Spaanse mosselsoep met chorizo



Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick. In nog geen half uur staat ‘ie op tafel. Heerlijk als lunch, met stokbrood erbij. Maar hij misstaat zeker ook niet als voorgerecht bij een lekker diner. Aan jou de keuze

Voor vier ruime borden mosselsoep
2el neutrale olie
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
100g chorizo, in kleine blokjes
275g aardappel, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
5 takjes verse tijm
200 ml mosselbouillon
800 ml kokend water + 2 tabletten visbouillon
100 ml slagroom
versgemalen zwarte peper

Bewaar restjes mosselen

Voor dit gerecht bewaarde ik het kookvocht van de mosselen die ik op klassieke wijze maakte (klik voor het recept) Daarnaast bewaarde ik de mosselen die over waren en haalde ze (op een paar na) uit de schelp. Ongeveer netto 150g  Iets meer of minder is geen probleem. Het kookvocht giet je, door een schone theedoek, in een zeef (met een schone pan eronder) zodat de groenten en evt. nog zand eruit gefilterd worden. Bewaar alles tot gebruik in de koelkast.

mosselen naturel

Mosselsoep met overgebleven mosselen

Voor de mosselsoep fruit je in de olie, in een grote pan, de sjalot, knoflook en bleekselderij minimaal 5 minuten aan. Daar gaan de stukjes chorizo bij, die je nog 5 minuten meebakt. Voeg dan de aardappel toe en bak ook die 2 minuten mee, terwijl je regelmatig omschept.

Spaanse mosselsoep met chorizo

Voeg mossel- en visbouillon toe, als ook de laurier en tijm en breng aan de kook. Vuur nu iets lager en 8 minuten laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal dan de laurier en tijm eruit. Ik heb een deel van de soep met de staafmixer grof gepureerd. Maar dat is niet persé nodig. Voeg dan de room en de mosselen toe en laat nog een paar minuten goed warm worden. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, aangezien de chorizo al zout genoeg is. Garneer met een takje tijm.

Welke chorizo gebruik je

De smaak van de soep hangt grotendeels af van de chorizo die je gebruikt. Ik gebruikte voor deze soep de (rauwe) chorizo van Crisp, die dus nog gebakken moet worden. Maar ook de chorizo van Foodelicious is geweldig om in deze soep te gebruiken. Gebruik in ieder geval géén borrel chorizo, die is namelijk te droog voor dit gerecht.

Wat nu als je geen mosselen over hebt?

Koop dan 1 kilo mosselen en kook die volgens dit recept gaar. Ga daarna op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.

Gepubliceerd op 30 juni 2020


3 reacties

  1. katrien schreef:

    super lekker, dank u wel

  2. Cécile Krikke schreef:

    Wat een waanzinnig lekkere soep! Wilde er heel eigenwijs nog tomatenblokjes door doen maar gelukkig niet gedaan want zo was ‘ie perfect! 👌🏼

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!