Tarte Normande



Zonder te overdrijven is Tarte Normande één van de allerlekkerste appeltaarten die je ooit zult eten. Deze Franse appeltaart met custardvulling is zó gemaakt!

Deze Tarte Normande maakte ik jaren geleden voor het eerst, nadat ik ‘m super vers in Frankrijk at. Instant verliefd op appeltaart. Het kan. En echt, hij is zó makkelijk te maken en zó snel klaar dat het eigenlijk misdadig is om ‘m niet te maken.

Inmiddels staat dit recept al jaren op de site en is het nog steeds een van de meest geliefde appeltaart recepten. Ik snap het wel, want iedere keer als ik deze appeltaart met zelfgemaakte custardvulling maak ben ik weer blij dat ik het recept ooit bedacht heb.

Voor het deeg

  • 225g bloem
  • 100g koude boter, in blokjes
  • 50g suiker
  • 1 eigeel
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 4 appels (Elstar)
  • 30g bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 30g suiker
  • 200ml slagroom
  • 1 zakje geschaafde amandelen (75g)

Oven voorverwarmen op  220C Vet een 22 of 24 cm springvorm in met boter

Tarte Normande

Om het deeg te maken zijn twee methoden. De beheerste, geduldige methode. En die voor ongeduldige mensen zoals ik.

  1. Voor de eerste versie meng je alle ingrediënten (m.u.v. het ei)  voor het deeg en snijd je de boter door het bloemmengsel heen. Dit kan met 2 messen, je kunt ook je vingers gebruiken om de boter in het deeg te kneden. Je wilt een kruimelig geheel krijgen, met de boter goed gemixt in de bloem. Tot slot het eigeel erbij, zodat het deeg iets bindt en je er zoveel mogelijk een deeg van kunt kneden. Duw dit in de vorm gelijkmatig over de bodem.
  2. Kies je voor optie twee, omdat je net als ik daar te lui voor bent, dan meng je alle ingrediënten in één keer, kneed de boter er goed door en kiept het dan in de vorm. Druk het kruimelige deeg met je vingers gelijkmatig over de bodem uit (met een minimaal opstaand randje). Het klopt dat het nog een onsamenhangende bodem lijkt, maar dat komt na het bakken helemaal goed.

Franse appeltaart

Schil de appels, klokhuis eruit en, in kwarten snijden en snijd er gelijke plakjes van. Leg die op het deeg, in een waaier, gelijkmatig verdeeld Je kunt zelfs een dubbele laag appel doen, als je genoeg appel overhoudt nadat je de bodem hebt bedekt.

appeltaart met custard

Appeltaart met custard

Om de custard te maken meng je nu de eieren, suiker, room en bloem met een garde. Giet de custard gelijkmatig over de appels. Daarover heen gaan tot slot de geschaafde amandelen. Zet het blik in de voorverwarmde oven en bak de taart ongeveer 30 minuten, tot de amandel goudbruin kleurt. Ga echter niet te ver weg, in sommige gevallen (ovens verschillen!) wil de amandel nog wel eens te snel verkleuren. Bedek dan de resterende baktijd de bovenkant van je taart met een laagje aluminiumfolie, om te voorkomen dat ze verbranden.

Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de ring van de springvorm. Bestrooi, zodra de appeltaart is afgekoeld, royaal met poedersuiker en serveer zo vers mogelijk. Bon appetit!

Gepubliceerd op 13 maart 2015


13 reacties

  1. Anita van Keulen schreef:

    Vind hem enigzins flauw, volgende keer proberen met toevoeging van vanille of citroen.

  2. Monique Luchies schreef:

    Vandaag gemaakt, wat een lekkere appeltaart. Dank voor dit recept!

    Monique

  3. p schreef:

    wat hebben wij hier in Brussel hiervan gesmuld!
    Ik gebruikte Boskoopappelen wat een frisse smaak geeft aan de taart

  4. Ilonka schreef:

    Ik kan nergens de resterende bakt tijd vinden 🤔

  5. Herma schreef:

    Sorry, met autocorrect staat er iets vreemds “naast de deur etc”. Bedoeld wordt komt er naast de 30 gram bloem voor de vulling ook nog een bepaald gewicht custard bij of moet de 30 gram bloem juist 30 gram custard zijn?

  6. Inostrate schreef:

    Goed recept, niet zo zoet
    als de meeste appeltaarten!

  7. Rina schreef:

    Voor de vulling staat bloem, maar je bedoelt denk ik custard?

  8. Loes schreef:

    Super lekker recept! Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!