Smulpaapje eet: Seizoensgroente (februari)



Spruitjes

Spruitjes worden al sinds 1821 geteeld. Tegenwoordig zijn ze wel veel minder bitter dan toen, waardoor ze voor veel mensen ook toegankelijker zijn geworden. Toch hebben ze niet echt een heel positief imago. We zeggen als snel dat er “een spruitjeslucht” om heen hangt, om aan te geven dat iets erg muffig/ouderwets is. Ook heerst nog steeds het vooroordeel dat door de bittere smaak, die dus lang zo bitter niet meer is, kinderen niet van spruitjes zouden houden.

Spruitjes groeien aan een stam, allemaal los van elkaar en worden machinaal geoogst. In Zuid Holland worden de meeste van de Nederlandse spruitjes gekweekt. Rij maar eens richting de Olmenhorst en dan zie je velden vol staan. Of bekijk dit filmpje en zie hoe ze van zaad tot kool groeien. Leuk ook om samen met je kinderen te kijken!

Voedingswaarde

Spruitjes barsten van de vitamine C. Per 100g ongekookte spruitjes zit er 150mg vitamine C in. Ter vergelijking; in een sinaasappel van 120g zit 50mg vitamine C. En net als voor alle groenten geldt, hoe korter je spruitjes kookt/stoomt of bakt, des te beter de vitaminen bewaard blijven.

Wat maak je met spruitjes

De meesten van ons zullen zijn opgegroeid met doorgekookte spruitjes. Geen wonder dus dat we er slechte herinneringen aan hebben. Tegenwoordig weten we dat er véél meer mee kan dan alleen kapot koken. Wokken, stomen, door een stamppotje. Je kunt spruitjes werkelijk voor van alles gebruiken!

Onze top 3 favoriete spruitjesrecepten zijn:

Pasta met spruitjes, citroen & room
Risotto met spruitjes
Stamppot spruitjes

Nog meer spruitjesinspiratie vind je hier -> meer spruitjesrecepten

Seizoensgroente in februari

Maar er is deze maand nog véél meer lekkere seizoensgroente te koop. Nu in het seizoen, en dus lekker én betaalbaar, zijn onder andere andijvie, boerenkool, courgette, knolselderij (zie ook ons artikel van januari), pastinaak, prei, rode biet, rode kool, spitskool, veldsla, witlof en wortel.

Gepubliceerd op 5 februari 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.