Spaanse mosselsoep met chorizo



Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick. In nog geen half uur staat ‘ie op tafel. Heerlijk als lunch, met stokbrood erbij. Maar hij misstaat zeker ook niet als voorgerecht bij een lekker diner. Aan jou de keuze

Voor vier ruime borden mosselsoep
2el neutrale olie
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
100g chorizo, in kleine blokjes
275g aardappel, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
5 takjes verse tijm
200 ml mosselbouillon
800 ml kokend water + 2 tabletten visbouillon
100 ml slagroom
versgemalen zwarte peper

Bewaar restjes mosselen

Voor dit gerecht bewaarde ik het kookvocht van de mosselen die ik op klassieke wijze maakte (klik voor het recept) Daarnaast bewaarde ik de mosselen die over waren en haalde ze (op een paar na) uit de schelp. Ongeveer netto 150g  Iets meer of minder is geen probleem. Het kookvocht giet je, door een schone theedoek, in een zeef (met een schone pan eronder) zodat de groenten en evt. nog zand eruit gefilterd worden. Bewaar alles tot gebruik in de koelkast.

mosselen naturel

Mosselsoep met overgebleven mosselen

Voor de mosselsoep fruit je in de olie, in een grote pan, de sjalot, knoflook en bleekselderij minimaal 5 minuten aan. Daar gaan de stukjes chorizo bij, die je nog 5 minuten meebakt. Voeg dan de aardappel toe en bak ook die 2 minuten mee, terwijl je regelmatig omschept.

Spaanse mosselsoep met chorizo

Voeg mossel- en visbouillon toe, als ook de laurier en tijm en breng aan de kook. Vuur nu iets lager en 8 minuten laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal dan de laurier en tijm eruit. Ik heb een deel van de soep met de staafmixer grof gepureerd. Maar dat is niet persé nodig. Voeg dan de room en de mosselen toe en laat nog een paar minuten goed warm worden. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, aangezien de chorizo al zout genoeg is. Garneer met een takje tijm.

Welke chorizo gebruik je

De smaak van de soep hangt grotendeels af van de chorizo die je gebruikt. Ik gebruikte voor deze soep de (rauwe) chorizo van Crisp, die dus nog gebakken moet worden. Maar ook de chorizo van Foodelicious is geweldig om in deze soep te gebruiken. Gebruik in ieder geval géén borrel chorizo, die is namelijk te droog voor dit gerecht.

Wat nu als je geen mosselen over hebt?

Koop dan 1 kilo mosselen en kook die volgens dit recept gaar. Ga daarna op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Gepubliceerd op 30 juni 2020


3 reacties

  1. katrien schreef:

    super lekker, dank u wel

  2. Cécile Krikke schreef:

    Wat een waanzinnig lekkere soep! Wilde er heel eigenwijs nog tomatenblokjes door doen maar gelukkig niet gedaan want zo was ‘ie perfect! 👌🏼

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!