Ultieme slowroast met chili & chocola



Na uren stoven is het resultaat de lekkerste, meest ultieme slow roast van chili beef die je ooit hebt geproefd!

In Londen at in onlangs een Mexicaanse burger op een briochebroodje. Meteen daarna had ik een onbedwingbare drang om mijn eigen versie van die burger te maken. Met wat onderzoek online en de hulp van mijn geweldige slager lukte dat. Nogal goed zelfs (al zeg ik het zelf….)

Ieder uur dat het vlees opstaat vult je huis zich met de ongekend lekkere geuren. Maar heb geduld, trek er de tijd voor uit. Maak een dubbele hoeveelheid en vries het in. Maar gun jezelf, op enig moment, dit gerecht. Je weet namelijk écht niet wat je proeft!

Voor 4-6 personen

  • 1 stuk fijne riblap van +/- kilo *)
  • zout en peper
  • 1el olie
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • ½ el gerookte paprika (wil je minder pittig, dan halveren)
  • ½ el gemalen komijn
  • ½ el uienpoeder
    ½ el knoflookpoeder
  • ½ tl cayenne (wil je minder pittig, dan halveren)
  • 1,5 el maïzena
  • 1 blik San Marzano gepelde tomaten (Mutti)
  • 2 el tomatenpuree (Mutti)
  • 125 ml runderbouillon
  • 100g pure chocola (minimaal 54%), in stukjes

beef burger slowroast chilibeef

Ultieme slowroast met chili & chocola

Je slowroast met chili en chocola valt of staat als eerste met de kwaliteit van het vlees, dus koop dat als het even kan écht bij een goede slager. Hij zal ook precies dit deel kunnen afsnijden. De lap vlees is groot, dus snijd die – nadat je ‘m gekruid hebt met zout en peper – door de helft.

Verhit in een grote braadpan de olie en bak hierin op medium vuur de ui en knoflook vijf minuten zachtjes aan. Schuif de ui/knoflook dan een beetje aan de kant en bak de twee stukken vlees, 2,5 minuut per kant, goudbruin aan. Dit aanbakken geeft het gerecht uiteindelijk extra smaak.

Smaakmakers voor je chili

Strooi de kruiden over het vlees, doe de tomatenpuree, gepelde tomaten, maïzena en bouillon erbij en roer dit goed door elkaar. De tomaten kun je evt. wat kleiner maken met een mes. Breng het tegen de kook aan en draai het vuur daarna zo laag dat je nog wel een bubbel in de saus ziet, maar het niet te hard kookt. Deksel op de pan nu en geduld. Heel veel geduld.

Ik heb het vlees, met af en toe doorroeren en het vlees omdraaien, vervolgens ruim 7 uur laten pruttelen. Zodra je het vlees, bijna zonder kracht, los van elkaar kunt duwen is (en het bij wijze van spreken al uit elkaar valt als je er naar kijkt) is het gaar. Liever te lang laten staan dan te kort en dus taaïg vlees!

Chocolade in je stoofvlees

Vlak voordat je je stoofvlees wilt serveren roer je de chocola door de saus. Dit geeft een ongekend diepe smaak aan de pittige tomaten/chilisaus en haalt ook net wat van de scherpte er af.

Serveren

Er zijn verschillende manier om dit gerecht te serveren. De eerste keer heb ik het geserveerd op zelfgemaakte briochebroodjes, als een hamburger. Plakje tomaat op het broodje, flinke schep van de slow roast erop, andere helft van het broodje erop en klaar. Maar roer bijvoorbeeld wat nog een blik chili- of kidneybonen er door en serveer het met wrap tortilla’s of vul er taco’s mee. Je zou er zelfs wilde- of zilvervliesrijst bij kunnen serveren. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

slowroastBriochebroodjes

In het buitenland zie ik het steeds vaker, dat briochebroodjes worden gebruikt om bijvoorbeeld hamburgers op te serveren. Briochebroodjes zijn van zoet deeg gemaakt en in Nederland niet echt heel goed (kant & klaar) verkrijgbaar. Ik maakte voor dit gerecht de broodjes volgens dit recept. Dat is overigens best ook even een werkje. Maar ook voor deze broodjes geldt; het is het echt meer dan waard!

*) De oorsprong van dit gerecht ligt bij een Amerikaans recept. Amerikanen slachten hun koeien echter anders dan in Nederland en kennen dus andere stukken vlees. Dus heb ik mijn slager gevraagd om een vergelijkbaar stuk vlees, en dat werd de fijne riblap.

Gepubliceerd op 4 maart 2015


2 reacties

  1. Femke schreef:

    Ha Susan-
    Neem aan dat je ook het vlees in blokjes kan snijden en dan in delen aanbakken? Dit ga ik maken dit weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.