Smulpaapje eet – Seizoensgroente (oktober)



Wat weten we over aardappels?

Na rijst, tarwe en mais is de aardappel een van de belangrijkste gewassen wereldwijd, die ook het meest gegeten wordt. Dat wisten ze in Zuid Amerika, waar de aardappel oorspronkelijk vandaan kwam al. Sinds de 16e eeuw is ook Europa overtuigd. In ons land is de aardappel vaak het startpunt van de maaltijd. In andere landen wordt hij meer als groente gegeten.

Aardappels zijn er in drie types

–       Vastkokers (ideaal voor bijvoorbeeld ovenaardappeltjes)

–       Droogkokers (kruimiger en dus perfect voor puree)

–       Vastkokers vallen tijdens het koken uit elkaar

Voedingswaarde

Naast een flinke hoeveelheid koolhydraten, die je nodig hebt, zit de pieper ook bomvol vitamine B6 en vezels

Wat maak je met aardappels?

Waar zullen we eens beginnen, want de aardappel is enorm veelzijdig! Aardappels met jus is aan mij niet besteed, maar als je er pannenkoekjes van maakt word ik wel weer enthousiast. Natúúrlijk maak je, zeker in deze periode van het jaar, een lekkere stamppot met aardappels. En zomers is geen barbecue compleet zonder een gepofte aardappel. Maar wist je dat je met de puree ook fantastische viscakejes kunt maken? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alle aardappelrecepten op Smulpaapje vind je hier, en dat zijn er nogal wat!

Seizoensgroente oktober

Maar er is deze maand nog meer lekkers op de markt. Wat dacht je van andijvie, bloemkool, broccoli, knolselderij, koolrabi, paprika, prei, rode kool, savooikool, snijbonen, spinazie, spruiten, tomaat, uien, venkel, witlof, witte kool en wortelen.

Gepubliceerd op 30 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.