Pasta met geroerbakte spruitjes

Een verrassend anders, maar lekkere pasta met spruitjes, die je roerbakt. En wie wordt nou niet blij van spruitjes…
De meeste mensen hebben een aversie tegen spruitjes. Omdat ze die vroeger doorgekookt geserveerd kregen. Of gewoon, uit vooroordeel. Onze peuter is fan van spruitjes. Zo’n grote fan dat als ik ze sta te roerbakken ze regelmatig komt vragen of ze er al een paar mag.
Het geheim? Kort roerbakken en serveren met pasta. Probeer het thuis maar eens. Benieuwd of jullie straks ook spruitjesfans in huis hebben!
Ultieme fastfood
Dit is een variatie op ons favoriete spruitjes/pastagerecht en ontstond, zoals wel vaker, bij toeval. Geen room in huis, maar wel ricotta. Geen oregano kunnen vinden, dus Provençaalse kruiden gebruikt. En voìla, ook deze variant werd goedgekeurd door onze peuter, het Smulpaapje testpanel bij uitstek. En in de tijd dat je de spruitjes wokt, kookt de pasta gaar. Dus in nog geen kwartier staat deze verrassende pastaschotel op tafel. Is dat fast food of niet?!
Voor vier personen
- 500g spruitjes, in kwartjes
- eetlepel olijfolie
- eetlepel Provençaalse kruiden
- citroensap, naar smaak
- 5 lepels ricotta
- 350g pasta
- blokjes belegen kaas (naar smaak)
- geraspte Parmezaanse kaas
Optioneel: klein teentje knoflook, fijngehakt
Optioneel: spekreepjes, uitgebakken
Pasta met geroerbakte spruitjes
Maak alle spruitjes schoon en snijd ze in kwartjes. Verhit een wok met olijfolie en doe hierin de kruiden (en knoflook, als je die gebruikt) en verwarm even kort. Dan de spruitjes erbij en wokken maar op medium vuur. Naar verloop van tijd krijgen ze een lekkere goudbruine kleur en zijn ze klaar. Trek hier ongeveer 10 minuten vooruit. Regelmatig goed roeren, zodat ze rondom kleuren.
Kook intussen je pasta gaar. Gebruik een niet te grote pastasoort. Als je kunt krijgen Orechiette of Fregula pasta. Omdat de spruitjes ook zo klein zijn gesneden, is het niet lekker om te grote pastasoorten als farfalle of penne, te gebruiken.
De smaak zit in de details
Als je spruitjes goed geroerbakt zijn doe je er een goede kneep citroensap bij. Dit is een beetje naar smaak, begin met een halve eetlepel en proef even. Wij doen er meestal een eetlepel (halve citroen) bij. Dan de ricotta er door roeren en mee verwarmen en je pastaschotel is klaar. Als je spekjes gebruikt bak die dan in een aparte pan uit en doe ze er, uitgelekt, nu bij. Kaasblokjes erdoor en lekker wat Parmezaanse kaas erover en genieten maar!
Gepubliceerd op 17 januari 2014
2 reacties
Ik had geen ricotta maar cottage cheese. Een vervanger. Ik vond de pasta zonder spekjes vrij saai, maar met lekker! Wel vind ik er wat weinig groenten in zitten dus heb er nog twee flinke uien aan toegevoegd en een salade ernaast. Maar best lekker! Het idee van spruitjes bij de pasta kan goed!
Prima combi maar fastfood, nee dank je. Je kunt de spuitjes beter even een 5 minuten voor koken.