Scones met bramen



Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze dit keer met verse bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone net dat beetje extra. Zeker als je die verse scone dan nóg meer liefde geeft door er zelfgemaakte bramencompote op te doen. Oh mijn hemel, zó lekker. Kun je niet aan clotted cream komen, dan is een flinke lik gezouten roomboter natuurlijk een prima alternatief.

Tips voor de perfecte scone:

  1. Zeef je ingrediënten
  2. Gebruik liefst een nieuw pak zelfrijzend bakmeel, zodat je zeker weet dat je scone rijst
  3. Niet te lang kneden, dat haalt de luchtigheid eruit. Hoe korter, hoe beter
  4. Laat het deeg, voor je het bakt, even een kwartiertje rusten
  5. Je deeg moet echt minimaal 2 cm dik zijn
  6. Bebloem je steker (of glas) per keer dat je een scone eruit steekt.
  7. Leg de scones lekker dicht tegen elkaar aan op de bakplaat, dan blijven de zijkanten recht en komen ze gelijkmatig omhoog

Ingrediënten voor 6 scones
225 g zelfrijzend bakmeel
50 g roomboter, koud en in blokjes
4 el rietsuiker
snuf zout
½ tl gemalen gemberpoeder
rasp van 1 citroen (schoongeboend)
125 ml karnemelk
100 g bramen

verder nodig: foodprocessor (maar kan ook zonder) – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

De lekkerste scones

Meng het bakmeel met de suiker, zout, gemberpoeder en citroenrasp. Doe dit in je foodprocessor en voeg dan de boter toe. Pulseer die kort en snel, tot je kruimels hebt. Dan gaat de karnemelk erbij. Ook die gaat kort en snel door de ingrediënten. Je moet voorkomen dat de boter weer warm wordt.

Bramenscones

In de kom waar je bramen in zitten gaat nu het kruimelige deeg. Meng als heel kort en vorm er met je handen een deeg van minimaal twee centimeter van. Dat hoeft niet netjes. Ik gebruik een steker (bebloemd) om er rondjes uit te steken. Met een glas met een dunne rand kan ook. Leg je scones op de bakplaat en bak die nu ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn.

Scones met bramencompote

Haal de bakplaat uit de oven en laat de scones even afkoelen op een rooster. Serveer daarna met bijvoorbeeld zelfgemaakte bramencompote (recept vind je hier) of lemon curd. Vers het állerlekkerst!

Gepubliceerd op 9 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.