Smulpaapje eet: Seizoensgroente (februari)
Spruitjes
Spruitjes worden al sinds 1821 geteeld. Tegenwoordig zijn ze wel veel minder bitter dan toen, waardoor ze voor veel mensen ook toegankelijker zijn geworden. Toch hebben ze niet echt een heel positief imago. We zeggen als snel dat er “een spruitjeslucht” om heen hangt, om aan te geven dat iets erg muffig/ouderwets is. Ook heerst nog steeds het vooroordeel dat door de bittere smaak, die dus lang zo bitter niet meer is, kinderen niet van spruitjes zouden houden.
Spruitjes groeien aan een stam, allemaal los van elkaar en worden machinaal geoogst. In Zuid Holland worden de meeste van de Nederlandse spruitjes gekweekt. Rij maar eens richting de Olmenhorst en dan zie je velden vol staan. Of bekijk dit filmpje en zie hoe ze van zaad tot kool groeien. Leuk ook om samen met je kinderen te kijken!
Voedingswaarde
Spruitjes barsten van de vitamine C. Per 100g ongekookte spruitjes zit er 150mg vitamine C in. Ter vergelijking; in een sinaasappel van 120g zit 50mg vitamine C. En net als voor alle groenten geldt, hoe korter je spruitjes kookt/stoomt of bakt, des te beter de vitaminen bewaard blijven.
Wat maak je met spruitjes
De meesten van ons zullen zijn opgegroeid met doorgekookte spruitjes. Geen wonder dus dat we er slechte herinneringen aan hebben. Tegenwoordig weten we dat er véél meer mee kan dan alleen kapot koken. Wokken, stomen, door een stamppotje. Je kunt spruitjes werkelijk voor van alles gebruiken!
Onze top 3 favoriete spruitjesrecepten zijn:
Pasta met spruitjes, citroen & room
Risotto met spruitjes
Stamppot spruitjes
Nog meer spruitjesinspiratie vind je hier -> meer spruitjesrecepten
Seizoensgroente in februari
Maar er is deze maand nog véél meer lekkere seizoensgroente te koop. Nu in het seizoen, en dus lekker én betaalbaar, zijn onder andere andijvie, boerenkool, courgette, knolselderij (zie ook ons artikel van januari), pastinaak, prei, rode biet, rode kool, spitskool, veldsla, witlof en wortel.
Gepubliceerd op 5 februari 2015