Spaanse mosselsoep met chorizo



Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick. In nog geen half uur staat ‘ie op tafel. Heerlijk als lunch, met stokbrood erbij. Maar hij misstaat zeker ook niet als voorgerecht bij een lekker diner. Aan jou de keuze

Voor vier ruime borden mosselsoep
2el neutrale olie
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
100g chorizo, in kleine blokjes
275g aardappel, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
5 takjes verse tijm
200 ml mosselbouillon
800 ml kokend water + 2 tabletten visbouillon
100 ml slagroom
versgemalen zwarte peper

Bewaar restjes mosselen

Voor dit gerecht bewaarde ik het kookvocht van de mosselen die ik op klassieke wijze maakte (klik voor het recept) Daarnaast bewaarde ik de mosselen die over waren en haalde ze (op een paar na) uit de schelp. Ongeveer netto 150g  Iets meer of minder is geen probleem. Het kookvocht giet je, door een schone theedoek, in een zeef (met een schone pan eronder) zodat de groenten en evt. nog zand eruit gefilterd worden. Bewaar alles tot gebruik in de koelkast.

mosselen naturel

Mosselsoep met overgebleven mosselen

Voor de mosselsoep fruit je in de olie, in een grote pan, de sjalot, knoflook en bleekselderij minimaal 5 minuten aan. Daar gaan de stukjes chorizo bij, die je nog 5 minuten meebakt. Voeg dan de aardappel toe en bak ook die 2 minuten mee, terwijl je regelmatig omschept.

Spaanse mosselsoep met chorizo

Voeg mossel- en visbouillon toe, als ook de laurier en tijm en breng aan de kook. Vuur nu iets lager en 8 minuten laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal dan de laurier en tijm eruit. Ik heb een deel van de soep met de staafmixer grof gepureerd. Maar dat is niet persé nodig. Voeg dan de room en de mosselen toe en laat nog een paar minuten goed warm worden. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, aangezien de chorizo al zout genoeg is. Garneer met een takje tijm.

Welke chorizo gebruik je

De smaak van de soep hangt grotendeels af van de chorizo die je gebruikt. Ik gebruikte voor deze soep de (rauwe) chorizo van Crisp, die dus nog gebakken moet worden. Maar ook de chorizo van Foodelicious is geweldig om in deze soep te gebruiken. Gebruik in ieder geval géén borrel chorizo, die is namelijk te droog voor dit gerecht.

Wat nu als je geen mosselen over hebt?

Koop dan 1 kilo mosselen en kook die volgens dit recept gaar. Ga daarna op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Gepubliceerd op 30 juni 2020


3 reacties

  1. katrien schreef:

    super lekker, dank u wel

  2. Cécile Krikke schreef:

    Wat een waanzinnig lekkere soep! Wilde er heel eigenwijs nog tomatenblokjes door doen maar gelukkig niet gedaan want zo was ‘ie perfect! ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.