Smulpaapje eet: Seizoensgroente (februari)



Spruitjes

Spruitjes worden al sinds 1821 geteeld. Tegenwoordig zijn ze wel veel minder bitter dan toen, waardoor ze voor veel mensen ook toegankelijker zijn geworden. Toch hebben ze niet echt een heel positief imago. We zeggen als snel dat er “een spruitjeslucht” om heen hangt, om aan te geven dat iets erg muffig/ouderwets is. Ook heerst nog steeds het vooroordeel dat door de bittere smaak, die dus lang zo bitter niet meer is, kinderen niet van spruitjes zouden houden.

Spruitjes groeien aan een stam, allemaal los van elkaar en worden machinaal geoogst. In Zuid Holland worden de meeste van de Nederlandse spruitjes gekweekt. Rij maar eens richting de Olmenhorst en dan zie je velden vol staan. Of bekijk dit filmpje en zie hoe ze van zaad tot kool groeien. Leuk ook om samen met je kinderen te kijken!

Voedingswaarde

Spruitjes barsten van de vitamine C. Per 100g ongekookte spruitjes zit er 150mg vitamine C in. Ter vergelijking; in een sinaasappel van 120g zit 50mg vitamine C. En net als voor alle groenten geldt, hoe korter je spruitjes kookt/stoomt of bakt, des te beter de vitaminen bewaard blijven.

Wat maak je met spruitjes

De meesten van ons zullen zijn opgegroeid met doorgekookte spruitjes. Geen wonder dus dat we er slechte herinneringen aan hebben. Tegenwoordig weten we dat er véél meer mee kan dan alleen kapot koken. Wokken, stomen, door een stamppotje. Je kunt spruitjes werkelijk voor van alles gebruiken!

Onze top 3 favoriete spruitjesrecepten zijn:

Pasta met spruitjes, citroen & room
Risotto met spruitjes
Stamppot spruitjes

Nog meer spruitjesinspiratie vind je hier -> meer spruitjesrecepten

Seizoensgroente in februari

Maar er is deze maand nog véél meer lekkere seizoensgroente te koop. Nu in het seizoen, en dus lekker én betaalbaar, zijn onder andere andijvie, boerenkool, courgette, knolselderij (zie ook ons artikel van januari), pastinaak, prei, rode biet, rode kool, spitskool, veldsla, witlof en wortel.

Gepubliceerd op 5 februari 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!