½ citroen
  • 1-2el slagroom
  • handje cashewnoten, grof gehakt
  • zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

stamppot spruitjes en appel

Stamppot spruitjes met gepofte appel

Voor de stamppot spruitjes met gepofte appel begin je met het poffen van de appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Paarse en groene spruitjes

Qua smaak is er geen verschil tussen paarse en groene spruitjes, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek. Vandaar dat ik voor deze spruitjesstamppot een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.

Spruitjesstamppot

Nu komt alles samen tot een spruitjesstamppot. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes natuurlijk weg!

Gepubliceerd op 3 november 2020


1 reactie

  1. Joseph schreef:

    Wat een leuk recept, ga ik zeker eens proberen. Gister nog spruiten gekocht => meant to be 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.