Smulpaapje eet – Seizoensgroente (oktober)



Wat weten we over aardappels?

Na rijst, tarwe en mais is de aardappel een van de belangrijkste gewassen wereldwijd, die ook het meest gegeten wordt. Dat wisten ze in Zuid Amerika, waar de aardappel oorspronkelijk vandaan kwam al. Sinds de 16e eeuw is ook Europa overtuigd. In ons land is de aardappel vaak het startpunt van de maaltijd. In andere landen wordt hij meer als groente gegeten.

Aardappels zijn er in drie types

–       Vastkokers (ideaal voor bijvoorbeeld ovenaardappeltjes)

–       Droogkokers (kruimiger en dus perfect voor puree)

–       Vastkokers vallen tijdens het koken uit elkaar

Voedingswaarde

Naast een flinke hoeveelheid koolhydraten, die je nodig hebt, zit de pieper ook bomvol vitamine B6 en vezels

Wat maak je met aardappels?

Waar zullen we eens beginnen, want de aardappel is enorm veelzijdig! Aardappels met jus is aan mij niet besteed, maar als je er pannenkoekjes van maakt word ik wel weer enthousiast. Natúúrlijk maak je, zeker in deze periode van het jaar, een lekkere stamppot met aardappels. En zomers is geen barbecue compleet zonder een gepofte aardappel. Maar wist je dat je met de puree ook fantastische viscakejes kunt maken? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alle aardappelrecepten op Smulpaapje vind je hier, en dat zijn er nogal wat!

Seizoensgroente oktober

Maar er is deze maand nog meer lekkers op de markt. Wat dacht je van andijvie, bloemkool, broccoli, knolselderij, koolrabi, paprika, prei, rode kool, savooikool, snijbonen, spinazie, spruiten, tomaat, uien, venkel, witlof, witte kool en wortelen.

Gepubliceerd op 30 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!