Pasta met geroerbakte spruitjes



De meeste mensen hebben een aversie tegen spruitjes. Omdat ze die vroeger doorgekookt geserveerd kregen. Of gewoon, uit vooroordeel. Onze peuter is fan van spruitjes. Zo’n grote fan dat als ik ze sta te roerbakken ze regelmatig komt vragen of ze er al een paar mag.

Het geheim? Kort roerbakken en serveren met pasta. Probeer het thuis maar eens. Benieuwd of jullie straks ook spruitjesfans in huis hebben!

Ultieme fastfood

Dit is een variatie op ons favoriete spruitjes/pastagerecht en ontstond, zoals wel vaker, bij toeval. Geen room in huis, maar wel ricotta. Geen oregano kunnen vinden, dus provençaalse kruiden gebruikt. En voìla, ook deze variant werd goedgekeurd door onze peuter, het Smulpaapje testpanel bij uitstek. En in de tijd dat je de spruitjes wokt, kookt de pasta gaar. Dus in nog geen kwartier staat deze verrassende pastaschotel op tafel. Is dat fast food of niet?!

Voor vier personen

500g spruitjes, in kwartjes
eetlepel olijfolie
eetlepel Provençaalse kruiden
citroensap, naar smaak
5 lepels ricotta
kleine pastavariant
blokjes belegen kaas
geraspte Parmezaanse kaas

Optioneel: klein teentje knoflook, fijngehakt
Optioneel: spekreepjes, uitgebakken

Spruitjes wokken

Maak alle spruitjes schoon en snijd ze in kwartjes. Verhit een wok met olijfolie en doe hierin de kruiden (en knoflook, als je die gebruikt) en verwarm even kort. Dan de spruitjes erbij en wokken maar op medium vuur. Naar verloop van tijd krijgen ze een lekkere goudbruine kleur en zijn ze klaar. Trek hier ongeveer 10 minuten vooruit. Regelmatig goed roeren, zodat ze rondom kleuren. Kook intussen je pasta gaar. Gebruik een niet te grote pastasoort. Als je kunt krijgen Orechiette of Fregula pasta. Omdat de spruitjes ook zo klein zijn gesneden, is het niet lekker om te grote pastasoorten als farfalle of penne, te gebruiken.

De smaak zit in de details

Als je spruitjes goed geroerbakt zijn doe je er een goede kneep citroensap bij. Dit is een beetje naar smaak, begin met een halve eetlepel en proef even. Wij doen er meestal een eetlepel (halve citroen) bij. Dan de ricotta er door roeren en meeverwarmen en je pastaschotel is klaar. Als je spekjes gebruikt bak die dan in een aparte pan uit en doe ze er, uitgelekt, nu bij. Kaasblokjes erdoor en lekker wat Parmezaanse kaas erover en genieten maar!

Gepubliceerd op 17 januari 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.