Tarte Normande



Zonder te overdrijven is Tarte Normande één van de allerlekkerste appeltaarten die je ooit zult eten. Deze Franse appeltaart met custardvulling is zó gemaakt!

Deze Tarte Normande maakte ik jaren geleden voor het eerst, nadat ik ‘m super vers in Frankrijk at. Instant verliefd op appeltaart. Het kan. En echt, hij is zó makkelijk te maken en zó snel klaar dat het eigenlijk misdadig is om ‘m niet te maken.

Inmiddels staat dit recept al jaren op de site en is het nog steeds een van de meest geliefde appeltaart recepten. Ik snap het wel, want iedere keer als ik deze appeltaart met zelfgemaakte custardvulling maak ben ik weer blij dat ik het recept ooit bedacht heb.

Voor het deeg

  • 225g bloem
  • 100g koude boter, in blokjes
  • 50g suiker
  • 1 eigeel
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 4 appels (Elstar)
  • 30g bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 30g suiker
  • 200ml slagroom
  • 1 zakje geschaafde amandelen (75g)

Oven voorverwarmen op  220C Vet een 22 of 24 cm springvorm in met boter

Tarte Normande

Om het deeg te maken zijn twee methoden. De beheerste, geduldige methode. En die voor ongeduldige mensen zoals ik.

  1. Voor de eerste versie meng je alle ingrediënten (m.u.v. het ei)  voor het deeg en snijd je de boter door het bloemmengsel heen. Dit kan met 2 messen, je kunt ook je vingers gebruiken om de boter in het deeg te kneden. Je wilt een kruimelig geheel krijgen, met de boter goed gemixt in de bloem. Tot slot het eigeel erbij, zodat het deeg iets bindt en je er zoveel mogelijk een deeg van kunt kneden. Duw dit in de vorm gelijkmatig over de bodem.
  2. Kies je voor optie twee, omdat je net als ik daar te lui voor bent, dan meng je alle ingrediënten in één keer, kneed de boter er goed door en kiept het dan in de vorm. Druk het kruimelige deeg met je vingers gelijkmatig over de bodem uit (met een minimaal opstaand randje). Het klopt dat het nog een onsamenhangende bodem lijkt, maar dat komt na het bakken helemaal goed.

Franse appeltaart

Schil de appels, klokhuis eruit en, in kwarten snijden en snijd er gelijke plakjes van. Leg die op het deeg, in een waaier, gelijkmatig verdeeld Je kunt zelfs een dubbele laag appel doen, als je genoeg appel overhoudt nadat je de bodem hebt bedekt.

appeltaart met custard

Appeltaart met custard

Om de custard te maken meng je nu de eieren, suiker, room en bloem met een garde. Giet de custard gelijkmatig over de appels. Daarover heen gaan tot slot de geschaafde amandelen. Zet het blik in de voorverwarmde oven en bak de taart ongeveer 30 minuten, tot de amandel goudbruin kleurt. Ga echter niet te ver weg, in sommige gevallen (ovens verschillen!) wil de amandel nog wel eens te snel verkleuren. Bedek dan de resterende baktijd de bovenkant van je taart met een laagje aluminiumfolie, om te voorkomen dat ze verbranden.

Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de ring van de springvorm. Bestrooi, zodra de appeltaart is afgekoeld, royaal met poedersuiker en serveer zo vers mogelijk. Bon appetit!

Gepubliceerd op 13 maart 2015


22 reacties

  1. Marian schreef:

    Heerlijk en zo snel te bereiden. Dank u voor het recept.

  2. Erica Spithoven schreef:

    Mijn vulling bleef vloeibaar! Moest er geen maïzena bij zoals in andere recepten? Verder hond ik de smaak beetje te zoet.
    Wat deed ik fout?

  3. Erica Spithoven schreef:

    Vulling was bik mij vloeibaar. Bij andere recepten moet je 30 gr custardpieder bij doen. Wat hing et mis? Verder recept precies gevolgd, alleen wat citroensap over de appelstukjes gedaan.
    Trouwens ik bond dectasry beetje tè zoet.

  4. Jan schreef:

    Ik mis de Calvados bij de ingrediënten. Dat is toch typisch voor de Tarte Normandy.

    • Susan Aretz schreef:

      het mooie van recepten is dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Dit is de mijne 😉

      • Jan schreef:

        Dank je, dat is idd het leuke van bakken; het variëren en experimenteren. Ik ga de taart komende week maken. Jouw recept houdt ik als hoofdlijn aan, maar maak er inderdaad een variatie bij. In het deeg verwerk ik een tl citroenrasp. Tussen het deeg en de appels doe ik een dun laagje banketbakkersroom. In de vulling voeg ik nog een zakje vanillesuiker toe en 2 el citroensap. I.p.v. 30 gr bloem doe ik 20gr bloem en 15 gr amandelmeel. Ook gaat daar een half glaasje Calvados doorheen.

  5. Marian schreef:

    Heerlijke taart! Snel, makkelijk, ideaal. Dank je wel.

  6. Conny schreef:

    best een goed recept maar beetje saai en erg vlak van smaak, ga er de volgende keer zelf een andere variatie opmaken.

  7. Anita van Keulen schreef:

    Vind hem enigzins flauw, volgende keer proberen met toevoeging van vanille of citroen.

  8. Monique Luchies schreef:

    Vandaag gemaakt, wat een lekkere appeltaart. Dank voor dit recept!

    Monique

  9. p schreef:

    wat hebben wij hier in Brussel hiervan gesmuld!
    Ik gebruikte Boskoopappelen wat een frisse smaak geeft aan de taart

  10. Ilonka schreef:

    Ik kan nergens de resterende bakt tijd vinden ?

  11. Herma schreef:

    Sorry, met autocorrect staat er iets vreemds “naast de deur etc”. Bedoeld wordt komt er naast de 30 gram bloem voor de vulling ook nog een bepaald gewicht custard bij of moet de 30 gram bloem juist 30 gram custard zijn?

  12. Inostrate schreef:

    Goed recept, niet zo zoet
    als de meeste appeltaarten!

  13. Rina schreef:

    Voor de vulling staat bloem, maar je bedoelt denk ik custard?

  14. Loes schreef:

    Super lekker recept! Dank je wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.