Scones met bramen



Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze dit keer met verse bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone net dat beetje extra. Zeker als je die verse scone dan nóg meer liefde geeft door er zelfgemaakte bramencompote op te doen. Oh mijn hemel, zó lekker. Kun je niet aan clotted cream komen, dan is een flinke lik gezouten roomboter natuurlijk een prima alternatief.

Tips voor de perfecte scone:

  1. Zeef je ingrediënten
  2. Gebruik liefst een nieuw pak zelfrijzend bakmeel, zodat je zeker weet dat je scone rijst
  3. Niet te lang kneden, dat haalt de luchtigheid eruit. Hoe korter, hoe beter
  4. Laat het deeg, voor je het bakt, even een kwartiertje rusten
  5. Je deeg moet echt minimaal 2 cm dik zijn
  6. Bebloem je steker (of glas) per keer dat je een scone eruit steekt.
  7. Leg de scones lekker dicht tegen elkaar aan op de bakplaat, dan blijven de zijkanten recht en komen ze gelijkmatig omhoog

Ingrediënten voor 6 scones
225 g zelfrijzend bakmeel
50 g roomboter, koud en in blokjes
4 el rietsuiker
snuf zout
½ tl gemalen gemberpoeder
rasp van 1 citroen (schoongeboend)
125 ml karnemelk
100 g bramen

verder nodig: foodprocessor (maar kan ook zonder) – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

De lekkerste scones

Meng het bakmeel met de suiker, zout, gemberpoeder en citroenrasp. Doe dit in je foodprocessor en voeg dan de boter toe. Pulseer die kort en snel, tot je kruimels hebt. Dan gaat de karnemelk erbij. Ook die gaat kort en snel door de ingrediënten. Je moet voorkomen dat de boter weer warm wordt.

Bramenscones

In de kom waar je bramen in zitten gaat nu het kruimelige deeg. Meng als heel kort en vorm er met je handen een deeg van minimaal twee centimeter van. Dat hoeft niet netjes. Ik gebruik een steker (bebloemd) om er rondjes uit te steken. Met een glas met een dunne rand kan ook. Leg je scones op de bakplaat en bak die nu ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn.

Scones met bramencompote

Haal de bakplaat uit de oven en laat de scones even afkoelen op een rooster. Serveer daarna met bijvoorbeeld zelfgemaakte bramencompote (recept vind je hier) of lemon curd. Vers het állerlekkerst!

Gepubliceerd op 9 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.