De lekkerste gazpacho



Dit is al jaren mijn favoriete recept voor gazpacho. Gewoon het lekkerste koude soepje voor warme dagen!

Op huwelijksreis naar Kaapverdië (in 2015) at ik sinds lange tijd weer een goede gazpacho. Had het gekund, dan was ik direct ter plekke de keuken ingedoken om ‘m na te maken. Ik moest nog even een weekje wachten voor ik aan de slag kon, maar maakte gelukkig in één keer mijn meest ultieme gazpacho ooit. En heel stiekem gezegd, lekkerder dan die op KaapVerdië, ssst niet verder vertellen.

Maar we aten, met z’n tweetjes, meteen alles in één keer op. Ik hoop dat hij jou net zo lekker smaakt!

 Voor 4 personen (als voor- of lunchgerecht)

2 sneetjes brood
½ bolletje verse knoflook
500g rijpe trostomaten
¼ tl Maldon zout
4el olijfolie
1 potje ovengedroogde tomaatjes met kappertjes (Sacla)
2el mangoazijn (of gebruik een rodewijnazijn)
½ rode ui, in partjes
200ml tomatensap
200ml water
1 sneetje brood, in kleine blokjes
1el olijfolie

Blender & fijne zeef/vergiet

gazpacho maken

De lekkerste Gazpacho

De lekkerste gazpacho maken kan zonder moeilijk recept, maar vraagt wel wat (koel)tijd, dus begin op tijd. Realiseer je ook dat met de dag je gazpacho lekkerder en intenser wordt, dus maak ‘mgerust een dag van tevoren.

Als eerste ontvel je de tomaten. Dit gaat heel makkelijk; snijd een kruisje in de bovenkant (niet helemaal doorsnijden!), zet de tomaten in een kom en overgiet met kokend water uit de waterkoker. Even een paar minuutjes laten staan nu met de ingekruiste kant naar onder. Daarna laat het velletje heel makkelijk los en trek je het er zo (eventueel met behulp van een schilmesje) van af. Snijd de tomaten in kwarten en snijd het bittere groene kroontje eruit. Doe alle tomaten in de blender.

Smaakmakers voor de gazpacho

Bij de tomaten gaat nu het brood, in grove stukken en met korst, de knoflook, zout, olijfolie, tomaatjes (inclusief de kappertjes en knoflook, maar zonder de olie!) de mango-azijn en ui. Blender aanzetten en helemaal fijn pureren. Tot slot tomatensap en water er door roeren. Dit zet je zo, in z’n geheel, minstens twee uur in de koelkast. Geen zorgen, het is nu nog dik en onaantrekkelijk qua textuur maar dat gaan we zo dadelijk regelen!

Fluweelzachte gazpacho

Na die twee uur (niet smokkelen!) hang je een fijne zeef/vergiet in een pan en daar giet je de inhoud van de blender in. Je kunt het nu óf laten staan, óf je duwt met de achterkant van een lepel de inhoud heel rustig door de zeef. Wat je overhoudt is een fluweelzachte, intens smakende gazpacho die je koud weg zet tot je wilt serveren

Croutons bakken

Serveer de gazpacho als je wilt met zelfgebakken croutons. Hiervoor besprenkel je het laatste sneetje brood, dat je in kleine blokjes hebt gesneden, met lekkere olijfolie en bak je die krokant in een droge koekenpan. Bestrooi de croutons met wat extra Maldonzout en garneer er je gazpacho mee. Proef je de zomer?!

Gepubliceerd op 5 juni 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.