Smulpaapje eet: Seizoensgroente (januari)



Knolselderij

De seizoensfavoriet van januari is de knolselderij. Een veelzijdig knolletje dat je voor meer kunt gebruiken dan alleen soep. Knolselderij is een variant van selderij, maar groeit grotendeels onder de grond. De knollen zijn veelal met loof (dat ook te eten is) te koop en zijn grof van structuur. Je kunt de knollen heel goed met een dunschiller schillen, of met een scherp met de buitenkant dun wegsnijden.

Voedingswaarde

Knolselderij is veel gezonder dan je zou denken. Het zit tjokvol vitamine C, B11 en B1. En uiteraard is het, zoals alle groente, een calorievriendelijke invulling van je maaltijd. Daarnaast is knolselderij ook nog eens heel budgetvriendelijk en veelzijdig in gebruik.

Wat maak je met knolselderij?

Soep is een van de meest bekende gerechten met knolselderij, net als het gebruiken in een stamppotje. Maar je kunt zoveel meer met knolselderij, zoals bakken of het gebruiken in salades. Dit maakten wij afgelopen maand met knolselderij

Aardappelsalade met knolselderij en garnalen
Gebakken wintergroente, met knolselderij en appel
Maaltijdsalade met linzen en knolselderij

Seizoensgroenten in januari

Maar er zijn nog meer lekkere seizoensgroente te krijgen deze maand. Denk bijvoorbeeld eens aan boerenkool, pastinaak, rode kool, spruitjes, savooiekool, schorseneren, witlof, zuurkool.

Je ziet het, er is ook in de winter volop keuze uit lekkere groente. Volgende maand een nieuwe seizoensfavoriet!

Gepubliceerd op 19 januari 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.