Spaanse mosselsoep met chorizo



Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick. In nog geen half uur staat ‘ie op tafel. Heerlijk als lunch, met stokbrood erbij. Maar hij misstaat zeker ook niet als voorgerecht bij een lekker diner. Aan jou de keuze

Voor vier ruime borden mosselsoep
2el neutrale olie
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
100g chorizo, in kleine blokjes
275g aardappel, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
5 takjes verse tijm
200 ml mosselbouillon
800 ml kokend water + 2 tabletten visbouillon
100 ml slagroom
versgemalen zwarte peper

Bewaar restjes mosselen

Voor dit gerecht bewaarde ik het kookvocht van de mosselen die ik op klassieke wijze maakte (klik voor het recept) Daarnaast bewaarde ik de mosselen die over waren en haalde ze (op een paar na) uit de schelp. Ongeveer netto 150g  Iets meer of minder is geen probleem. Het kookvocht giet je, door een schone theedoek, in een zeef (met een schone pan eronder) zodat de groenten en evt. nog zand eruit gefilterd worden. Bewaar alles tot gebruik in de koelkast.

mosselen naturel

Mosselsoep met overgebleven mosselen

Voor de mosselsoep fruit je in de olie, in een grote pan, de sjalot, knoflook en bleekselderij minimaal 5 minuten aan. Daar gaan de stukjes chorizo bij, die je nog 5 minuten meebakt. Voeg dan de aardappel toe en bak ook die 2 minuten mee, terwijl je regelmatig omschept.

Spaanse mosselsoep met chorizo

Voeg mossel- en visbouillon toe, als ook de laurier en tijm en breng aan de kook. Vuur nu iets lager en 8 minuten laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal dan de laurier en tijm eruit. Ik heb een deel van de soep met de staafmixer grof gepureerd. Maar dat is niet persé nodig. Voeg dan de room en de mosselen toe en laat nog een paar minuten goed warm worden. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, aangezien de chorizo al zout genoeg is. Garneer met een takje tijm.

Welke chorizo gebruik je

De smaak van de soep hangt grotendeels af van de chorizo die je gebruikt. Ik gebruikte voor deze soep de (rauwe) chorizo van Crisp, die dus nog gebakken moet worden. Maar ook de chorizo van Foodelicious is geweldig om in deze soep te gebruiken. Gebruik in ieder geval géén borrel chorizo, die is namelijk te droog voor dit gerecht.

Wat nu als je geen mosselen over hebt?

Koop dan 1 kilo mosselen en kook die volgens dit recept gaar. Ga daarna op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Gepubliceerd op 30 juni 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 juli 2020
 
Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies

Wat doe je met goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies? Maaike vertelt hoe zij de eetopvoeding van haar zoontje aanpakt.
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!