Smulpaapje eet: Seizoensgroente (februari)



Spruitjes

Spruitjes worden al sinds 1821 geteeld. Tegenwoordig zijn ze wel veel minder bitter dan toen, waardoor ze voor veel mensen ook toegankelijker zijn geworden. Toch hebben ze niet echt een heel positief imago. We zeggen als snel dat er “een spruitjeslucht” om heen hangt, om aan te geven dat iets erg muffig/ouderwets is. Ook heerst nog steeds het vooroordeel dat door de bittere smaak, die dus lang zo bitter niet meer is, kinderen niet van spruitjes zouden houden.

Spruitjes groeien aan een stam, allemaal los van elkaar en worden machinaal geoogst. In Zuid Holland worden de meeste van de Nederlandse spruitjes gekweekt. Rij maar eens richting de Olmenhorst en dan zie je velden vol staan. Of bekijk dit filmpje en zie hoe ze van zaad tot kool groeien. Leuk ook om samen met je kinderen te kijken!

Voedingswaarde

Spruitjes barsten van de vitamine C. Per 100g ongekookte spruitjes zit er 150mg vitamine C in. Ter vergelijking; in een sinaasappel van 120g zit 50mg vitamine C. En net als voor alle groenten geldt, hoe korter je spruitjes kookt/stoomt of bakt, des te beter de vitaminen bewaard blijven.

Wat maak je met spruitjes

De meesten van ons zullen zijn opgegroeid met doorgekookte spruitjes. Geen wonder dus dat we er slechte herinneringen aan hebben. Tegenwoordig weten we dat er véél meer mee kan dan alleen kapot koken. Wokken, stomen, door een stamppotje. Je kunt spruitjes werkelijk voor van alles gebruiken!

Onze top 3 favoriete spruitjesrecepten zijn:

Pasta met spruitjes, citroen & room
Risotto met spruitjes
Stamppot spruitjes

Nog meer spruitjesinspiratie vind je hier -> meer spruitjesrecepten

Seizoensgroente in februari

Maar er is deze maand nog véél meer lekkere seizoensgroente te koop. Nu in het seizoen, en dus lekker én betaalbaar, zijn onder andere andijvie, boerenkool, courgette, knolselderij (zie ook ons artikel van januari), pastinaak, prei, rode biet, rode kool, spitskool, veldsla, witlof en wortel.

Gepubliceerd op 5 februari 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.