Ultieme slowroast met chili & chocola



Na uren stoven is het resultaat de lekkerste, meest ultieme slow roast van chili beef die je ooit hebt geproefd!

In Londen at in onlangs een Mexicaanse burger op een briochebroodje. Meteen daarna had ik een onbedwingbare drang om mijn eigen versie van die burger te maken. Met wat onderzoek online en de hulp van mijn geweldige slager lukte dat. Nogal goed zelfs (al zeg ik het zelf….)

Ieder uur dat het vlees opstaat vult je huis zich met de ongekend lekkere geuren. Maar heb geduld, trek er de tijd voor uit. Maak een dubbele hoeveelheid en vries het in. Maar gun jezelf, op enig moment, dit gerecht. Je weet namelijk écht niet wat je proeft!

Voor 4-6 personen

  • 1 stuk fijne riblap van +/- kilo *)
  • zout en peper
  • 1el olie
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • ½ el gerookte paprika (wil je minder pittig, dan halveren)
  • ½ el gemalen komijn
  • ½ el uienpoeder
    ½ el knoflookpoeder
  • ½ tl cayenne (wil je minder pittig, dan halveren)
  • 1,5 el maïzena
  • 1 blik San Marzano gepelde tomaten (Mutti)
  • 2 el tomatenpuree (Mutti)
  • 125 ml runderbouillon
  • 100g pure chocola (minimaal 54%), in stukjes

beef burger slowroast chilibeef

Ultieme slowroast met chili & chocola

Je slowroast met chili en chocola valt of staat als eerste met de kwaliteit van het vlees, dus koop dat als het even kan écht bij een goede slager. Hij zal ook precies dit deel kunnen afsnijden. De lap vlees is groot, dus snijd die – nadat je ‘m gekruid hebt met zout en peper – door de helft.

Verhit in een grote braadpan de olie en bak hierin op medium vuur de ui en knoflook vijf minuten zachtjes aan. Schuif de ui/knoflook dan een beetje aan de kant en bak de twee stukken vlees, 2,5 minuut per kant, goudbruin aan. Dit aanbakken geeft het gerecht uiteindelijk extra smaak.

Smaakmakers voor je chili

Strooi de kruiden over het vlees, doe de tomatenpuree, gepelde tomaten, maïzena en bouillon erbij en roer dit goed door elkaar. De tomaten kun je evt. wat kleiner maken met een mes. Breng het tegen de kook aan en draai het vuur daarna zo laag dat je nog wel een bubbel in de saus ziet, maar het niet te hard kookt. Deksel op de pan nu en geduld. Heel veel geduld.

Ik heb het vlees, met af en toe doorroeren en het vlees omdraaien, vervolgens ruim 7 uur laten pruttelen. Zodra je het vlees, bijna zonder kracht, los van elkaar kunt duwen is (en het bij wijze van spreken al uit elkaar valt als je er naar kijkt) is het gaar. Liever te lang laten staan dan te kort en dus taaïg vlees!

Chocolade in je stoofvlees

Vlak voordat je je stoofvlees wilt serveren roer je de chocola door de saus. Dit geeft een ongekend diepe smaak aan de pittige tomaten/chilisaus en haalt ook net wat van de scherpte er af.

Serveren

Er zijn verschillende manier om dit gerecht te serveren. De eerste keer heb ik het geserveerd op zelfgemaakte briochebroodjes, als een hamburger. Plakje tomaat op het broodje, flinke schep van de slow roast erop, andere helft van het broodje erop en klaar. Maar roer bijvoorbeeld wat nog een blik chili- of kidneybonen er door en serveer het met wrap tortilla’s of vul er taco’s mee. Je zou er zelfs wilde- of zilvervliesrijst bij kunnen serveren. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

slowroastBriochebroodjes

In het buitenland zie ik het steeds vaker, dat briochebroodjes worden gebruikt om bijvoorbeeld hamburgers op te serveren. Briochebroodjes zijn van zoet deeg gemaakt en in Nederland niet echt heel goed (kant & klaar) verkrijgbaar. Ik maakte voor dit gerecht de broodjes volgens dit recept. Dat is overigens best ook even een werkje. Maar ook voor deze broodjes geldt; het is het echt meer dan waard!

*) De oorsprong van dit gerecht ligt bij een Amerikaans recept. Amerikanen slachten hun koeien echter anders dan in Nederland en kennen dus andere stukken vlees. Dus heb ik mijn slager gevraagd om een vergelijkbaar stuk vlees, en dat werd de fijne riblap.

Gepubliceerd op 4 maart 2015


2 reacties

  1. Femke schreef:

    Ha Susan-
    Neem aan dat je ook het vlees in blokjes kan snijden en dan in delen aanbakken? Dit ga ik maken dit weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.