Spaanse mosselsoep met chorizo



Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick. In nog geen half uur staat ‘ie op tafel. Heerlijk als lunch, met stokbrood erbij. Maar hij misstaat zeker ook niet als voorgerecht bij een lekker diner. Aan jou de keuze

Voor vier ruime borden mosselsoep
2el neutrale olie
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
100g chorizo, in kleine blokjes
275g aardappel, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
5 takjes verse tijm
200 ml mosselbouillon
800 ml kokend water + 2 tabletten visbouillon
100 ml slagroom
versgemalen zwarte peper

Bewaar restjes mosselen

Voor dit gerecht bewaarde ik het kookvocht van de mosselen die ik op klassieke wijze maakte (klik voor het recept) Daarnaast bewaarde ik de mosselen die over waren en haalde ze (op een paar na) uit de schelp. Ongeveer netto 150g  Iets meer of minder is geen probleem. Het kookvocht giet je, door een schone theedoek, in een zeef (met een schone pan eronder) zodat de groenten en evt. nog zand eruit gefilterd worden. Bewaar alles tot gebruik in de koelkast.

mosselen naturel

Mosselsoep met overgebleven mosselen

Voor de mosselsoep fruit je in de olie, in een grote pan, de sjalot, knoflook en bleekselderij minimaal 5 minuten aan. Daar gaan de stukjes chorizo bij, die je nog 5 minuten meebakt. Voeg dan de aardappel toe en bak ook die 2 minuten mee, terwijl je regelmatig omschept.

Spaanse mosselsoep met chorizo

Voeg mossel- en visbouillon toe, als ook de laurier en tijm en breng aan de kook. Vuur nu iets lager en 8 minuten laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal dan de laurier en tijm eruit. Ik heb een deel van de soep met de staafmixer grof gepureerd. Maar dat is niet persé nodig. Voeg dan de room en de mosselen toe en laat nog een paar minuten goed warm worden. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, aangezien de chorizo al zout genoeg is. Garneer met een takje tijm.

Welke chorizo gebruik je

De smaak van de soep hangt grotendeels af van de chorizo die je gebruikt. Ik gebruikte voor deze soep de (rauwe) chorizo van Crisp, die dus nog gebakken moet worden. Maar ook de chorizo van Foodelicious is geweldig om in deze soep te gebruiken. Gebruik in ieder geval géén borrel chorizo, die is namelijk te droog voor dit gerecht.

Wat nu als je geen mosselen over hebt?

Koop dan 1 kilo mosselen en kook die volgens dit recept gaar. Ga daarna op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Gepubliceerd op 30 juni 2020


3 reacties

  1. katrien schreef:

    super lekker, dank u wel

  2. Cécile Krikke schreef:

    Wat een waanzinnig lekkere soep! Wilde er heel eigenwijs nog tomatenblokjes door doen maar gelukkig niet gedaan want zo was ‘ie perfect! 👌🏼

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juli 2021
zelfgemaakte kruidenboter
 
Zelf kruidenboter maken

Als je zelf de lekkerste kruidenboter wilt maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Je stokbroodje kruidenboter is in 5 minuten gemaakt!
23 juli 2021
couscous-granaatappel-web2.jpg
 
Weekmenu 2021 – week 30

Ook in de zomervakantie volop inspiratie met het weekmenu. Want lekker, gezond en vers eten met het hele gezin gaat ook in de vakantie gewoon door!
23 juli 2021
Courgette feta fritters
 
Courgette en feta fritters

Een hartig pannenkoekje met courgette. Zo wordt groente in de vorm van een courgette fritter ineens wel heel erg lekker!
23 juli 2021
kiwi ogen_happiness fuel popup
 
Lekkere en gezonde ontbijttips

Gezond ontbijten, maar ook een ontbijt dat écht lekker is? Ik heb 3 top tips voor je. Er is weinig wat ik qua ontbijt zó lekker vind als dit vitaminebommetje.
23 juli 2021
zalm uit de oven
 
Zalm met kruidenkorst uit de oven

Er zijn heel wat lekkere zalmrecepten, maar je moet echt deze zalm met kruidenkorst een keer maken. Een heerlijk zalmrecept uit de oven.
20 juli 2021
kruimeltaart
 
Kruisbessen kruimeltaart

Met kruisbessen maak je deze heerlijke zomerse kruimeltaart. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van!