Smulpaapje kookt! – Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes)



Ik at ze in mijn jeugd bij familie in Limburg, zo uit het vuistje. Afgelopen zomer at ik ze voor het eerst in lange tijden weer in Duitsland. Tijd om deze Duitse klassieker nu thuis eens zelf te maken.

Ze lijken, bij de eerste aanblik op rösti. Maar het grote verschil is dat in deze aardappelpannenkoekjes meer zit dan alleen aardappel en ui (zoals in rösti). Kom, we gaan gauw de keuken in!

Voor +/- 15 stuks (als bijgerecht)

1kg Aardappel, grof geraspt
1 grote ui (of 2 kleinere)
2el bloem
1 ei
zout & peper
snufje nootmuskaat
evt. wat verse peterselie

Aardappel raspen

Rasp als eerste de aardappel en ui, op de grove stand van je rasp. Ik gebruik liefst mijn Microplane rasp, maar iedere rasp is prima, zolang het een grove stand heeft. Druk zoveel mogelijk het vocht uit de aardappel en ui. Wat handig werkt is om alles in een schone theedoek te doen, samen te vouwen en te knijpen.

Aardappelpannenkoekjes

Meng daarna, in een grote kom de aardappel met de bloem, het ei, zout, peper, nootmuskaat, peterselie (als je die gebruikt) tot één samenhangend geheel. Grote koekenpan alvast voorverwarmen op hoog vuur, terwijl je hoopjes maakt van het aardappelmengsel. Giet een scheutje zonnebloemolie in de hete pan. Hoopje aardappelmengsel erin (zo gelijkmatig mogelijk qua dikte), platdrukken tot pannenkoekje en om en om goudbruin bakken. Reken op ongeveer 10 minuten totaal, dan is de aardappel ook helemaal gaar

Warm bewaren

Eventueel kun je de gebakken aardappelpannenkoekjes warm bewaren in een voorverwarmde oven.

Duitse maaltijd

Serveer de reibekuchen met een dubbelgepaneerde schnitzel en (huisgemaakte) appelmoes zoals ze ook in Duitsland doen. Wij aten er, voor de extra vitaminen, ook nog wat erwtjes bij.

Gepubliceerd op 16 september 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!